CORONAVIRUS | Bilanțul victimelor a sărit pragul de 300.000 la nivel mondial. Măsurile luate de autorități în lupta cu pandemia. LIVE UPDATE

Publicat: 14 05. 2020, 08:29
Foto: pixabay.com

Pandemia de coronavirus continuă să se extindă la nivel mondial și afectează, în acest moment, 213 state și teritorii de pe Glob. La ora redactării acestei știri, peste 4,4 milioane de oameni din toată lumea sunt infectați cu COVID-19, aproape 46.000 dintre aceștia fiind în stare gravă, potrivit datelor worldometers.info. Bilanțul global al deceselor a depășit 300.000. În același timp, de la debutul pandemiei, peste 1,6 milioane de pacienți au fost declarați vindecați. Cu peste 1,4 milioane de cetățeni testați pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2, Statele Unite ale Americii sunt în continuare țara cea mai afectată de răspândirea virusului mortal. Peste 16.000 dintre pacienții din SUA sunt în stare critică. Totodată, în Statele Unite a fost depășit pragul de 10 milioane de teste prelucrate de la începutul crizei sanitare. Pe teritoriul american, bilanțul victimelor a trecut de 85.600, în timp ce peste 311.600 de persoane au câștigat lupta cu COVID-19 și s-au vindecat.

A doua cea mai afectată țară ca număr al deceselor este Regatul Unit, care raportează, în prezent, peste 33.600 de victime. Pe teritoriul britanic aproape 233.000 de oameni au fost contaminați cu noul coronavirus, iar dintre aceștia, peste 1.500 sunt într-o stare gravă.

În același timp, din punctul de vedere al numărului îmbolnăvirilor, a doua cea mai gravă situație din lume este cea din Spania, acolo unde peste 272.600 de persoane au fost testate pozitiv, până acum, pentru infecția cu SARS-CoV-2, peste 1.300 fiind în stare critică. În Spania au fost prelucrate aproape 2,5 milioane de teste până în acest moment, iar bilanțul victimelor a depășit 27.300. Vestea bună este că peste 186.400 de spanioli au învins în bătălia cu temutul virus și au fost declarați vindecați.

În România, numărul pacienților contaminați cu noul coronavirus a depășit 16.200, iar cel al victimelor a trecut de pragul de 1.000. Totodată, peste 9.000 de români s-au vindecat, până în acest moment, și au fost externați din unitățile medicale.

Evoluția pandemiei deCOVID-19. LIVE UPDATE

UPDATE, 15 mai, ora 00.00: Ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, au susținut o declarație de presă în care au prezentat măsurile luate în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care vor fi aplicate în perioada stării de alertă.

UPDATE, 15 mai, ora 00.00: Patriarhia Română transmite mai multe îndrumări către unitățile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române. Acestea privesc accesul credincioșilor în biserici, participarea la slujbele religioase, dar și accesul în cimitire.

UPDATE, 15 mai, ora 00.00: Oboseala față de măsurile de urgență amenință câștigurile prețioase pe care le-am obținut în combaterea virusului, a avertizat directorul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Hans Kluge.

UPDATE, 15 mai, ora 00.00: Tasuku Honjo, cercetătorul japonez laureat cu premiul Nobel pentru Medicină în anul 2018, susține că vaccinul universal împotriva tuberculozei ar putea fi unul din motivele ratei scăzute de mortalitate în rândul pacienţilor infectați cu COVID-19 din Japonia.

UPDATE, 15 mai, ora 00.00: Credincioșii care vor să participe la Sfânta Liturghie în Bazilica Sfântul Petru, dar și în alte bazilici din Roma vor trebui să se supună unei noi măsuri pentru a opri răspândirea noului coronavirus: verificarea temperaturii. Însă, până la acest moment, nu se știe când vor intra în vigoare aceste noi măsuri. Tot în acest context, Liturghiile publice vor fi reluate luni în bisericile din Italia.

UPDATE, 15 mai, ora 00.00: În acest weekend, Grecia va redeschide 515 plaje, un test crucial în lupta pentru a începe sezonul turistic, însă totul se va desfășura sub incidența unor reguli.

UPDATE, 15 mai, ora 00.00: Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a ridicat joi starea de urgență în părți mari ale țării, dar a declarat că aceasta va rămâne în vigoare în Tokyo până când situația creată de noul coronavirus va fi sub control. De asemenea, regula este valabilă și pentru cel de-al doilea mare oraș din Japonia, Osaka.

