CORONAVIRUS | Spania: Un deces și două reacții adverse grave, după vaccinarea cu AstraZeneca
Miercuri, autoritățile din Spania au declarat că au descoperit alte două reacții adverse produse în urma vaccinării cu serul AstraZeneca și că unul dintre pacienți a murit.
Una dintre persoanele vaccinate cu serul anti-Covid a suferit o tromboză venoasă abdominală și cealaltă a decedat în urma unui accident vascular cerebral, transmite Mediafax, care citează diariosur.es.
Toate cazurile sunt asociate cu o scădere a numărului de trombocite din sânge și formarea unor cheaguri.
Moartea unui profesor, investigată de autorități
O femeie în vârstă de 43 de ani care a lucrat ca profesor la Marbella a murit ieri de o hemoragie cerebrală . Aceasta a primit vaccinul AstraZeneca pe 3 martie. Câteva ore mai târziu, a început să se simtă rău și a mers la camera de urgență de la spitalul Quirón cu simptome de cefalee și stare generală de rău pe care specialiștii au atribuit-o efectelor secundare obișnuite ale medicamentului.
Zile mai târziu, pe 13 martie, s-a întors la spital pentru că a continuat să se simtă rău. Au efectuat o scanare CT în care nu au apreciat nimic semnificativ, un test care a fost efectuat din nou a doua zi. Atunci au detectat o hemoragie masivă pe care au încercat să o oprească într-o intervenție chirurgicală în timpul căruia au descoperit edem (acumulare de lichid în creier).
Femeia, mama a doi minori, lucra într-un institut de pe Costa del Sol și nu avea patologii anterioare. Prin protocol, după moartea sa, ei au efectuat un test de diagnostic pentru coronavirus care a revenit negativ. Corpul așteaptă acum o autopsie clinică pentru a determina cauzele decesului.
Surse consultate de diariosur.es confirmă că Quirón a raportat deja cazul agențiilor spaniole și europene pentru medicamente , tot prin protocol după suspendarea preventivă a vaccinării cu AstraZeneca în Spania.
Detectarea mai multor cazuri rare de tromboză venoasă cerebrală a fost motivul pentru care administrarea acestui injectabil a fost întreruptă, măsură adoptată și în alte țări precum Italia, Germania și Franța . Problema este în mâinile Agenției Europene pentru Medicamente, care a deschis o anchetă pentru a afla dacă aceste episoade trombotice sunt legate de nocularea vaccinului . Este o ipoteză care ridică îndoieli în rândul comunității științifice, care amintește că medicamentul a trecut toate protocoalele de siguranță necesare.