Aproape 150 de milioane de oameni din toată lumea s-au infectat cu noul coronvirus de la începutul pandemiei și până în acest moment, potrivit datelor contabilizate de Universitatea Johns Hopkins din SUA. Astfel, aproape unul din 50 de locuitori ai planetei au fost contaminați până acum cu virusul SARS-CoV-2.
Conform datelor prezentate de Universitatea Johns Hopkins, până acum, 149,24 de oameni au fost diagnosticați cu COVID-19 la nivel mondial, iar peste 86,5 de milioane dintre aceștia au fost declarați vindecați. În același timp, însă, 3,14 milioane de pacienți infectați cu coronavirus și-au pierdut viața până acum.
La mai bine de un an de la debutul pandemiei, aceasta nu dă semne că ar slăbi din instensitate, în condițiile în care numărul infecțiilor la nivel global crește, în medie, cu 800.000 pe zi.
Astfel, șefa Organziaţiei Panamericane pentru Sănătate (PAHO) atrage atenția asupra faptului că asistăm în această perioadă la o accelerare a pandemiei.
„Această pandemie nu doar că nu s-a încheiat, dar accelerează”, a declarat Carissa Etienne, citată de The Guardian. Șefa PAHO a insistat, totodată, asupra necesității unui acces echitabil la vaccinurile anti-COVID-19, precum și la instituirea unor măsuri eficiente de protecție sanitară.
În acest moment, cea mai gravă situație este cea din India, care trece printr-o criză sanitară de proporții. Doar joi, autoritățile indiene au raportat 379.257 de noi îmbolnăviri și 3.645 de decese, un nou record negativ.
India ocupă locul doi la nivel mondial, după Statele Unite ale Americii, din punctul de vedere al numărului cazurilor de contaminare cu coronavirus. Peste 18,3 milioane de indieni s-au infectat până acum, în timp ce în SUA au fost raportate aproape 33 de milioane de îmbolnăviri.