CORONAVIRUS. Traderii caută cu disperare spații pentru depozitarea petrolului. Sunt pline deja trenurile, navele și peșterile: ‘Tot ce avem acum sunt oale şi cratiţe’
Omenirea stă în casă, într-o situaţie fără precedent care blochează economia la nivel mondial. În contextul pandemiei de coronavirus,prețul unui baril de petrol West Texas Intermediate (WTI) s-a prăbușit, luni, la -37 de dolari. Asta înseamnă că producătorii practic plătesc cumpărătorii pentru a le lua marfa.
Cererea de petrol s-a prăbușit. O situație nemaîntâlnită în istoria omenirii
Este pentru prima dată în istorie când se întâmplă acest lucru. Experții au explicat că s-a ajuns în această situație pentru că există temerea că dacă petrolul nu e cumpărat, capacitatea de stocare ar putea fi pur și simplu epuizată până în luna mai.
Speranțeale de redresare a economiilor nu se întrevăd, căci panica provocată deCOVID-19 determină statele să relaxeze extrem de prudent măsurile de restricție, iar economia se prăbușește încet, dar sigur.
Traderii de petrol fac eforturi disperate de a găsi spații de depozitare
Mulți s-au întrebat de ce nu opresc producția, dacă nu există cerere. Specialiștii au explicat că este mult mai scump să oprești extracția pentru cateva ore, decât să vinzi la un preț minim sau chiar să plătești alte companii să-ți ia petrolul.
Astfel, s-a ajuns în situația în care traderii de petrol caută nave, trenuri, caverne şi conducte în care să stocheze combustibili.
Reuters scrie că zeci de tancuri petroliere au fost închiriate în ultimele zile pentru a se staca în acestea combustibili. Practic, să funcționeze ca platforme de stocare plutitoare, în condiţiile în care depozitele terestre sunt deja pline sau închiriate.
Aproximativ 160 de milioane de barili de petrol sunt stocați în facilități plutitoare
Sursa citată menționează faptul că aproximativ 130 de milioane de barili de petrol care sunt deja stocaţi în facilităţi plutitoare, iar alți circa 30 de milioane de barili urmează să fie stocați pe tancurile petroliere închiriate.
Ceva spațiu de stocare ar mai fi în Hub-urile de rafinare şi stocare din nord-estul Europei, dar se vor închiria rapid.
Criza este atât de mare încă petrolula fost stocat chiar și în peșterile de sare din Suedia sau alte țări scandinave. La fel și vagoanele trenurilor din aproape întreaga lume.
Ernie Barsamian, director la firma americană TheTank Tiger, spune că ”tot ce avem acum sunt oale şi cratiţe” pentru a depozita petrolul.
Va fi România afectată de prăbușirea prețului petrolului? Cespune ministrul Economiei
Cererea de petrol a scăzut mult după ce guvernele au impus oamenilor să stea în case pentru a nu răspândi noul coronavirus. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat pentru B1 TV că, pe termen scurt, România nu va fi afectată de această criză.
”În general, pentru economia globală, un preț foarte mic al petrolului nu e un lucru bun. Dacă am fi fost producători și exportatori de petrol, am fi avut probleme în legătură cu capacitatea de înmagazinare a producției de petrol și de posibilitatea închiderii unor sonde. Eu cred că, pe termen scurt, România nu va fi afectată și sper din tot sufletul ca această perioadă să țină cât mai puțin. Continui să afirm că nu vom avea probleme referitoare la producția de petrol în România. Prețurile pot scădea la pompă, dar automat se vor traduce în scăderi ale încasărilor la buget”, a declaratVirgil Popescu.
Popescu a refuzat să precizeze dacă România va profita de această situație pentru a-și face stocuri de petrol, așa cum au procedat Statele Unite ale Americii.