CORONAVIRUS | Studiu: Reacţia imunitară a persoanelor vârstnice la vaccinul pentru Covid-19 al Moderna, similară cu cea a tinerilor

Publicat: 27 08. 2020, 08:53
Foto: Pixabay.com

Compania Moderna a declarat miercuri că răspunsurile sale imunitare experimentale induse de vaccinul COVID-19 la adulții mai în vârstă sunt similare cu cele ale participanților mai tineri, oferind speranța că va fi eficient la persoanele considerate cu risc ridicat de sever la complicațiile coronavirusului.

Moderna: Reacţia imunitară a persoanelor vârstnice la vaccinul pentru Covid-19 este similară cu cea a tinerilor

Compania este unul dintre cei mai importanți concurenți din cursa pentru a dezvolta un vaccin împotriva virusului care a ucis peste 820.000 de oameni în întreaga lume. Candidatul său, mRNA-1273, se află deja în stadii tardive în studiile umane, testându-și capacitatea de a preveni infecția în siguranță.

Ultimele date dintr-un studiu de fază I timpuriu includ o analiză de la 20 de persoane suplimentare care detaliază modul în care s-a efectuat vaccinul la adulții mai în vârstă.

Analiza a analizat subiecții, administrându-se doza de 100 de micrograme testată în studiul de fază III mult mai mare. Moderna a spus că răspunsurile imune la persoanele cu vârste cuprinse între 56 și 70 de ani, peste 70 de ani și cele între 18 și 55 de ani au fost similare.

Oficialii din domeniul sănătăţii erau îngrijoraţi dacă vaccinul candidat va avea efect la persoanele în vârstă, ale căror sisteme imunitare de obicei nu răspund la fel de puternic la vaccinuri.

Acțiunile Moderna, care au o valoare mai mult decât triplată în acest an, au crescut cu aproximativ 6% după publicarea datelor.

Compania a înregistrat până în prezent peste 13.000 de participanți la studiul său în stadiul de fază finală. Aproximativ 18% din totalul participanților sunt afro-americani, latini, indigeni americani sau indigeni din Alaska, grupuri care au fost afectate în special de pandemie și sunt deseori reprezentate în studiile clinice.

Pfizer a declarat pentru Reuters, săptămâna trecută, că 19% din cei 11.000 de subiecţi deja înscrişi în studiul clinic pentru vaccinului său sunt afro-americani sau latino.

Compania farmaceutică AstraZeneca a început testarea unui tratament împotriva COVID-19, bazat pe anticorpi

Reamintim că și compania farmaceutică anglo-suedeză AstraZeneca a anunțat că a început testarea pe pacienți a unui posibil tratament anti-COVID-19 pe bază de anticorpi. Este vorba depsre un medicament care să prevină și, în același timp, să trateze infecția cu noul coronavirus.

AZD7442, o combinație dintre doi anticorpi monoclonali, a început deja să fie testat pe pacienți din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Specialiștii vor să verifice în ce măsură acesta este tolerat sau dacă prezintă riscuri pentru 48 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.

Iar dacă rezultatele vor fi favorabile, reprezentanții AstraZeneca au precizat că testarea va fi extinstă până când se va stabili dacă medicamentul poate fi administrat cu succes atât pentru prevenirea infecției cât și pentru tratarea pacienților diagnosticați cu COVID-19.

Rusia testează deja al doilea vaccin anti-coronavirus

Rusia ar fi dezvoltat deja un al doilea vaccin anti-COVID, intitulat EpiVacCorona.

Potrivit Vector, centrul rus de cercetare în virusologie şi biotehnologie, acesta a fost testat deja pe 57 de voluntari, iar rezultatele preliminare sunt încurajatoare. Mai mult, efectele secundare ale primei versiuni ar fi fost eliminate.

Specialiștii spun că vaccinul provoacă o reacţie imună după ce se administrează şi o a doua doză, într-un interval de 14-21 de zile. Până în prezent, un singur voluntar a fost vaccinat de două ori.