CORONAVIRUS | Studiu: Combinația de hidroxiclorochină cu azitromicină nu are efecte benefice în cazul pacienților cu COVID-19
De la începutul pandemiei de COVID-19, unul dintre tratamentele vehiculate cel mai des ca fiind eficiente în cazul pacienților infectați cu noul coronavirus este combinația dintre hidroxiclorochină(un derivat mai puțin toxic al clorochinei, medicament anti-malarie) și azitromicină (un antibiotic utilizat în pneumonia bacterială). Însă, potrivit unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii și publicat pe portalul medrxiv.org, fără a fi verificat de comitetul de lectură independent, acest tratament nu are efecte pozitive asupra pacienților cu COVID-19.
Studiu: Combinația dintre hidroxiclorochină și azitromicină este foarte toxică
Potrivit autorilor cercetării, combinația dintre hidroxiclorochină și azitromicină este foarte toxică și duce la creșterea riscului de afecțiuni cardiace. În plus, chiar și pacienții care au primit acest tratament au avut nevoie de ventilație mecanică.
Studiul, realizat pe 368 pacienți din rețeaua medicală a Administrației Sanitare a Veteranilor din SUA, mai arată și că în cazul persoanelor cărora li s-au administrat aceste substanțe rata deceselor a fost mai mare decât la cei care au primit un alt tratament.
Totodată, autorii studiului au constatat că nu există date concrete în baza cărora să se recomande folosirea cu succes hidroxiclorochinei sau a clorochinei, fără a fi combinate cu alte substanțe, în terapia persoanelor testate pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2.
La concluzii similare s-a ajuns și în privința remdesivir, medicament experimental dezvoltat de compania americană Gilead Sciences.
Medicul francez Didier Raoult, director alInstitutului de Boli infecțioase dinMarseille, este cel care a folosit cu succes conbinația de hidroxiclorochină și azitromicină în tratamentul pacienților cu COVID-19. Specialistul, devenit foarte celebru în ultima perioadă, susține că a recurs la utilizarea hidroxiclorochinei întrucât aceasta era folosită de multă vreme și se cunoaște astfel nivelul de toxicitate al substanței.
Despre eficiența clorochinei a vorbit și președintele american Donald Trump. Liderul de la Casa Albă a susținut că această substanță că „va schimba istoria medicinei”.
Pe de altă parte, există voci care contestă utlizarea acesteia, din cauza numeroaselor efecte secundare pe care le produce. Un exemplu în acest sens este cel al Suediei care a interzis administrarea clorochinei în cazul pacienților cu coronavirus.
Hidroxiclorochina, introdusă în protocolul de tratament al COVID-19 din România
Hidroxiclorochina a fost introdusă și înprotocolul de tratament folosit în România.
Totodată, despre Remdesivir, medicament care s-a dovedit a fi eficient pentru peste două treimi dintr-o serie de pacienți grav bolnavi, infectați cucoronavirus, a vorbit recent și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Acesta a precizat că și pacienții din România ar putea primi acest tratament în aproximativ o lună.
”Urmărim să fie acreditat în Statele Unite, apoi să intre în comunitatea europeană şi îl putem prelua şi noi. Să sperăm cam într-o lună”, a spus Nelu Tătaru.
Medicul francez Didier Raoult: COVID-19 ar putea fi o boală sezonieră
Amintim că același medic Didier Raoult a sugerat recent că COVID-19 este o boală sezonieră, astfel că în curând nu vor mai exista cazuri de îmbolnăvire în cele mai multe dintre statele din zona temperată.
„Dacă lucrurile continuă astfel, una dintre posibilitățile luate în calcul în cazul acestei boli, aceea că este una sezonieră, se confirmă. (…) Este posibil ca în termen de o lună să nu mai existe cazuri deCOVID-19în țările din zona temperată”, a declarat specialistul francez într-un videoclip publicat pe canalul său de Youtube.