Spania a adunat cele mai îngrijorătoare cifre din Europa occidentală în privinţa infectărilor cu COVID-19, comunicând o medie de 4.923 de noi cazuri zilnice în ultima săptămână, mai mult decât Franţa, Regatul Unit, Germania şi Italia la un loc, notează AFP.
Având 323.000 de cazuri conformate cu SARS-CoV-2, Spania este prima ţară din Europa Occidentală care îşi devansează mult vecinii, cu 108 de cazuri la 100.000 de locuitori, faţă de 28 în Franţa, 18 în Regatul Unit, 13 în Germania şi 8 în Italia.
Începând cu data de 11 august, Spania a intrat din nou pe lista țărilor din zona galbenă.
Astfel, turiștii care sosesc din Spania în România începând cu această dată sunt obligați să între în autoizolare la domiciliu, sau chiar în carantină în cazul în care au simptome de COVID-19, timp de 14 zile.
Măsura de carantină se aplică pentru toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internațională din țările cu risc epidemiologic ridicat și au drept de intrare pe teritoriul național, respectiv: cetățeni români, cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene sau ai Spațiului Economic European.
Mai mult, zborurile comerciale regulate dintre aeroporturile din țara noastră și cele spaniole au fost suspendate începând cu aceeași dată.
Germania a extins avertismentele referitpare la turiștii din Spania, clasând Madrid şi Ţara bascilor drept zone de risc, iar Marea Britanie a introdus obligativitatea carantinei, timp de 14 zile, pentru turiştii care se întorc din Spania, după ce, cu doar câteva săptămâni în urmă, guvernul de la Londra punea Spania pe lista destinaţiilor sigure pentru călătorit, scrie Bloomberg.
Spania a înregistrat peste 500 de focare de infectare cu COVID-19 de la primul val şi cunoaşte cea mai mare răspândire comunitară.
Cu toate acestea, potrivit epidemiologului şef al Ministerului Sănătăţii, Fernando Simon, „transmiterea nu poate fi controlată perfect, dar se atenuează progresiv”.
950 de persoane și-au pierdut viața zilnic în timpul vârfului primului val de coronavirus, faţă de 253 la sfârşitul perioadei de izolare, 21 iunie. Bilanţul total a ajuns la 28.576 de decese.
Restricţiile de circulaţie impuse turiștilor vin ca o lovitură pentru Spania, țară dependentă de sectorul turistic – aproape 12% din economia Spaniei se bazează pe turism.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, numărul vizitatorilor internaţionali în Spania a scăzut în luna iunie cu 72%, comparativ cu perioada similară din 2019, fapt datorat pandemiei de coronavirus, notează Reuters.
Mai exact, aproximativ 8,83 milioane de turişti străini au vizitat Spania în iunie 2019, lăsând în țară undeva la 9,69 miliarde de euro. Anul acesta, cheltuielile turiştilor au înregistrat un declin de 98,6% în luna iunie, abia atingând valoarea de 133 milioane de euro.
Astfel, se înregistrează un declin de aproximativ 72% faţă de primul semestru din 2019.