Uniunea Europeană a acuzat oficial China și Rusia că au organizat campanii de dezinformare în timpul crizei sanitare declanșată de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2 pentru a submina democrația europeană,potrivit unuidocumentintern, transmiteDailymail.
Uniunea Europeană a identificat „o convergență trilaterală a narativelor de dezinformare” promovată în special de China și Rusia,privind pandemia de coronavirus despre care afirmă că este „multiplicată”într-o manieră coordonată.
”Anumite țări terțe, în special Rusia și China, s-au angajat în operațiuni de influență țintite și campanii de dezinformare în jurul Covid-19 în UE și la scară mondială, încercând să submineze dezbaterea democratică, să exacerbeze polarizarea societății și să-și îmbunătățească propria imagine”, aratădocumentul care va fi publicat miercuri.
Cea de-a treia țară la care face referire documentul este Iran.
De asemenea, Comisia Europeană, brațul executiv al UE, acuză marile platforme online că au făcut prea puține eforturi pentru a-i ajuta cei responsabilisă verifice„infodemia” de cereri false de asistență medicală, teorii ale conspirației, fraude și discursuri de ură.
Raportul de 17 pagini, care va fi prezentat de vicepreședintele Uniunii Europene pentru valori și transparență, Vera Jourova, acuză Moscova și Beijingul că „încearcă să submineze dezbaterea democratică și să exacerbeze polarizarea socială și să își îmbunătățească propria imagine în contextul Covid-19.”
“Trebuie să alocăm mai multe resurse luptei împotriva dezinformării”, a susţinut șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell,marţi.
“Dacă vreţi să facem ceva, trebuie să-i alocăm resurse”, s-a adresat el statelor membre, angajate într-o dificilă negociere pentru bugetul european.
În aprilie, grupul de lucru anti-dezinformare al UE a detaliat „o apăsare coordonată de către surse oficiale chineze” pentru a devia vinovăția pentru pandemie, originară din China.
Josep Borrella susținut marți ovideoconferință cu șeful diplomației chineze, Wang Yi, cu privire lapregătirea unui summit Uniunea Europeană-China,avertizând ulterior că Europa trebuie să aloce mai multe resurse pentru combaterea dezinformării.
Acest summit ar urma să reunească președinții instituțiilor europene și premierul chinez Li Keqiang, prin videoconferință, până la finalul lunii iunie, dacă liderii chinezi își vor exprima acordul, potrivit unei surse europene.
UE a adoptat în martie 2019 o strategie vizavi de China, considerată atât un partener cât și un rival.
”Cred că trebuie să construim relații realiste cu China, pentru a ne apăra valorile și interesele noastre”, a afirmat Borell.
”UE are nevoie de China pentru a-și apăra prioritățile în forumurile internaționale, în special lupta împotriva încălzirii climatice. Dar, în același timp, trebuie să-și apere normele și regulile sale, pentru a evita ca Beijingul să le redeseneze în maniera sa”, a explicat un diplomat european, potrivit AFP.
Coronavirusul a condus la un război de informații geopolitice, Occidentul acuzând Beijingul și Moscova că au promovat informații false sau înșelătoare despre pandemia care a început în China la sfârșitul anului trecut.
Documentul de strategie al UE arată că platformele de socializare au raportat că încercau să promoveze informații exactedespre noul virus și conținut limitat care era fals sau înșelător.