CORONAVIRUS | Proteste ale cadrelor medicale din Franța: Manifestanții s-au adunat în fața Ministerului Sănătății. Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene (VIDEO)

CORONAVIRUS | Proteste ale cadrelor medicale din Franța: Manifestanții s-au adunat în fața Ministerului Sănătății. Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene (VIDEO)
Foot: captură Twitter

Câteva mii de angajați din sistemul medical protestează marți, în fața Ministerului francez al Sănătății solicitând alocarea de resurse suplimentare pentru spitalele publice și cerând Guvernului să respecte promisiunile pe care le-a făcut în contextul crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus. Proteste ale cadrelor medicale au avut loc în mai multe orașe ale Franței. Manifestațiile au fost marcate și de episoade violente, forțele de ordine aruncând cu gaze lacrimogene înspre protestatari, informează Le Parisien.

Proteste al cadrelor medicale franceze: Angajații din sistemul de sănătate cer Guvernului să sprijine mai mult spitalele publice în lupta cu noul coronavirus

Medici, asistenți medicali, infirmiere, brancardieri, dar și simpatizanți ai mișcării ”Vestelor Galbene” au participat la protestul din Paris, purtând un banner cu mesajul „Spitale asfixiate / Nu putem să repirăm!”, referire clară la manifestațiile anti-rasism din Statele Unite ale Americii.

”Este urgent să acționați” a fost un alt mesaj scandat de protestatarii din Capitala Franței.

Manifestațiile au fost marcate de violențe: Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene

Poliția din Paris a publicat pe contul său de Twitter imagini cu un grup de persoane mascate care au aruncat cu pietre în forțele de ordine. De asemenea, protestatari agresivi ar fi răsturnat o mașină și atacat un autobuz.

”Grupuri violente încearcă să perturbe o manifestație pașnică a angajaților din sănătate”, au precizat reprezentanții Poliției, care au răspuns cu gaze lacrimogene.

Cel puțin 24 de persoane au fost arestate în urma violențelor din Paris.

Proteste ale cadrelor medicale din Franța: Manifestanții s-au adunat în fața Ministerului Sănătății. Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene

Peste 220 de proteste ale angajaților din sistemul public de sănătate au fost planificate în Franța pentru ziua de marți. Cel puțin 4.000 de protestatari au ieșit pe străzile din Bordeaux, iar alți 3.500, în Marsilia, potrivit datelor anunțate de Poliție.

Până la 3.000 de manifestanți au participat și la protestele din Caen și Renne, iar la Orléans demonstrația a reunit aproape 1.500 de persoane.

Incidente violente au avut loc și la protestul din Nantes, acolo unde Poliția a intervenit pentru a combate o „tentativă de intruziune în grădina prefecturii”.

Franța: Incidente violente la protestul din Nantes

Situația cazurilor de coronavirus în Franța

Franța este unul dintre cele mai afectate state europene de pandemia de coronavirus, cu peste 157.000 de cazuri de contaminare și peste 29.000 de victime în rândul pacienților diagnosticați cu COVID-19.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat recent că, începând din data de 22 iunie, vor fi ridicate noi restricții impuse de autorități pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

Astfel, cafenelele și restaurantele se vor redeschide în toată țara șivor fi permise călătoriile în alte țări europene. Oamenii vor putea, de asemenea, să viziteze membrii familiei în centrele sociale, care au fost lovite puternic de focarul COVID-19. De asemenea, școlile vor fi redeschise începând din 22 iunie, excepție făcând liceele.

Într-o declarație televizată de la finalul săptămânii trecute, Macron a spus că țara a câștigat „prima victorie” în lupta cuCOVID-19, dar a avertizat că virusul poate reveni.

Anchetă privind responsabilitatea autorităților franceze în gestionarea crizei provocate de pandemia de COVID-19

Între timp, procurorul Rémy Heitz a anunțat că a fost deschisă o investigație privind managementul autorităților franceze în criza generată de pandemia de noulcoronavirus.

Asta în contextul în care, aproximativ 60 de plângeri de la persoane fizice, sindicate sau asociații au fost trimise către Parchetul din Paris, vizându-l fie pe directorul general al Sănătății, Jérôme Salomon, fie Ministerul Muncii.

„Scopul acestei anchete judiciare va fi stabilirea proceselor de luare a deciziilor implementate în timpul crizei de sănătate pentru a descoperi orice infracțiuni care ar fi putut fi comise”, a declarat Rémy Heitz.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`