Autoritățile ruse anunță că începe testarea în masă a vaccinului anti-COVID Sputnik V. Aproximativ 40.000 de persoane vor fi injectate și supevizate de un organism de cercetare din străinătate, au anunţat joi susţinătorii proiectului, transmite Reuters.
Rusiaa înregistrat oficial primul vaccin contra coronavirusului din lume, dezvoltat de Institutul de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya, marți, 11 august.
Vaccinul este creat să fie administrat în două injecții pentru fiecare caz, fiind potrivit pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, conform instrucțiunilor de utilizare.
„În această dimineață, pentru prima dată în lume, unvaccinîmpotriva nouluicoronavirusa fost înregistrat.
Știu că este destul de eficient, oferă o imunitate durabilă”, a declaratVladimir Putin.
Chiar fiica președintelui Rusiei și-a făcut deja acestvaccin, a susținutVladimir Putin.
Totodată, ministerul rus al Sănătății a afirmat căRusiaa început deja producția vaccinului său anti-COVID la uzina farmaceutică Binnopharm din Zelenograd, unitate ce poate produce aproximativ 1,5 milioane de doze de vaccin pe an.
Acum, la câteva zile distanță, liderii de la Kremlin anunță testarea vaccinului Sputnik V în masă. Circa 40.000 de persoane vor face parte dintr-un test amplu al autorităților sanitare ruse.
Vaccinul a fost declarat sigur şi eficace de către autorităţi şi oameni de ştiinţă din Rusia după două luni de teste la scară redusă pe oameni, teste ale căror rezultate nu au fost publicate până acum.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a reacţionat la anunțul recent făcut de liderul de la Kremlin, despre dezvoltareaprimului vaccin împotriva noului coronavirus, punctând că „precalificarea şi omologarea unui vaccin trebuie să urmeze proceduri riguroase”.
De altfel, întreaga lume este sceptică cu privire la vaccinul Sputnik V.
Și Anthony Fauci, principalul expert în boli infecţioase din SUA,se îndoiește că Rusia ar fi dezvoltat deja un vaccineficient contra virusului COVID-19, noteazăBusinessInsider.
Alți experți se tem că aprobarea rapidă a Moscovei, acordată vaccinului „Sputnik V” (referire la satelitul sovietic „Sputnik 1″, primul dispozitiv spațial amplasat pe orbită, în anul 1957), ar putea pune prestigiul național înaintea siguranței, temându-se că se favorizează propaganda în detrimentul siguranței cetățenilor.
Prof. dr. Mircea Ioan Popa, președinte al Consiliului Științific al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino din București,a oferitmai multe detalii pe marginea acestui subiect, în exclusivitate pentruB1.ro.
„Acestvaccinreprezintă în continuare un proiect de cercetare care a început să se deruleze și care sperăm să ducă la rezultatele pe care noi le țintim.
Dacă proiectul, respectivvaccinul va fi validat, pentru producția efectivă devaccin, vor fi necesare fonduri suplimentare. Dar subliniez, în prezent este vorba despre un proiect de cercetare, care nu duce instantaneu la unvaccin. Atât noi, cât și colegii de la Timișoara, țintim să ajungem la un rezultat pozitiv și pentru asta ne luptăm”, a declarat pentruB1.romedicul specializat în microbiologie la finalul lunii iulie.