CORONAVIRUS | Peste 4,4 milioane de oameni au fost testați pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2. Cum evoluează pandemia. LIVE UPDATE

CORONAVIRUS | Peste 4,4 milioane de oameni au fost testați pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2. Cum evoluează pandemia. LIVE UPDATE
Foto: Pixabay

Peste 4,4 milioane de persoane din toată lumea sunt infectate, în acest moment, cu noul coronavirus. Pandemia afectează în acest moment 212 state și teritorii de pe Glob. Potrivit datelor, worldometers.info, aproape 46.000 din totalul pacienților testați pozitiv sunt în stare gravă. Bilanțul deceselor, la nivel mondial, se apropie de 297.000. În același timp, peste 1,6 milioane de persoane s-au vindecat. Statele Unite ale Americii raportează în continuare cele mai multe cazuri de infectare din lume, peste 1,4 milioane, dintre care peste 16.000 de pacienți se află în stare gravă. Pe teritoriul american, bilanțul victimelor se apropie de 85.000, în timp ce peste 306.000 de pacienți au învins în lupta cu COVID-19 și au fost declarați vindecați. A doua cea mai afectată țară din lume, ca număr de îmbolnăviri, este Spania, unde au fost raportate până acum peste 271.000 de cazuri de contaminare cu SARS-CoV-2. Numărul deceselor a depășit 27.000, în timp ce peste 183.000 de pacienți au fost declarați vindecați. Pe de altă parte, a doua cea mai afectată țară ca număr al victimelor, este Regatul Unit. Aici peste 33.000 de persoane testate pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus au murit. Numărul de îmbolniviri a ajuns la 229.700.

De la debutul crizei COVID-19 și până miercuri, ora 13.00, când a fost publicat ultimulbilanț, în România au fost depistați pozitiv 16.002 oameni. Dintre aceștia, 1.036 au murit, 228 au ajuns în secțiile de Terapie Intensivă, iar 7.961 s-au vindecat.

Evoluția pandemiei deCOVID-19. LIVE UPDATE

UPDATE, 13 mai, ora 23.00: Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat, miercuri seara, Ordonanța Militară 12, prin care se ridică măsura carantinei în municipiul Suceava și cele opt comune limitrofe. Epicentrul epidemiei de coronavirus în România e chiar Suceava, cu 1.469 infectări și 173 decese.

UPDATE, 13 mai, ora 23.00: Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat, pentru B1 TV, că în ultimele patru zile a remarcat un fenomen interesant în România: media cazurilor de coronavirus înregistrate zilnic a scăzut, deși oamenii sunt tot mai prezenți pe străzi. Despre trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, profesorul a spus că este o simplă schimbare administrativă, care nici nu ar trebui să aibă mare efect asupra comportamentului românilor. Indiferent de acest regim, oamenii trebuie să respecte măsurile de igienă și de distanțare socială. Tot pentru B1 TV, Rafila a explicat și criteriile în baza cărora se fac testele pentru COVID-19.

UPDATE, 13 mai, ora 23.00: Planul UE de redresare economică a țărilor afectate de COVID-19. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a dat asigurări că cele mai afectate țări de pandemia de coronavirus vor beneficia de viitorul pachet european cu măsuri de redresare economică. Acesta se va desfășura pe termen scurt și ”va merge în direcţia unde necesităţile sunt cele mai mari şi unde are cel mai mare potenţial”, cuprinzând o serie de investiţii, scheme financiare de susţinere a sectorului sanitar şi propuneri de venituri pentru bugetul multianual al UE.

UPDATE, 13 mai, ora 23.00: Cancelarul Angela Merkel a cerut miercuri cetățenilor germani să nu pericliteze ceea ce au realizat până acum în încetinirea răspândirii coronavirusul. Aceasta i-a sfătuit pe oameni să nu revină la normalitate prea repede: „Ar fi deprimant dacă ar trebui să revenim la măsurile restrictive”.

UPDATE, 13 mai, ora 23.00: Organizația Mondială a Sănătății a transmis că noul coronavirus ar putea deveni endemic, precum virusul HIV sau rujeola, solicitând totodată „un efort masiv” pentru combaterea acestuia.

UPDATE, 13 mai, ora 21.00: Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri seară, proiectul de lege privind măsurile ce trebuie aplicate în timpul stării de alertă. Proiectul a fost trimis spre vot Parlamentului de către Guvernul PNL, dar acesta a suferit modificări majore pe parcursul traseului.

UPDATE, 13 mai, ora 21.00: Bilanțul epidemiei de coronavirus în România a ajuns, miercuri seară, la 1.036 decese. Ultimele 20 de victime raportate aveau între 27 și 90 de ani și erau din Bacău, Sibiu, Dâmbovița, Constanța, Hunedoara, Mureș, Timiș, Vrancea, Botoșani, Alba, Galați, Bihor, București și Giurgiu.

UPDATE, 13 mai, ora 21.00: Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a anunțat noi măsuri de acces în instanță, după data de 15 mai, în contextul stării de alertă privind pandemia.

UPDATE, 13 mai, ora 21.00: Institutul Național de Sănătate Publică a oferit detalii despre redeschiderea școlilor și reluarea cursurilor pentru elevii din ani terminali, precum și despre desfășurarea examenelor.

