Situaţie tot mai critică şi în Republica Moldova, din cauza pandemiei. Ministerul Sănătăţii de la Chişinău a anunţat că totalul cazurilor de infectare cu coronavirus a ajuns la 2049. Dintre acestea, 195 sunt în stare gravă, iar alte 235 de cazuri au fost tratate. Numărul deceselor a ajuns la 51, în ultimele 24 de ore fiind raportate cinci noi victime.
Ultimele decese raportate reprezintă persoane cu vârste între 63 şi 76 de ani, care sufereau şi de alte patologii cronice.
R. Moldova mai raportează şi 39.873 de persoane aflate în monitorizare.
Din cele 2 049 de cazuri de infecție cu noul Coronavirus, 1914 au fost confirmate prin testarea de laborator și 135 persoane confirmate în baza criteriilor clinico-epidemiologice, scrie tv8.md. Totalul testelor efectuate până acum în R. Moldova este de 9208.
Joi, după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de COVID-19, premierul R. Moldova, Ion Chicu, a declarat că va majora salariile personalului medical de pe tot cuprinsul ţării. De la 1 aprilie, cadrele medicale au mai avut parte de o creştere salarială cu 10%, decisă la începutul anului şi nu în contextul pandemiei.
Măsura anunţată de premierul Chicu vne într-un moment în care, ca şi în România, tot mai multe cadre sanitare cad victime ale infectării la locul de muncă. Din cele peste 2000 de cazuri din R. Moldov, 510 sunt cadre medicale,potrivit deschide.md. Şi una din cele cinci victime anunţate joi este o asistenţă medicală din Raionul Făleşti.
Amintim că, în Republica Moldova, primul caz de coronavirus a fost înregistrat pe 7 martie 2020.La scurt timp după aceea, autoritățile de la Chișinău au introdusmai multe restricții, preluate din experiența statelor afectate. Traficul aerian a fost oprit, instituţiile de învăţământ închise, oamenilor li s-a cerut să evite contactul social şi să stea în case. Pe străzile marilor oraşe patrulează poliţia şi armata.
În Moldova a fost instituită starea de urgenţă până pe 15 mai. Opoziţia a criticat atât lipsa unor acţiuni concrete pe care să le aibă în vedere guvernul, cât şi perioada prea mare – de 60 de zile, faţă de 30 de zile, cum se practică în alte state şi cum prevedea iniţial proiectul guvernului, notează Radio Chişinău. În opinia reprezentanţilor opoziţiei, termenul prea mare al acestei perioade ar putea conduce la abuzuri din partea autorităţilor.
Guvernarea de la Chișinău liniștește cetățenii, încercând să dea impresia că ține situația sub control. Totuși, din cauza mai multor probleme majore în sistemul medical, dar și a lipsei de mijloace financiare, în cazul extinderii epidemiei, Republica Moldova s-ar putea confrunta cu o catastrofă.