Coronavirus | Donald Trump dorește să impună noi tarife pentru China. „Există o discuție despre cât de greu să lovim”

Publicat: 01 05. 2020, 08:57
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pool/ABACA

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a declarat joi că acordul său comercial cu China are acum o importanță secundară pentru pandemia de coronavirus și a amenințat cu noi tarife pentru Beijing, în timp ce administrația sa a luat măsuri represive împotriva epidemiei.

„Există o discuție despre cât de greu să lovim China”

Retorica accentuată a lui Donald Trump împotriva Chinei s-a reflectat în frustrarea crescândă față de Beijing în legătură cu pandemia de coronavirus, care a costat zeci de mii de vieți numai în Statele Unite ale Americii, a declanșat o scădere a economiei și i-a amenințat șansele de realegere pentru funcția de președinte în noiembrie, potrivit Reuters.

Doi oficiali americani, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că o serie de opțiuni împotriva Chinei sunt în discuție, dar au avertizat că eforturile se află în primele etape.

„Există o discuție despre cât de greu să lovim China și cum să o calibrăm în mod corespunzător”, a afirmat una dintre surse, în timp ce administrația de la Washington se străduie să stabilească legături strânse cu Beijing, în timp ce importă echipamente de protecție personală de acolo și este precaută să afecteze un acord comercial sensibil.

Donald Trump precizează însă că preocupările sale cu privire la rolul Chinei în originea și răspândirea coronavirusului au prioritate pentru moment în fața eforturilor sale de a construi un acord comercial inițial cu Beijing care domina de mult timp relațiile sale cu cea de-a doua economie din lume.

am semnat un contract comercial în care ar trebui să cumpere și au cumpărat multe, de fapt. Dar acest lucru devine acum secundar față de ceea ce s-a întâmplat cu virusului”, a declarat Donald Trump reporterilor. „Situația virusului nu este acceptabilă”.

Washington Post, citând două persoane care au luat cunoștință de discuțiile interne, a informat joi că unii oficiali au discutat despre ideea de a anula o parte din datoria masivă a SUA deținută de China ca modalitate de a lovi Beijingul pentru a percepe lipsa de sinceritate cu privire la pandemia COVID-19.

Principalul consilier economic al lui Donald Trump a negat acest lucru. „Credința deplină și creditarea obligațiilor de datorie ale SUA sunt sacrosancte”, a declarat pentru Reuters consilierul economic al Casei Albe, Larry Kudlow.

Întrebat dacă va lua în considerare încetarea de către Statele Unite a plății datoriilor ca modalitate de a pedepsi Beijing, Trump a declarat: „Ei bine, pot să fac acest lucru în mod diferit. Pot face același lucru, dar chiar și pentru mai mulți bani, doar prin aplicarea de tarife. Așadar, nu trebuie să fac acest lucru”.

Acordul comercial dintre SUA și China

În încercarea de a înăbuși un război comercial dăunător, Trump a semnat în ianuarie o primă fază a unui acord comercial cu China în valoare de mai multe miliarde de dolari, care a redus unele tarife americane pentru bunurile chinezești în schimbul promisiunilor Chinei de a achiziționa mai multe ferme americane, energie și produse fabricate și să rezolve unele plângeri ale SUA cu privire la practicile de proprietate intelectuală.

Tarifele de până la 25% rămân la aproximativ 370 miliarde de dolari din importurile de bunuri anuale din China.

Donald Tump și-a exprimat poziția fermă față de comerțul cu China ca factor de diferențiere esențial față de competitorii democrați în cursa prezidențială. Menținerea tarifelor la bunurile chinezești îi permite să spună că menține avantajul asupra Chinei pentru a doua fază a acordului comercial.

Adresându-se reporterilor, Trump a refuzat să spună dacă îl consideră pe președintele chinez Xi Jinping responsabil pentru ceea ce el consideră a fi o dezinformare a China atunci când virusul a apărut din Wuhan, China, și s-a răspândit rapid în lume.

Un înalt oficial din administrația Trump, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat miercuri că un „armistițiu” informal în războiul cuvintelor asupra căruia Trump și Xi Jinping au convenit în esență printr-o conversație telefonică. la sfârșitul lunii martie, părea să se fi încheiat.