Coronavirus | Spania relaxează și mai mult măsurile, dar nu va redeschide granițele pentru turiștii străini înainte de 1 iulie

Coronavirus | Spania relaxează și mai mult măsurile, dar nu va redeschide granițele pentru turiștii străini înainte de 1 iulie
sursa Foto: pixabay.com

Spania va relaxa și mai mult, de luni, măsurile restrictive impuse pentru a stopa răspândirea noului coronavirus în cele două orașe principale ale sale, Madrid și Barcelona, dar nu va redeschide granițele pentru turiștii străini înainte de 1 iulie, în timp ce caută o poziție europeană comună în privința călătoriilor desfășurate în siguranță, a declarat guvernul vineri.

Spania relaxează măsurile în Madrid și Barcelona

Ministrul Sănătății, Salvador Illa, a declarat că unele restricții vor fi ridicate în Madrid și Barcelona, care au rămas până acum în urma programului de relaxare a mărurilor restrictive comparativ cu alte orașe din Spania, potrivit Reuters.

De luni, clienții barurilor si restaurantelor vor putea sta mai degraba în interior decât exclusiv pe terase exterioare, în timp ce copiii se vor putea juca afară în orice moment al zilei.

Joi, ministrul turismului, Reyes Maroto, a declarat că granițele terestre se vor redeschide din 22 iunie, provocând o oarecare confuzie, precum și critici din partea Portugaliei.

„Nu a existat nicio schimbare în poziția guvernului încă din prima zi”, a declarat purtătoarea de cuvânt a guvernului, Maria Jesus Montero, în cadrul unei conferințe de presă, referindu-se la data anunțată anterior, 1 iulie.

În ciuda faptului că se bazează în mare măsură pe turism, care generează aproximativ 12 % din PIB, Spania a fost reticență în ceea ce privește redeschiderea granițelor fără un acord la nivelul Uniunii Europene.

Într-o scrisoare comună adresată Comisiei Europene, prim-ministrul spaniol, Pedro Sanchez și prim-ministrul italian, Giuseppe Conte, au solicitat un plan de redeschidere bazat pe „criterii epidemiologice comune, clare și transparente”, propunând, de asemenea, ca membrii Uniunii Europene să convină asupra unor praguri de incidență a infecțiilor pentru țările terțe.

Comisia Europeană dorește ca statele membre să își deschidă frontierele până la sfârșitul lunii iunie

Miniștrii de interne din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene iau în vedere ridicarea controalelor la frontierele interne la finalul lunii iunie.

„Cred că ne apropiem foarte mult de momentul în care ar trebui să ridicăm toate restricțiile la frontierele interne și controalele la frontiere. Voi propune statelor membre să ridice toate controalele la frontierele interne cât mai curând posibil. Și cred că o dată bună ar fi sfârșitul lunii iunie”, a spus comisarul European pentru afaceri interne, Ylva Johansson, pentru Euronews.

Este vorba despre frontierele dintre statele membre UE, nu și despre cele externe, și despre menținerea controalelor doar pentru cetățenii din afara uniunii.

Comisia a încercat să se asigure că restricțiile de călătorie din cadrul măsurilor restrictive sunt ridicate în mod coordonat și a prezentat luna trecută un set de recomandări cu privire la modul în care trebuie să facă acest lucru.

Spania își deschide frontierele terestre cu Franţa şi Portugalia

Spania urmează să-şi redeschidă, dela 22 iunie, frontierele terestre cu Franţa şi Portugalia. De asemenea, carantina va fi eliminată, scrie El Pais.

„În cazul Franţei şi Portugaliei, aş vrea să confirm că, începând de la 22 iunie, restricţiile impuse mobilităţii terestre vor fi eliminate”, a anunţat, joi, ministrul spaniol al Turismului, Reyes Maroto.

„În principiu, carantina va fi eliminată”, a adăugat aceasta.

Parlamentul spaniol a votat prelungirea până la 21 iunie a stării de alertă, în lupta contra răspândirii noului coronavirus. Deputaţii au aprobat măsura cu 177 de voturi pentru, 155 împotrivă şi 18 abţineri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`