CORONAVIRUS | Slujbele religioase se reiau în Franța, în contextul relaxării restricțiilor. Decizia a fost luată de Consiliul de Stat

CORONAVIRUS | Slujbele religioase se reiau în Franța, în contextul relaxării restricțiilor. Decizia a fost luată de Consiliul de Stat
FOTO: France24

Cea mai înaltă instanță de ordin administrativ din Franța, Consiliul de Stat, a ordonat guvernului francez, condus deEdouard Philippe, să ridice interdicția privind adunările în lăcașurile de cult, măsura fiind catalogată de către judecători drept „disproporționată” față de relaxarea din alte spații.

Mai exact, decretul guvernului din 11 mai menținea interzicerea reuniunilor în lăcașuri de cult, valabilă pentru biserici, moschei și sinagogi deopotrivă, dar stipula o excepție care prevede că, spre exemplu, la înmormântări pot participa cel mult 20 de persoane.

Consiliul de Stat a semnalat că guvernul francez a autorizat adunările publice de până la 10 persoane în alte tipuri de spații, așadar o interdicție totală pentru lăcașuri de cult „este disproporționată în raport cu obiectivul de a proteja sănătatea publică”.

Instanța a concluzionat spunând că libertatea de cult este un drept fundamental, care presupune „printre componentele sale esențiale și dreptul de a participa la ceremonii colective, în special în lăcașuri de cult”.

Slujbele religioase se reiau în Franța

Astfel, credincioșii s-au reîntors în biserici, unde au putut să se împărtășească pentru prima data după aproape trei luni.

„Este un moment cu adevărat vesel. Am așteptat două luni pentru a putea fi aici, pentru a primi trupul lui Hristos, este important pentru mine să primesc puterea interioară”, a declarat o enoriașă din Neuilly-Sur-Seine, citează Euronews.

Franța este una dintre cele mai afectate țări de pandemia de coronavirus la nivel mondial, cu peste 180.000 de cazuri confirmate cu COVID-19 și peste 28.000 de decese. Țara a intrat într-un blocaj strict în luna martie, ridicând restricțiile impuse de starea de urgență două luni mai târziu, pe 11 mai.

Donald Trump a cerut redeschiderea „imediată” a lăcașurilor de cult

Donald Trump a declarat bisericile, sinagogile şi moscheile „servicii esențiale” și a amenințat că dacă guvernatorii vor refuza să redeschidă aceste lăcașuri de cult din acest weekend, o va face el însuși (lucru imposibil, deoarece în Statele Unite politicile de redeschidere depind de autorităţile fiecărui stat federal în parte), potrivit The Guardian.

În opinia sa, lăcașurile de cult au fost neglijate de guvernatorii care au desemnat ca fiind esențiale cu totul alt fel de locuri. Susținând că la mijloc se află o nedreptate, președintele Americii a cerut guvernatorilor să redeschidă din acest weekend bisericile, sinagogile şi moscheile.

„În America avem nevoie de mai multe rugăciuni, nu de mai puține”, a mai adăugat Donald Trump.

Și Guvernul din România a relaxat regulile privind slujbele

Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne, publicat cu modificări în Monitorul Oficial, prevede ca ceremoniile private să fie permise în interiorul lăcașelor de cult, dar cu participarea a maximum 16 persoane și în condiții speciale. De asemenea, este permisă folosirea aceleiași lingurițe pentru împărtășanie, dar aceasta trebuie dezinfectată după fiecare credincios.

Ideea inițială a fost ca pentru împărtășanie să fie folosite lingurițe de unică folosință, dar aceasta a fost respinsă categoric de reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române.

„La intrarea în lăcaşul de cult sau în locaţiile unde se organizează slujbe cu caracter privat persoanele sunt obligate să îşi dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool pus la dispoziţie de organizatorii evenimentului religios. Se vor plasa, în loc vizibil, anunţuri scrise privind regulile de distanţare fizică şi cele de acces în lăcaşurile de cult şi în locaţiile unde se desfăşoară slujbe cu caracter privat”, se arată în document.

De asemenea, portul măștii este obligatoriu, iar între participanți trebuie să existe o distanță de 2 metri sau un spațiu personal de 4 metri pătrați.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)