Potrivit unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Cambridge, datele despre noul coronavirus, respectiv momentul declanșării pandemiei și locul de unde COVID-19 a izbucnit afectând întreaga lume, nu sunt cele pe care le știm.
Mai exact, experții de la universitatea britanică susțin că virusul chinez nu a plecat din piața din Wuhan, iar infectarea primei persoane cu COVID-19 s-a petrecut cu mult mai devreme de luna noiembrie.
Geneticianul Peter Forster de la Universitatea britanicăCambridge, cel care coordonează un proiect de cercetare cu obiectivul de a înţelege procesele istorice care au condus la pandemia covid-19, spune că pandemia de COVID-19 ar fi început încă de la mijlocul lui septembrie din Guangdong, scrie NewsWeek.com.
Cercetătorii britanici au început să lucreze la acest studiu, nefiind convinși că virusul chinez a izbucnit în a doua jumătate a lunii decembrie și s-a răspândit apoi în întreaga lumea în doar două luni.
Mai mult, amintim că și unii medici italieni au spus că s-au confruntat cu cazuri de pneumonii atipice încă din luna noiembrie, iar pandemia de coronavirus a izbucnit, potrivit autorităților din pensinsulă, în luna februarie.
Astfel, cercetătorii britanici spun că există trei tipuri de virus – A, B și C.
Ei au ajuns la această concluzie după ce au studiat o rețea de peste 1.000 de genomuri de coronavirus. Acest lucru înseamnă studierea datei infectării pacientului și ‘tipul’ de virus pe care l-a contactat.
Și despre acest lucru se mai vorbise până acum. Mai mulți specialiști din lume afirmă că acest nou coronavirus a suferit mai multe mutații până în prezent. Spre exemplu, spun ei, în estul Europei a ajuns o mutație mai puțin periculoasă, de aceea cazurile sunt mult mai puțin grave ca în Vest.
Tipul de virus A – nu apare la majoritatea persoanelor infectate cu noul coronavirus din Wuhan, locul unde se presupune că a fost infectată prima persoană. La aceștia apre virusul de tip B.
Virusul de tip A apare însă la chinezi din alte părți, dar și la americani. Mutații ale acestuia se mai găsesc la pacienți din Australia .
Tipul de virus B – se găsește preponderent în Wuhan.
Virusul de tip C – a fost identificat în Europa, Coreea de SUd, Singapore şi Hong Kong – însă pare absent în China continentală, scrie sursa citată.
“Este posibil ca epidemia să nu fi apărut în Wuhan, deoarece toate virusurile izolate aici erau – până la 17 ianuarie – de tip B”, spun cercetătorii britanici.
Acest lucru îi face pe epidemiologii și virusologii de la Cambridge să creadă că noul coronavirus ar fi putut izbucni oricând începând din 13 septembrie și până în data de 7 decembrie.
Specialiștii britanici cred că noul coronavirus s-a format în Guangdong, o localitate aflată la circa 800 de kilometri de Wuhan.
Aici au fost descoperite multe persoane infectate cu virusul de tip A.
Identificarea sursei originale a virusului este necesară pentru ca acest lucru să nu repete, spune geneticianul Peter Forster de la Universitatea britanicăCambridge.
Înţelegerea diverselor tipuri de virus şi a rolului lor în răspândirea COVID-19 este ”una dintre problemele de examinat urgent”, insistă el.