Autoritățile din Grecia anunță, miercuri, descoperirea a încă patru cazuri de Covid-19 în rândul turiștilor sosți la Mediterană în ultimele zile. Potrivit presei elene, este vorba de turiși sârbi și bulgari veți pe Insula Thassos. Amintim că și o turistă româncă a fost depistată cu SARS-CoV-2, în Creta.
Autoritățile din Grecia au anunțat în dimineata zilei de miercuri, 8 iulie, depistarea a patru cazuri de COVID-19 pe insula Thassos. Toate persoanele declarate purtătoare a noului coronavirusfac parte din rândul turiștilor ajunși în ultimele zile și care au fost testați la graniță, potrivit protocolului.
Potrivit presei elene, este vorba despre cetățeni sârbi și bulgari. Aceștia ar fi asimptomatici și ar fi fost deja transferați la un hotel destinat acestor situații.
O turistă româncă a fost testată pozitiv pentru Covid-19. Acesta ar fi ignorat flagrant protocoalele de siguranță sanitară dinGreciadupă ce ar fi călătorit în jurul insulei Creta timp de cel puțin 72 de ore de la sosirea ei.
Acesta este primul caz de infectare cu noulcoronavirusîn rândul turiștilor străini din InsulaCreta, depistat sâmbătă.
Româncavenise înGreciacu intenția de a petrece o vacanță relaxantă de vară pe una dintre cele mai populare insule ale țării. După ce a ajuns pe Aeroportul Internațional Heraklion, i s-a prelevat probe pentru un test de coronavirus așa cum este specificat de protocoalele stricte instituite de guvernul elen, scriegreece.greekreporter.com.
Un alt caz de COVID-19 a mai fost confirmat pe insula Naxos. Ar fi vorba despre un medic grec care a ajuns în urmă cu patru zile pe Aeroportul din Atena, venind din Marea Britanie cu escală în Belgrad.
Ministerul Sănătății dinGreciaa luat decizia ca începând de joi, 9 iulie, formularul PLFsa fie completat de către turiștii care intră pe teritoriul elen cu 24 de ore inainte și nu cu 48 de ore, așa cum era valabil inițial.
Potrivit dezvăluirilor făcute pentru B1.RO de către Daniel Negru, un turist român care își petrece vacanța înGrecia, autoritățile elene au luat această decizie din cauză că au fost turiști care au completat formularul cu mai mult de 48 de ore înainte de sosirea înGrecia, dar au primit codul QR în cele 48 de ore.
Formularul se completează pe site-ultravel.gov.gr.
Formularul pentru vacanța înGreciacuprinde întrebări despre țara de origine, modalitatea de transport, durata sejurului, adresa unde vor sta și persoanele de contact.
Toate informațiile vor fi adunate într-o bază de date, iarfiecare turist va primi un cod de bare, care va fi verificat la punctele de frontieră.
Pe baza acestui cod, autoritățile dinGreciavor ști la sosire dacă un turist ar trebui să fie testat sau nu.
Testele se fac aleatoriu persoanelor care vin din țări cu risc de Covid-19, iar România a înregistrat un număr semnificativ de noi cazuri de îmbolnăvire în ultimele două săptămâni.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, persoanele testate aleatoriu pentru Covid-19 la graniță trebuie să aştepte rezultatul timp de 24 de ore, în condiţii de autoizolare, la adresa pe care a declarat-o în formularul electronic.
Dacă în urma testului se dovedește că sunteți infectat cu noul coronavirus, veți intra în carantină. De asemenea, va fi testată familia sau prietenii cu care pacientul se află în vacanță. Dacă testele celorlalți sunt negative, ei nu sunt obligați să stea în carantină.