CORONAVIRUS | Peste 2,4 milioane de oameni, infectați cu COVID-19, la nivel mondial. Ce măsuri iau autoritățile pentru a face față pandemiei. LIVE UPDATE
Noul coronavirus continuă să se răspândească peste tot în lume. De la debutul pandemiei, peste 2,4 milioane de persoane din 210 țări și teritorii de pe glob au fost infectate cu COVID-19. La nivel mondial, bilanțul victimelor a sărit de 170.000, în timp ce numărul celor care s-au vindecat de infecția cu SARS-CoV-2 a trecut de 645.0000. Statele Unite ale Americii sunt cea mai afectată țară de pandemia de coronavirus, cu peste 786.600 de cazuri de contaminare și peste 42.200 de decese. Pe teritoriul american au fost făcute însă și cele mai multe teste de la debutul crizei COVID-19. Vestea bună este că peste 71.700 de americani au fost declarați vindecați, după ce au fost testați pozitiv cu COVID-19. A doua cea mai afectată țară și lume, și prima la nivel european este Spania, unde au fost confirmate peste 200.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. În Regatul Iberic numărul persoanelor răspuse de infecția cu COVID-19 a depășit 20.800, în timp ce peste 80.000 de oameni s-au vindecat. În continuare, Italia este statul cel mai afectat din Europa din punctul de vedere al numărului deceselor provocate de noul coronavirus. Peste 24.100 de italieni contaminați cu SARS-CoV-2 au murit de la debutul pandemiei, în timp ce numărul infectărilor a depășit181.200. În România, cel mai recent bilanț transmis de Grupul de Comunicare Strategică arată că aproape 9.000 de persoane sunt infectate cu COVID-19, în timp ce bilanțul deceselor a ajuns 478. În același timp, peste 2.000 de români au fost declarați vindecați. B1.ro vă ține la curent cu cele mai noi informații legate de evoluția pandemiei la nivel mondial și în România.
Evoluția pandemiei de coronavirus. LIVE UPDATE
UPDATE: 21 aprilie, ora 00.00: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, pentru B1 TV, că autoritățile și specialiștii se așteaptă ca vârful epidemiei de coronavirus să se producă undeva la șapte – zece zile după Paște, urmând ca apoi numărul de infectări înregistrate să fie constant și, mai târziu, acesta să scadă. El a mai precizat că sezoane de SARS-CoV-2 vor fi în următorii 1 – 2 ani, dar nu la același nivel dacă acum vom ști să gestionăm bine lucrurile.
UPDATE: 21 aprilie, ora 00.00: Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a făcut referire la binecunoscutele ieșiri de 1 Mai, rugând cetățenii să rămână de data aceasta în case. El a mai precizat că relaxarea măsurilor se va face treptat, nu brusc, într-o manieră bine calculată.
UPDATE: 21 aprilie, ora 00.00: Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a fost diagnosticat cu Covid-19. Ierarhul este cel mai bătrân membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și are 90 de ani.
UPDATE: 21 aprilie, ora 00.00: Prof. Dr. Alexandru Rafila, despre medicamentul Remdesivir, împotriva COVID-19: ”În toamnă ar putea să fie deja autorizat și fabricat”
UPDATE: 21 aprilie, ora 00.00: Bilanțul epidemiei de coronavirus în România a ajuns la 478 de decese. Luni seară, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că încă nouă oameni infectați cu COVID-19 au murit. Este vorba despre persoane din Arad, Hunedoara, Brașov, Galați, Sălaj și Mehedinți, cu vârste cuprinse între 49 și 85 de ani.
UPDATE, 20 aprilie, ora 19.00: Grupul de Comunicare Strategică transmite că, pentru perioada imediat următoare, nu sunt luate în calcul măsuri de relaxare a restricțiilor, pentru că lupta cu epidemia de coronavirus nu s-a terminat. La un moment dat, când astfel de hotărâri vor fi luate, se va ține cont de evoluția epidemiologică, pentru a fi evitat un al doilea val de infectări, de recomandările Comisiei Europene și de necesitățile tuturor categoriilor de persoane.
UPDATE, 20 aprilie, ora 19.00: Luni, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că măsuri de relaxare a restricţiilor vor fi luate atunci când curba cazurilor noi de infectare şi cea a cazurilor critice vor începe să scadă.
