CORONAVIRUS. Studiu britanic: Copiii ar putea să nu transmită Covid-19
Potrivit statisticilor, în lume, foarte puțini copii au fost afectați de Covid-19. Potrivit unui studiu efectuat de doi epidemiologi britanici, există semne provizorii potrivit cărora copiii ar putea să nu transmită noul coronavirus la fel ca adulții. Potrivit acestora, există semne că aceștia sunt mai puțin infecțioși.
Copiii ar putea să nu transmită Covid-19, arată studiile
Covid-19, noul virus descoperit înChinala finele anului 2019, face parte din familiacoronavirus, la fel ca și SARS, apărut între 2001 și 2003, sau MERS, care a apărutinițial în 2012. Această familie cuprinde viruși care se găsesc în mod normal la diferite specii de animale precum cămile, vite, pisici sau lilieci. O altă similitudintre între cele trei este că acești viruși afectează foarte puțin copiii.
Doctorul Rosalind Eggo, care face parte din comisia care consiliază guvernul britanic cu privire la reacția pe care ar trebui să o aibă în fața coronavirusului, și John Edmunds, membru al Grupului de consiliere ştiinţifică pentru situaţii de urgenţă, au făcut o serie de cercetări de la începutul epidemiei de Covid-19 din care reiese că noul
”Credem că este puțin probabil să o ia copiii, suntem foarte siguri că ei sunt mai puțin predispuși la efecte severe și că există semne că sunt mai puțin infecțioși, dar nu este sigur”, a spus Eggo de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, potrivit Reuters.
Spre exemplu, amintim că laWuhan, oraș de unde a plecat virusul chinez, niciun copil nu a fost testat pozitiv între noiembrie 2019 și a doua săptămână a lunii ianuarie, iar persoanele în vârstă s-au dovedit deosebit de vulnerabile.
”Este neobișnuit că copiii nu par să joace un rol în transmitere pentru că pentru majoritatea virusurilor respiratorii și bacteriilor ei joacă un rol central, dar aici nu pare să fie așa”, a spus Edmunds, profesor și el la London School of Hygiene and Tropical Medicine.
”Există doar un focat documentat asociat cu o școală – ceea ce este uimitor”, a spus Edmunds.
Cu toate acestea, el a adăugat că există vești potențial rele, respectiv că imunitatea umană la noul coronavirus nu ar putea dura mult.
Cercetătorii australieni spun că este puțin probabil ca virusul să fie transmis de copii, între ei sau adulților
Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Cercetare și Supraveghere a Imunizării (NCIRS) din New South Wales,Australia, este puțin probabil ca cei mici să își transmită virusulCOVID-19între ei sau către adulți. Guvernul din New South Wales a spus că, deși școlarii reprezintă aproximativ 16% din populația statului, doar 1,7% din cazurile confirmate cuCOVID-19au fost înregistrate în cadrul acestei grupe de vârstă.
Un sindrom inflamator, posibil asociat cucoronavirusul,afectează copiii
Pe de altă parte, doctorul român Mihai Craiu vorbește despre sindrom inflamator, posibil asociat cucoronavirusul. Este vorba despre boala Kawasaki.
Mai precis, acesta vorbește de Paediatric Inflammatory Multisystem Syndrome temporally associated with SARS-CoV-2 infection (PIMS-TS) și a venit cu clarificări ale comunicatului oficial al Agenției Europene de Prevenție si Control a Bolilor pentru ”a nu cădea in excesele emoționale tipice românilor”.
“Riscul general al copiilor din UE/EEA în fața COVID-19 este considerat a fi REDUS. Această estimare se bazează pe o probabilitate redusă de a face infecția cu noulcoronavirussi pe impactul moderat al bolii asupra copilului. ”, spune Craiu.
Concluzia cercetătorilor este că copiii diagnosticaţi cu un sindrom inflamator rar, posibil asociat cu noulcoronavirus, este în creştere.