CORONAVIRUS | Strategia Suediei nu a funcționat: Țara a înregistrat cel mai mare număr de decese din ultimii 150 de ani

Publicat: 21 08. 2020, 10:04
FOTO: Pixabay.com

Numărul deceselor înregistrate în Suedia în prima parte a anului 2020 reprezintă un record în ultimii 150 de ani. Potrivit statisticilor, în perioada ianuarie-iunie a acestui an, au fost înregistrate 51.405 de decese. Mai exact, au fost cu 6.500 de decese mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2019.

Suedia a înregistrat, în plină pandemie de Covid-19, cel mai mare număr de decese din ultimii 150 de ani

Numărul de decese înregistrate în perioada ianuarie-iunie este cel mai mare număr de decese din Suedia, survenite în prima jumătate a anului începând cu 1869, când ţara a fost lovită de foamete şi 55.431 de oameni au murit, scrie Adevărul. Mai mult, în primele șase luni, Suedia a înregistrat cea mai mică creştere a populaţiei din 2005.

Până la începutul lunii iunie, numărul deceselor cauzate de SARS-CoV-2 a fost de peste 4.500, iar în prezent bilanţul se ridică la peste 5.800.

Modelul Suedia în lupta împotriva coronavirusului

În timp ce pandemia de coronavirus face ravagii, iar guvernele din toată Europa au impus restricții dure pentru a combate răspândirea COVID, Suedia a fost printre puținele țări din lume care a abordat virusul cu o strategie total diferită.

Guvern de la Stockholm nu a dat stare de urgență și a permis oamenilor să aibă aceeași activitate de zi cu zi. De asemenea, școlile și universitățile au rămas deschise.

Pe de altă parte, autoritățile le-au recomandat oamenilor să stea și să lucreze de acasă.

Mikael Damberg, ministrul de Interne al Suediei, spunea atunci că, după părerea sa, cel mai important lucru este ca oamenii să respecte recomandările de distanțare socială, astfel nu se vor îmbolnăvi și nu vor infecta nici pe alții.

Îndoieli asupra strategiei: Rata imunității este mai mică decât se anticipa

Speranțele Suediei de a primi ajutor de la imunitatea în masă pentru combaterea pandemiei de coronavirus au primit o lovitură, când un nou studiu a arătat că mai puține persoane decât se așteptau că au dezvoltat anticorpi.

În timp ce oficialii Agenției de Sănătate au subliniat că obținerea imunității în masă nu este un scop în sine, aceștia au afirmat de asemenea că strategia autorităților este de a încetini răspândirea pandemiei pentru a nu copleși sistemul de sănătate, nu suprimarea virusului.

Un studiu a arătat că doar aproximativ 6,1% dintre suedezi au dezvoltat anticorpi, cu mult sub niveluri considerate suficiente pentru a obține imunitate în masă chiar parțială.

„Răspândirea este mai mică decât am crezut, dar nu mult mai mică”, a declarat Anders Tegnell, Epidemiologul șef, la o conferință de presă, adăugând că virusul s-a răspândit în grupuri și nu se comportă ca bolile anterioare

„În acest stadiu, avem diferite niveluri de imunitate pentru diferite părți ale populației, de la 4 la 5% la 20% la 25%”, a adăugat el.

Suedia crede că va aduce rapid virusul sub control

Reprezentanții Agenției pentru Sănătate din Suedia susțin că de la atingerea unui vârf la sfârșitul lunii iunie, rata infecției a scăzut brusc. Acest lucru se datorează strict faptului că numărul testelor efectuate pentru depistarea îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2 a crescut masiv în cursul acestei perioadei.

„Curbele coboară și curbele pentru bolnavii grav încep să se apropie de zero”, a spus Anders Tegnell.

Epidemiologul Tegnell a abordat și subiectul măștilor medicale, pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le recomandă tuturor oamenilor să le utilizeze în momentul în care se află în imposibilitatea de a respecta distanțarea fizică.

„Cu noi cazuri care scad foarte repede în Suedia, nu are rost să purtăm mască de protecție în Suedia, nici măcar în transportul public”, a spus Tegnell.