UPDATE, 20 aprilie, ora 19.00: Grupul de Comunicare Strategică anunță, luni, decesul a altor nouă persoane infectate cu noul coronavirus. Este vorba despre persoane din județele Mehedinți, Botoșani, Vrancea, Suceava, Constanța și Sibiu, cu vârste cuprinse între 64 și 79 de ani. Bilanțul victimelor a ajuns astfel la 469.
UPDATE, 20 aprilie, ora 19.00: China și guvernul său marionetă din Hong Kong se folosesc de pandemia de coronavirus pentru a strivi mișcarea pro-democrație tot mai puternică din această regiune autonomă. Acuzația vine chiar din partea unuia dintre liderii mișcării, ajuns în weekend în arest.
UPDATE, 20 aprilie, ora 19.00: Comisarul european pentru Afaceri Economice, Paolo Gentiloni, spune că pentru a aduce piața de business la un nivel de plutire, Uniunea Europeană trebuie să mai aloce cel puțin încă 1.000 de miliarde de euro.
UPDATE, 20 aprilie, ora 19.00: Germania a început, în cursul zilei de luni, ridicarea treptată a unor restricții impuse de către starea de urgență, obținând un „succes intermediar fragil” în fața pandemiei de coronavirus, după cum a a declarat cancelarul Angela Merkel.
UPDATE, 20 aprilie, ora 19.00: Un al doilea val al pandemiei de coronavirus pare să lovească în aceste zile Singapore.
UPDATE,20 aprilie, ora 16.00 –Mai mulți români au fost amendaţi în Italia după ce au încălcat interdicţiile impuse pe fondul crizei de COVID-19 şi au participat la slujba de Paşte
UPDATE, 20 aprilie, ora 15.20 –Evoluția raportului oficial dinSpaniaprivind pandemia decoronaviruscontinuă cu o tendință bună. Pentru prima dată începând cu 22 martie, numărul zilnic de decese este mai mic de 400 de persoane pe zi.
UPDATE, 20 aprilie, ora 13.15 –Potrivit unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Cambridge, datele despre noul coronavirus, respectiv momentul declanșării pandemiei și locul de undeCOVID-19a izbucnit afectând întreaga lume, nu sunt cele pe care le știm. Mai exact, experții de la universitatea britanică susțin că virusul chinez nu a plecat dinpiața din Wuhan, iar infectarea primei persoane cuCOVID-19s-a petrecut cu mult mai devreme de luna noiembrie.
UPDATE, 20 aprilie, ora 12.05 –Mii de oameni au început să protesteze în mai multe state americane față de restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei deCOVID-19.Îngrijorați de pierderea locurilor de muncă, de faptul că pandemia va avea efecte distrugătoare asupra economiei, dar preocupați și de încălcarea unor drepturi constituționale în această perioadă,oamenii cer guvernatorilor statelor să ridice restricțiile de circulație.
UPDATE, 20 aprilie, ora 12.00 -Începând din această săptămână, peste 100.000 de angajați aiWaltDisneynu vor mai fi plătiți, după ce toate parcurile de distracţie şi hotelurile companiei din Europa, Statele Unite şi Asia au fost închise din cauza crizeicoronavirus.
UPDATE, 20 aprilie, ora 10.15 –Mii de israelieni au protesat față de restrângereadrepturilor democratice, măsurăadoptatăde premierul Benjamin Netanyahu, pe fondul pandemiei de COVID-19. Manifestanții, adunați în Piața Rabin din Tel Aviv, au păstrat o distanță de 2 metri, unii față de ceilalți.
UPDATE, 20 aprilie, ora 9.30 –Polonia a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de infecție cu COVID-19, cu o zi înainte de reducerea anumitor restricții. Autoritățile de la Varșoviaau raportat duminică 545 de noi infecții cucoronavirus, acesta fiind cel mai mare număr de diagnosticări înregistrate într-o singură zi.
UPDATE, 20 aprilie, ora 9.20 –Lupta cu pandemia s-a mutat s-a mutat în spațiul virtual, în China.Bazându-se pe tehnologia mobilă și pe baze de date uriașe, guvernul chinez a creatun sistem bazat numit„cod de sănătate” pentru a controla mișcările oamenilor și a împiedica izbucnirea unor noi focare de infecție
UPDATE, 20 aprilie, ora 8.35 –SUAau raportat, duminică, apropate 2.000 de decese cauzate de pandemia decoronavirus.Mai precis, 1.997 de persoane s-au stins din viață, duminică, potrivit informațiilor furnizate de universitatea Johns Hopkins, bilanțul total ajungând la 40.661.