CORONAVIRUS. Testele cu anticorpi ar putea fi disponibile în curând. Acestea arată cine s-a vindecat de COVID-19 în trecut

CORONAVIRUS. Testele cu anticorpi ar putea fi disponibile în curând. Acestea arată cine s-a vindecat de COVID-19 în trecut
Foto Pixabay

Pandemia de coronavirus a oprit lumea în loc. Cercetătorii din toată lumea lucrează pentru depistarea cât mai rapidă a metode de a stoca răspândirea COVID-19.

Misiunea acestora este cu atât mai dificilă cu cât foarte multți dintre oameni sunt asiptomatici. Asta înseamnă că sunt purtători ai noului coronavirus, nu simptome, dar îi pot infecta pe alții mai vulnerabili în fața infecției, oameni care au deja boli cronice.

La ora actuală, singurul mod de a ști că ai avut boala e dacă ai testat pozitiv, iar apoi te-ai vindecat.

Experții epidemiologi lucreaz însă la testele de anticorpi, scrie The Economist.Aceste teste ar vedea dacă avem în corp anticorpi specifici COVID-19, ceea ce ar însemna că am avut boala în trecut.

Cum reacționează sistemul imunitar când apare COVID-19

Când un nou virus invadează corpul uman, sistemul imunitar intră în actiune.În primul rând reacționeză molecule de anticorpi de tip imunoglobulină M (IgM). Acestea se leagă cu proteine pe suprafața unui virus, dezactivându-l și marcându-l pentru distrugere

Câteva zile mai târziu, sistemul produce un al doilea tip de anticorpi, imunoglobulină G (IgG), pentru a continua lupta.

IgM sunt de scurtă durată.Se lipesc de sânge timp de trei sau patru săptămâni înainte de a dispărea.Totusi, IgG-urile constituie baza unei forme de imunitate pe termen mult mai lung.Acest lucru poate dura mulți ani sau chiar o viață.

Testele cu anticorpi, metoda prin care am putea afla cine s-a videcat de COVID-19 în trecut

Testele cu anticorpi au început să fie deja testate în țări precum China, Coreea de Sud sau Singapore, dar ele nu sunt aprobate pentru utilizare la scară largă.

Sunt foarte multe necunoscute în legătură cu dezvoltarea de astfel de teste. Dar, dacă testele de diagnostic sunt o indicație, e posibil să avem în viitorul apropiat o multitudine de astfel de teste.

Mai multe guverne occidentale, inclusiv cele din SUA și Marea Britanie, au achiziționat milioane de teste de anticorpi din China pentru a fi utilizate în propriile țări.

Obținerea unui rezultat necesită aproximativ 15 de minute, iar acest lucru este afișat în mod similar cu cel utilizat de un test tipic de sarcină — identificarea pozitivă a unui anticorp având drept rezultat o linie colorată pe dispozitiv.

Există trei semnale interesante.Un rezultat pozitiv doar pentru IgM înseamnă că persoana a avut o infecție foarte recentă (potențial actuală).

Dacă testul iese pozitiv atat pentru IgM cât și pentru IgG înseamnă că pacientul a fost infectat în urmă cu mai multe săptămâni.

Un rezultat pozitiv numai pentru IgG înseamnă că infecția a avut loc cu mai mult de o lună în urmă, iar utilizatorul ar trebui să fie imun în condițiile în care ar mai intra în contact cu o persoană diagnosticată cu coronavirus.

Un rezultat negativ înseamnă cu nu există nicio infecție, dar acest lucru ar putea fi înșelător deoarece ar putea fi prea devreme să fie diagnosticată boala, știindu-se faptul că primii IgM apar de obicei la 7-10 de zile după începerea unei infecții.

Înainte ca autoritățile de reglementare să poată aproba un test de utilizare pe scară largă, acestea trebuie să îl valideze.

Pentru a realiza sensibilitatea și specificitatea unui test, acesta trebuie verificat în raport cu sute de eșantioane cu statut cunoscut.Având în vedere noutatea SARSV-CoV-2 și, prin urmare, lipsa accesului la probe de sânge relevante, acest lucru necesită timp.

Cercetătorii americani și britanici au dezvoltat deja teste de anticorpi

Autoritățile britanice și americane evaluează mai multe teste, dar nu au emis încă date de validare .

Dacă se va realiza, testarea de acest fel va permite medicilor să înțeleagă modul în care crește un focar de infecții și, prin urmare, ce măsuri trebuie luate pentru a-l stopa (ceea ce înseamnă, în practică, cine trebuie să fie ținut în carantină).

Acest tip de urmărire a contactelor și izolarea celor infectați a fost modul de readcție al Coreei de Sud, țară care a înregistrat până în prezent până în 10.000 de cazuri de coronavirus, dintre care 6.000 de persoane vindecate, și doar 169 de decese.

După cum se știe deja, copiii sunt un grup aparte dcând vine vorba de infectarea cu COVID-19. Aceștia au foarte rar simptome, mortalitatea după infectarea cu coronavirus în rândul lor este aproape zero, dar sunt purtători asimptomatici.

Testele de anticorpi vor dezvălui o imagine mai completă și în privința acestora.

Fără îndoială, testele de anticorpi vor fi cerute și de către publicul care dorește să-și cunoască statutul imunitar.

Scopul principal al cercetătorilor este ca prin aceste teste să fie urmărită rata de infectare a persoanelor care nu manifestă simptome și imunitatea ulterioară a cestora în fața infecției.

Testarea în masă este laborioasă.Aceasta va însemna prelevarea regulată de probe de sânge de la milioane de oameni, iarpentru a economisi efortul, astfel de proiecte ar putea fi folosite pentru serviciile de transfuzie sanguină ale unei țări, deoarece sângele donat face deja obiectul unei examinări riguroase pentru agenți patogeni.

De altfel, oamenii de știință germani și-au anunțat intenția de a începe, luna aceasta, un proiect de supraveghere la scară suficient de mare.Acesta va monitoriza probele de sânge prelevate periodic de la 100,000 de participanți.Persoanele care se dovedesc imune pot primi un certificat care să le scutească de restricții, putând merge la serviciu sau chiar în călătorie.

Pandemia de coronavirus. Situația în lume

În prezent, în lume sunt infectate cu noul coronavirus aproape 940.000 de persoane. Dintre acestea 195.000 s-au videcat.

Totodată, există peste 47.000 de decese, iar 35.000 de oameni sunt în stare critică. (Detalii AICI)

România, primul loc în Europa Centrală și de Est la numărul deceselor provocate deCOVID-19

La nivelul întregii țări sunt 2.460 de cazuri confirmate cu noulcoronavirus. De asemenea, Grupul de Comunicare Strategică anunța că până miercuri la ora 13.00, la nivelul întregii țări sunt 12.345 de români în carantină și alți 122.174 în izolare la domiciliu.

Totodată, 94 de persoane au decedat. Toate aveau boli peexistente.

Există însă și peste 250 de persoane care s-au videcat și au fost externate. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)