Mai multe țări se află într-un proces de relaxare a măsurilor instaurate pentru a stopa răspândirea coronavirusului. În acest context, Portugalia își va redeschide plajele începând cu data de 6 iunie, după cum a declarat vineri premierul Antonio Costa. Tot în acest context, economia portugaliei a scăzut cu cu 3.9% în toată această perioadă.
Portugalia își va redeschide plajele pe 6 iunie, a declarat vineri premierul Antonio Costa și a încurajat publicul să descarce o aplicație care le va spune dacă plaja pe care o aleg este plină sau are încă spațiu, potrivit Reuters.
Grupurile trebuie să stea la 1.5 metri distanță unul față de celălalt, șezlongurile pot fi rezervate numai pentru dimineață sau după-amiază, iar sporturile de plajă de două persoane sau mai multe nu vor fi permise, conform noilor reguli.
Însă poliția nu va supraveghea plajele, a afirmat Antonio Costa, cerând oamenilor să adere singuri la aceste măsuri. „Plajele ar trebui să fie locuri de recreere”, a spus acesta. „Trebuie să ne verificăm singuri”.
Agenția Portugheză pentru Mediu a dezvoltat o aplicație care va utiliza date și numere de telefon mobil în timp real transmise de companiile de pe plajă pentru a stabili câte persoane se află pe plaje la un moment dat.
Guvernul colaborează cu operatorii de telefonie pentru a colecta date nu doar despre numărul de persoane de pe plaje, ci și despre cât de răspândite sunt acestea, a afirmat Antonio Costa.
Țara urmează să lanseze luni a doua fază a planului sectorial de redeschidere a economiei. Restaurantele, muzeele și cafenelele se vor redeschide, dar la capacitate redusă. De asemenea, școlile se vor redeschide pentru grupuri de câțiva ani.
Portugalia a permis magazinelor mai mici să se redeschidă și a ridicat restricțiile de călătorie din data de 4 mai, dar răspândirea virusului nu pare să se fi accelerat, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății.
Rata de reproducere a virusului – denumită „R” – a fost de 0.94 acum două săptămâni și rămâne sub 1 la 0.97, numărul de persoane din spitale și paturile de unitate de îngrijire intensivă variind cu doar câteva puncte procentuale.
Portugalia a raportat 28,583 de cazuri confirmate de coronavirus și 1,190 de decese, o valoare foarte scăzută, în contrast cu cele 27,000 de decese din Spania.
Starea de carantină instaurată pentru a stopa răspândirea coronavirusului a dus la o scădere a ecconomiei de până la 3.9% în primul trimestru în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, au arătat vineri datele Institutului Național de Statistică (INE).
„Rata șomajului a crescut foarte mult. De aceea este important să urmăm aceste măsuri… astfel încât oamenii să aibă încrederea să se întoarcă”, a afirmat Antonio Costa.
Scăderea PIB-ului s-a datorat în mare parte unei scăderi semnificative a turismului, numărul persoanelor care stau în concediu scăzând cu 60% în martie și cu 18% în primul trimestru în ansamblu, comparativ cu cifrele de anul trecut, au arătat datele Institutului Național de Statistică.
„Va fi dificil… Toate costurile sunt încă acolo, dar veniturile vor reveni doar foarte treptat”, a declarat vineri Jose Theotonio, directorul executiv al celui mai mare grup de hoteluri din Portugalia, Pestana, care urmează să redeschidă din iunie unele din cele 71 de hoteluri închise din cauza pandemiei de coronavirus.