Uniunea Europeană s-a alăturat valului global de critici stârnit de decizia președintelui Donald Trump, care a suspendat finanțarea acordată de SUA către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), și a declarat, miercuri, că un astfel de demers este nejustificat în contextul pandemiei de coronavirus.
„Regretăm profund decizia SUA de a suspenda finanțarea OMS. Nu există niciun motiv just pentru o astfel de mișcare, într-un moment în care este nevoie de eforturile lor mai mult ca niciodată. Doar prin alăturarea forțelor putem depăși această criză care nu cunoaște niciun fel de frontiere”, a fost reacția lui Josep Borell, șeful diplomației europene, pe Twitter.
SUA sunt cel mai important donator al OMS, cu o contribuție anuală de 400 de milioane de dolari doar în anul 2019. Suma reprezintă cam 15% din bugetul organizației. Cu toate acestea, finanțarea a fost suspendată, astfel că viitorul relațiilor este incert.
Donald Trump a criticat virulent OMS și a apărat strategia administrației sale în lupta cu COVID-19 și efectele sale. Președintele SUA susține că organizația s-a aliniat discursului promovat de China și a alimentat dezinformarea pe subiectul coronavirus, amplificând proproțiile crizei.
„OMSa eșuat în îndeplinirea atribuțiilor sale de bază și trebuie trasă la răspundere”, a spus Trump, într-o conferință de presă desfășurată marți la Casa Albă.
Nu este prima schimbare de paradigmă pentru Donald Trump, care de la preluarea mandatului de președinte, în 2016, a schimbat poziția SUA într-un spectru larg de probleme, stârnind tot felul de critici din partea opozanților săi.
Vestea vine într-un moment în care SUA par să se fi transformat în epicentrul pandemiei de coronavirus. Până la ora actuală, potrivit datelor centralizate de Worldometer, autoritățile americane au confirmat peste 614.000 de cazuri de COVID-19, dar pentru a interpreta dimensiunile problemei trebuie remarcat și că națiunea deține recordul la nivel de testare, Cu peste 3,1 milioane de teste efectuate, nicio altă țară de pe glob nu se apropie de statistica înregistrată în SUA. Rusia și Germania, următoarele două state în această ierarhie, au doar 1,51 milioane, respectiv 1,31 milioane de teste efectuate.
Totodată, potrivit aceluiași bilanț, SUA a raportat peste 26.000 de decese în rândul pacienților infectați cu coronavirus. Dacă aproape 39.000 de persoane s-au vindecat după ce au fost diagnosticate cu COVID-19, alte circa 14.000 sunt în stare critică.