Coronavirus | Rusia susţine că a dezvoltat un vaccin împotriva coronavirusului. Testarea pe oameni va începe de pe 29 iunie

Publicat: 08 04. 2020, 10:27

Rusia va fi pregătită să testeze pe oameni vaccinuri experimentale împotriva coronavirusului începând cu luna iunie. Directorul unui important centru de cercetări medicale din Rusia a afirmat acest lucru în fața președintelui Vladimir Putin, potrivit Agerpres, care citează AFP. De asemenea, și Bill Gates a anunțat că deține vaccinul împotriva coronavirusului și că deja au început testările pe oameni.

Teste pre-clinice ale vaccinurilor împotriva noului coronavirus vor fi efectuate până pe 22 iunie

Rinat Maksiutov, care se află la conducerea Centrului de Stat pentru Cercetare în Virusologie şi Biotehnologie a declarat că o primă fază a unor teste pretru trei vaccinuri împotriva noului coronavirus va avea lor pe 29 iunie, pe un eșantion format din 180 de oameni, care s-au oferit voluntari. Respectiva declarație a fost făcută în timpul unei reuniuni televizate la care au participat preşedintele Vladimir Putin şi directorii principalelor centre de cercetare ruse.

„Grupurile de voluntari au fost deja create. Am primit peste 300 de candidaturi”, a explicat Rinat Maksiutov în faţa preşedintelui Vladimir Putin.

În prezent, există o fază de testare pe animale, cum ar fi șoareci și iepuri. Se preconizează că oamenii de știință vor identifica prototipul considerat cel mai promiţător până în data de 30 aprilie. După cum informează chiar directorul Centrului de Stat pentru Cercetare în Virusologie şi Biotehnologie, cunoscut și sub numele de Vektor, cercetătorii din laboratorul său, care se află în apropiere de oraşul siberian Novosibirsk, au dezvoltat prototipuri de vaccinuri care au la bază şase platforme tehnologice.

Însă, testele pe oameni nu vor fi efectuate imediat. Potrivit lui Rinat Maksiutov, laboratorul Vektor intenţionează să realizeze teste pre-clinice până pe 22 iunie, înainte de testele ce vor fi realizate pe oameni.

Totuși, dacă „Ministerul Sănătății va autoriza acest lucru”, după cum spune însuși directorul laboratorului în cauză, primele teste ar putea fi efectuate încă din luna mai.

Vaccinuri pentru alte maladii ar putea fi utilizate realizarea unuia împotriva coronavirusului

După cum acesta informează, laboratorul Vektor din Rusia dispune de tehnologii de producere a unor vaccinuri deja testate pe oameni pentru alte maladii, iar acestea ar putea fi utilizate pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus.

„Avem posibilitatea de a modela vaccinuri pe baza altora deja existente şi înregistrate, având deci posibilitatea de a reduce testele pre-clinice şi de a trece la teste clinice”, a declarat ministrul Sănătăţii, Mihail Muraşko, în cadrul aceleiaşi reuniuni televizate.

Vladimir Putin a părut să „îmbrățișeze” acest demers, declarând că trebuie să se acționeze organizat și cu competență.

„Dacă acţionăm cu competenţă şi într-o manieră organizată şi disciplinată, vom trece peste această etapă dificilă din viaţa ţării noastre cu pierderi minimale”, a declarat la rândul lui preşedintele Vladimir Putin.

Laboratorul Vektor a desfăşurat cercetări secrete asupra armelor biologice în perioada sovietică şi deţine eşantioane de virusuri diverse, de la cel al variolei şi până la Ebola.

Rusia a confirmat deocamdată 7.497 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus şi 58 de decese.

Bill Gates și vaccinul împotriva coronavirusului

Bill Gates a anunțat că deţinevaccinul împotrivacoronavirusului şi că a început testările pe oameni, potrivitBusiness Insider.

Respectivul vaccin intră în faza 1 de testare umană, după ce Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a acceptat o cerere de la Inovio Pharmaceuticals în cadrul programului de investigare New Drug.

PosibilulvaccinADN Inovio funcționează prin injectarea unei plasmide special concepute (o structură genetică mică și independentă) pe un pacient, astfel încât celulele să poată produce un anticorp, care să lupte împotriva unei infecții specifice. Vaccinurile ADN, deși sunt disponibile și aprobate pentru mai multe infecții animale în medicina veterinară, nu au fost încă aprobate pentru uz uman.