UPDATE, 15 mai, ora 00.00: Situaţia pandemică din Rusia se ameliorează, a afirmat joi Vladimir Putin, după ce ţara a scăzut pentru prima oară de la începutul luni mai sub 10.000 de noi cazuri de contaminare înregistrate zilnic.

UPDATE, 14 mai, ora 20.00: Numărul deceselor provocate de coronavirus a ajuns, joi seară, la 1.053. Ultimele șapte victime raportate era din București, Galați, Suceava, Mureș și Bacău și aveau vârste cuprinse între 59 și 90 de ani.

UPDATE, 14 mai, ora 20.00: Președintele Klaus Iohannis a declarat că dacă situația se va înrăutăți, nu va ezita să declare din nou starea de urgență. A mai susținut că aceste două luni au fost pentru statul român o oglindă nemiloasă, ce a arătat toate problemele și lipsurile. Reconstrucția statului este necesară

UPDATE, 14 mai, ora 20.00: Guvernul a modificat legislația din Educație, astfel încât nu vor avea loc examenele de competențe la probele orale de Bacalaureat iar recunoașterea acestora se va echivala, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale.

UPDATE, 14 mai, ora 20.00: Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat, joi, că Guvernul PNL a adoptat o Ordonanță de Urgență pentru prelungirea unor măsuri de sprijin, dată fiind că această criză generată de epidemia de coronavirus nu s-a terminat.

UPDATE, 14 mai, ora 20.00: Ministrul de Interne a anunţat că joi seară va avea loc prima şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, condus de premierul Ludovic Orban, structură care va coordona măsurile în cadrul stării de alertă. De altfel, a și fost adoptată o Ordonanță de Urgență care definește această stare, în contextul epidemiei de coronavirus. Marcel Vela a mai declarat că, în urma adoptării unei OUG, peste 68.000 de polițiști vor primi drepturi salariale restante.

UPDATE, 14 mai, ora 20.00: Nici nu avem vaccinul pe piaţă şi spiritele s-au încins cu privire la exclusivitatea producătorului. Directorul general al firmei franceze Sanofi, Paul Hudson, a sugerat că SUA ar putea să fie primul beneficiar al unui posibil vaccin împotriva coronavirusului. Afirmaţia a stârnit indignarea guvernului francez dar şi a Bruxelles-ul, care a reacţionat imediat.

UPDATE, 14 mai, ora 20.00: Apa mării poate răspândi virusul COVID-19? Răspunsul virusologilor

UPDATE, 14 mai, ora 16.00 –Echipa de medici militari, trimisă să preia conducerea Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, la începutul lunii aprilie, a găsit un adevărat dezastru la unitatea medicală de unde a pornit cel mai mare focar decoronavirusdin România. Potrivit raportului trimis ministrului Sănătății după încheierea perioadei de o lună de management militarizat, vechea conducere a spitalului nu a fost deloc eficientă, iar sectoarele unde erau internați pacienții infectați cuCOVID-19funcționau la o capacitate de avarie.

UPDATE, 14 mai, ora 16.00 –PremierulLudovic Orbana anunțat în debutul ședinței de Guvern, că joi, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) va declara starea de alertă pe teritoriul României. Referindu-se la cele două luni în care România s-a aflat în stare de urgență, pe fondul pandemiei decoronavirus, șeful Guvernului a declarat că această măsură a fost una extrem de benefică pentru țara noastră, care a reușit să gestioneze din punct de vedere medical cazurile de infectare cuCOVID-19, capacitățile de tratare a persoanelor contaminate nefiind depă

UPDATE, 14 mai, ora 16.00 –Șomajul francez a scăzut în primul trimestru la minimul untimilor 11 ani, deoarece persoanele care nu aveau job nu au putut să caute locuri de muncă odată ce Franța a intrat în blocarea cauzată de pandemia decoronavirus, a declarat joi agenția de statistici INSEE.

UPDATE, 14 mai, ora 16.00 –Cel puțin 21.030 de noi cazuri decoronavirusși 1.763 de decese au fost raportate miercuri în Statele Unite, potrivit Universității Johns Hopkins, bilanțul total al țării ajungând la cel puțin 1.390.406 de infecții înregistrate și 84.119 de morți ca urmare a contractării virusului.