Noi detalii ies la iveală despre cauzaele care au condus la numărul mare de morți raportat în Italia și în Spania, pe fondul extinderii pandemiei de coronavirus. Potrivit unor experți olandezi, consultați de publicația El confidencial, de vină ar fi factorii culturali din cele două state, potrivit cărora “bătrânii trebuie să fie salvați cu orice preț”.
Asta face ca sistemul medical să sufere de o incapacitate în privința gestionării resurselor limitate pe care le au la dispoziție.
„În Italia se gestionează în mod diferit locurile de terapie intensivă față de felul în care o facem noi. Ei internează persoane pe care noi le considerăm prea în vârstă. Bătrânii au un alt statut în cultura italiană”, a spus Frits Rosendaal, director al clinicii de epidemiologie din Leiden, citat de El Confidencial.
Această concepție nu se întâlnește în cazul altor state, precum Belgia sau Olanda, unde se consideră că “să aduci bătrânii să moară la spital e inuman”. În aceste state se încearcă evitarea unei suferințe inutile, iar pacienții au posibilitatea să aleagă unde vor să-și petreacă ultimele zile.
„Nu aduceți bătrânii la spitale, nu avem ce face pentru ei decât să le oferim îngrijiri paliative, unele pe care deja le au în centrele unde sunt. Să-i aduci ca să moară la spital e inuman”, a spus Nele Van Den Noortgate, director al unui centru de geriatrie din Gent, citată de El Confidencial.
În Olanda, pe de altă parte autoritățile recomandă azilurilor și căminelor de bătrâni să nu îi aducă pe bătrâni la spital, pentru că medicii oricum nu au cum să le trateze bolile cronice iar șansele de supraviețuire sunt minime.
Experții atrag atenția că pacienții cu demență sau cei cu diverse boli, oricum vor muri în următoarele 12 luni. În acest caz tratamentele și intervențiile medicale instituționalizate nu vor face decât să le prelungească suferința.
Olandeza Arend Arends, specialistă în geriatrie, spune că trebuie să li se explice celor în vârstă că spitalizarea în aceste cazuri de infectare este intruzivă și solitară, că nu pot fi vizitați de cei dragi și că tratamentul cu un aparat de respirat este un atac asupra corpului care-i va lăsa și mai slăbiți.
Mai mult de 99% din cazurile de deces provocate de coronavirus în Italia au fost constatate la persoane care au suferit de afecțiuni medicale anterioare, potrivit unui studiu al autorității naționale de sănătate din peninsulă.
După ce decesele cauzate de virus au ajuns la peste 2.500, cu o creștere de 150% săptămâna trecută, autoritățile din domeniul sănătății au ofrit date care să ofere indicii care să ajute la combaterea răspândirii bolii, scrie Bloomberg.
Guvernul premierului Giuseppe Conte evaluează dacă va extinde o blocare la nivel național dincolo de începutul lunii aprilie, a informat zilnic miercuri La Stampa. Italia are peste 31.500 de cazuri confirmate de boală.
Noul studiu ar putea oferi cunoștințe de ce rata de deces din Italia, estimată la aproximativ 8% din totalul persoanelor infectate, este mai mare decât în alte țări.
Institutul de la Roma a examinat înregistrările medicale pentru aproximativ 18% din cazurile fatale, constatând că doar trei victime, sau 0,8% din total, nu aveau patologie anterioară.
Aproape jumătate dintre victime sufereau de cel puțin trei boli anterioare și aproximativ o pătrime aveau una sau două afecțiuni anterioare.
Peste 75% au avut hipertensiune arterială, aproximativ 35% au avut diabet și o treime au suferit de boli de inimă.