CORONAVIRUS | Studiu: Varianta britanică se răspândeşte rapid în SUA

Publicat: 08 02. 2021, 21:51
Foto: hepta.ro/ Abaca Press / AA/ABACA

O variantă mai contagioasă a coronavirusului găsită pentru prima dată în Marea Britanie se răspândește rapid în Statele Unite ale Americii (SUA), dublându-se aproximativ la fiecare 10 zile, potrivit unui nou studiu .

Studiu: Varianta britanică a Covid-19 ar putea deveni predominantă în SUA

Analizând jumătate de milion de teste coronavirus și sute de genome, o echipă de cercetători a prezis că într-o lună această variantă ar putea deveni predominantă în Statele Unite, aducând potențial un număr mare de cazuri noi și un risc crescut de deces.

Noua cercetare oferă prima privire la nivel național asupra istoriei variantei, cunoscută sub numele de B.1.1.7 , de când a ajuns în Statele Unite la sfârșitul anului 2020. Luna trecută, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au avertizat că B.1.1. 7 ar putea deveni predominant până în martie dacă s-ar comporta așa cum a făcut-o în Marea Britanie. Noul studiu confirmă acea cale proiectată.

„Nimic din această lucrare nu este surprinzător, dar oamenii trebuie să o vadă”, a spus Kristian Andersen, co-autor al studiului și virolog la Scripps Research Institute din La Jolla, California. „Probabil ar trebui să ne pregătim pentru ca acesta să fie descendență predominantă în majoritatea locurilor din Statele Unite până în martie ”.

Echipa Dr. Andersen a estimat că rata de transmitere a B.1.1.7 în Statele Unite este cu 30% până la 40% mai mare decât cea a variantelor mai frecvente, deși aceste cifre pot crește pe măsură ce apar mai multe date, a spus el. Varianta a fost deja implicată în creșteri în alte țări, inclusiv Irlanda, Portugalia și Iordania.

„Într-adevăr, ar putea exista o situație foarte gravă în decurs de câteva luni sau săptămâni”, a spus Nicholas Davies, un epidemiolog de la London School of Hygiene and Tropical Medicine care nu a fost implicat în studiu. „Acestea pot fi semnale timpurii care justifică investigații urgente din partea autorităților de sănătate publică”.

Dr. Davies a avertizat că datele SUA sunt mai necorespunzătoare decât cele din Marea Britanie și alte țări care au sisteme naționale de monitorizare a variantelor. Totuși, el a găsit rezultate din unele părți ale Statelor Unite deosebit de îngrijorătoare. În Florida, unde noul studiu indică faptul că varianta se răspândește în mod deosebit de rapid, dr. Davies se teme că o nouă creștere ar putea afecta chiar mai repede decât restul țării.

„Dacă aceste date sunt reprezentative, ar putea exista un timp limitat pentru a acționa”, a spus el.

Dr. Andersen și colegii săi și-au postat studiul online duminică. Nu a fost încă publicat într-o revistă științifică, scrie nytimes.com.

Primul caz al tulpinei britanice, în Colorado

Când guvernul britanic a anunțat descoperirea B.1.1.7 pe 20 decembrie, dr. Andersen și alți cercetători din Statele Unite au început să îl verifice în probele americane de coronavirus. Primul caz a apărut pe 29 decembrie în Colorado, iar dr. Andersen a găsit altul la scurt timp în San Diego. Pe scurt, a fost observat în multe alte părți ale țării.

Dar a fost dificil să se determine cât de răspândită a fost varianta. B.1.1.7 conține un set distinct de 23 de mutații împrăștiate într-un genom care are o lungime de 30.000 de litere genetice . Cea mai bună modalitate de a afla dacă un virus aparține descendenței B.1.1.7 este secvențierea întregului său genom – un proces care poate fi efectuat numai cu mașini speciale.

CDC a contractat cu Helix, o companie de testare de laborator, pentru a examina probele Covid-19 pentru semne de B.1.1.7. Varianta poate oferi un rezultat negativ la unul dintre cele trei teste pe care Helix le folosește pentru a găsi coronavirusul. Pentru o analiză suplimentară, Helix a trimis aceste probe suspecte la Illumina pentru a li se secvența genomul. Luna trecută Helix l-a contactat pe doctorul Andersen și pe colegii săi pentru a ajuta la analiza datelor.

Analizând 212 de genomi americani B.1.1.7, echipa Dr. Andersen a ajuns la concluzia că varianta a ajuns cel mai probabil în Statele Unite la sfârșitul lunii noiembrie, cu o lună înainte de a fi detectată.

Varianta a fost introdusă separat în țară de cel puțin opt ori, cel mai probabil ca urmare a unor persoane care călătoresc în Statele Unite din Marea Britanie între Ziua Recunoștinței și Crăciun.

Cercetătorii au combinat date din secvențierea genomului cu rezultatele generale ale testului Helix pentru a veni cu o estimare a cât de repede sa răspândit varianta. A crescut exponențial mai frecvent în ultimele două luni.

În Florida, oamenii de știință estimează că peste 4% din cazuri sunt acum cauzate de B.1.1.7. Cifra națională poate fi de 1 la sută sau 2 la sută, conform calculelor echipei sale.

Dacă este adevărat, atunci o mie sau mai multe persoane se pot infecta cu varianta în fiecare zi. CDC a înregistrat doar 611 cazuri B.1.1.7, care atestă inadecvarea supravegherii genomice a țării.