Coronavirus. Un nou vaccin testat pe maimuțe a dat rezultate. Două studii realizate în SUA dau speranțe oamenilor în lupta împotriva Covid-19

Coronavirus. Un nou vaccin testat pe maimuțe a dat rezultate. Două studii realizate în SUA dau speranțe oamenilor în lupta împotriva Covid-19
Foto: pixabay.com

Un nou vaccin testat pe maimuțe a dat rezultate. Două studii realizate de Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) din Boston sub coordonarea cercetătorului H. Barouch relevă faptul că maimuţele vaccinate sau infectate cu noul coronavirus au dezvoltat anticorpi care le permit să fie protejate împotriva unei noi infectări, anunță celebra revistă Science.

Realizarea unui vaccin anti-Covid-19, tot mai aproape de a fi realizat

„Descoperirile noastre cresc optimismul că va fi posibil să dezvoltăm vaccinuri împotriva COVID-19”, a subliniat într-un comunicat Dan H. Barouch, cercetătorul care a coordonat cele două studii la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) din Boston.

Studiile sunt printre primele din lume care arată că primatele non-umane pot să dezvolte o imunitate protectoare împotriva SARS-CoV-2.

Urmează în perioada următoare cercetări care să demonstreze durata de protecție după vaccinare împotriva noului coronavirus. De asemenea, se va cerceta specificităţile vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2 dezvoltate pentru oameni.

Coronavirus. Un nou vaccin testat pe maimuțe a dat rezultate

Macacii vindecați de SARS-CoV-2 au fost supuși unei noi infectări

Primul studiu a fost realizat pe nouă macaci. Ei au fost infectați cu Covid-19. După ce s-au însănătoşit, ei au fost supuşi unei a doua infectări, 35 de zile mai târziu. Toate cele nouă animale au prezentat atunci „puţine sau zero simptome”.

„Aceste date arată că infectarea cu SARS-CoV-2 a provocat o imunitate protectoare”, spun specialiștii.

În al doilea studiu, cercetătorii au injectat vaccinuri experimentale unui grup de 35 de macaci adulţi.

Maimuțele au fost infectate cu virusul chinez pe cale nazală șase săptămâni după ce s-au vindecat. În acel moment, ele prezentau niveluri de anticorpi în sânge suficient de mari pentru a neutraliza virusul în două săptămâni. La fel ca și în primul studiu, maimuțele au dezvoltat anticorpi și au avut simptome foarte ușoare sau deloc.

Cercetărorii spun că nivelurile lor de anticorpi erau asemănătoare celor detectate la oamenii aflaţi pe cale de însănătoşire după ce au fost infectaţi cu noul coronavirus.

Acesta nu este primul studiu cu rezultate încurajatoare făcut pe maimuțe

Chinaanunță primul vaccin anti-coronavirus care a dat rezultate pe maimuțe și pe care acum îl testează pe oameni. Este vorba despre un vaccin care utilizează agenţi patogeni inerţi ai virusului care a declanşat pandemia deCOVID-19.

În studiul publicat la data de 19 aprilie se arată că, la o săptămână după infectare, maimuțele care au primit o doză mare de vaccin nu prezentau nicio urmă detectabilă a coronavirusului în plămâni. În schimb, cele vaccinate cu un dozaj slab au prezentat o creştere a sarcinii virale în organism, dar au reuşit cu toate acestea să facă faţăCOVID-19.

De asemenea, un nouvaccin, dezvoltat de către cercetătorii de laUniversitatea Oxford, aflat încă în perioada de testare, ar putea reprezenta soluția anti-Covid-19.

„Macacii sunt cât mai aproape de oameni”, a declarat cercetătorul Vincent Munster, citeazăLa Stampa. Dacă imunitatea obținută la testele pe maimuțe este confirmată, pasul așteptat de umanitate va fi realizat.În paralel, a început și testareavaccinului pe primele persoane voluntare, rezultatele preliminare fiind „foarte bune”.

Dacă testele efectuate pe maimuțe vor avea succes în decurs de o lună, „la începutul toamnei vor fi milioane de doze”, spun cercetătorii.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`