UPDATE, 13 mai, ora 19.00: Ministrul Sănătății a vorbit, pentru B1 TV, despre măsurile ce se află în pregătire și care vor fi implementate după instituirea stării de alertă. Se are în vedere o relaxare, dar, în același timp, controlul COVID-19, astfel încât numărul de îmbolnăviri să nu crească din nou. Nelu Tătaru a declarat că Executivul se gândește la mai multe pârghii de care să se poată folosi după 15 mai, în cazul în care se va constata că relaxarea restricțiilor a dus la o creștere consistentă a numărului de infectări cu coronavirus. Dacă totul va fi bine, atunci peste 14-20 de zile restricțiile vor fi relaxate și mai mult.

UPDATE, 13 mai, ora 19.00: Pandemia de coronavirus mai are un efect pe termen lung. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia că după mai mulţi ani în care speranţa de viaţă a oamenilor a crescut constant, progresul poate fi ameninţat de COVID-19.

UPDATE, 13 mai, ora 19.00: Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a anunțat că de luni, 18 mai, se vor relua treptat activităţile de relaţii cu publicul la toate serviciile publice comunitare, excepție făcând cele aflate în zone carantinate.

UPDATE, 13 mai, ora 19.00: Statele UE au fost rugate să ia în calcul redeschiderea frontierelor interne, în mod ”concertat” şi ”nediscriminatoriu”, în încercarea Uniunii de a salva sectorul turistic, puternic impactat de pandemia de COVID-19, ce a infectat peste 4,3 milioane de oameni la nivel mondial și a dus la dispariția a peste 292.000 de persoane în lume.

UPDATE, 13 mai, ora 16.10 –Încă de la prima victimă, noulcoronavirusa pus la încercare întreaga lume, iar doctorii au fost derutați de simptomele misterioase pe care le observă la pacienți, odată cu trecerea timpului. Potrivit specialiștilor, de la nas și până la degetele picioarelor, toate organele sunt afectate.

UPDATE, 13 mai, ora 16.10 –Directorul general al Tesla,Elon Musk,a anunțatcă a reluat,de luni, activitatea dinfabrica sa de mașini din California, o acțiune care a sfidat restricțiileimpuse de autorități pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.

UPDATE, 13 mai, ora 16.10 –Curtea Constituțională a decis, în ședința de miercuri, că legea privind starea de alertă este constituțională.Este vorba despre OUG 21/2004, prin care este reglementată starea de alertă, act normativ pentru care Avocatul Poporului a făcut, săptămâna trecută, o sesizare la Curtea Constituțională.

UPDATE, 13 mai, ora 16.10 –Grupul de Comunicare Strategică a transmis că până miercuri, la ora 13.00, în România au fost confirmate 16.002 cazuri de infectare cu noulcoronavirus, cu 224 mai multe față de raportarea făcută marți, la aceeași oră. Asta înseamnă că miercuri este a patra zi consecutivă în care în România au fost raportate mai puțin de 300 de noi cazuri de îmbolnăvire. Dintre pacienții testați pozitiv, 228 sunt internați la terapie intensivă.Bilanțul deceselora ajuns la 1016. De asemenea, de la debutul pandemiei, 7.961 de persoane au fost declarate vindecate și au fost externate din unitățile medicale.

UPDATE, 13 mai, ora 16.10 –Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a prezentat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, măsurile referitoare la reluarea activităților sportive începând din data de 15 mai, atunci când România va ieși din starea de urgență, impusă pe fondul pandemiei decoronavirus, și va intra în starea de alertă.

UPDATE, 13 mai, ora 16.10 –Mai mulți americani au devenit critici față de președinteleSUADonald Trump, fiind nemulțumiți de gestionarea crizei creată de pandemia decoronavirus, iar republicanulJoe Bideneste cu 8% mai bine cotat decât actualul lider de la Casa Albă, potrivit ultimului sondaj de opinieReuters/Ipsos.

UPDATE, 13 mai, ora 16.10 –Economia Marii Britanii s-a redus cu un record de 5,8% în martie, din februarie, pe măsură ce crizacoronavirusului a escaladat, iar guvernul a ordonat închiderea unei mari părți a țării pentru a opri răspândirea virusului, au arătat miercuri datele oficiale.

UPDATE, 13 mai, ora 16.10 –Miercuri,Thailandanu a raportat cazuri noi decoronaviruspentru prima dată din 9 martie, statul înregistrând, până în prezent, un număr total de 3.017 cazuri și 56 de decese de când focarul a escaladat în ianuarie.

UPDATE, 13 mai, ora 16.10 –SUAau raportat în ultimele 24 de ore 1.894 de decese cauzate de pandemia decoronavirus, în creștere față de zilele anterioare, bilanțul total ajungând la 82.246, iar numărul total al persoanelor testate pozitiv este de aproximativ 1.37 milioane, potrivt datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins.

UPDATE, 13 mai, ora 16.10 –Primarul General al Capitalei,Gabriela Firea, a vorbit marți seară, în cadrul unei emisiuni difuzate de TVR, despre organizarea transportului în comunîncepând cu intrarea României în starea de alertă și relaxarea interdicțiilor de deplasare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`