Două strategii și o mare dilemă a liderilor lumii, în lupta contra COVID-19: Imunizare colectivă versus blocare totală (VIDEO)

Două strategii și o mare dilemă a liderilor lumii, în lupta contra COVID-19: Imunizare colectivă versus blocare totală (VIDEO)

Planeta se confruntă în ultima perioadă cu ceea ce pare să fie cea mai mare criză de Sănătate din istoria recentă. Noul coronavirus, apărut în China la finele anului trecut, a ajuns în 162 de țări și teritorii. Peste 184.000 de oameni au fost infectați în total, peste 7.180 au murit, iar peste 6.180 sunt în situații critice. În fața acestui uriaș pericol, Organizația Mondială a Sănătății a fost nevoită să admită că lumea nu se mai confruntă cu o epidemie, ci cu o adevărată pandemie de COVID-19. În acest context, statele au luat măsuri dintre cele mai diverse, unele chiar draconice, într-o încercare disperată de a limita răspândirea virusului.

S-au conturat astfel două mari strategii. China, de exemplu, a ales blocajul total – economia în zonele cele mai afectate a fost ținută pe loc, totul a fost închis, iar oamenii obligați să stea în case. Italia, devenită între timp epicentrul pandemiei în Europa, a ales o strategie similară, dar, susțin criticii, prost și tardiv pusă în practică. De cealaltă parte, unii lideri – între care se distinge premierul britanic Boris Johnson – au ales calea imunizării colective. Mai nou, această variantă a fost susținută și de premierul Olandei, Mark Rutte. În fața unei uriașe presiuni internaționale, însă, unii adepți ai acestei strategii se văd deja făcând pași înapoi.

În Marea Britanie, Guvernul Boris Johnson a optat pentru încetinirea răspândirii viruslui, nu pentru stoparea sa, pornind de la premisa că stoparea e practic imposibilă, dar încetinirea va da o mână de ajutor sistemului sanitar britanic, ce ar putea fi serios zguduit dacă se va confrunta cu un număr mare de îmbolnăviri într-un timp scurt. Obiectivul declarat al liderilor britanici – imunizarea comunităţii – punctul în care o proporţie mare a populaţiei a luat boala şi s-a imunizat.

„Guvernul Johnson nu a spus direct acest lucru, dar planul de contracarare a COVID-19 e clar: încetinirea răspândirii epidemiei, nu stoparea acesteia. Cei mai mulţi oameni se vor îmbolnăvi, mulţi se vor simţi rău, dar aproape toţi îşi vor reveni”, a explicat agenția Bloomberg.

„Multe familii vor pierde un membru drag”, a spus tranșant premierul Johnson, dând totuși asigurări că Guvernul său are un plan.

„Să fie clar: e cea mai gravă criză în sănătatea publică din ultima generație. Unii oameni o compară cu o răceală de sezon și nu e așa. În lipsa imunizării, această boală este mai periculoasă. Se va răspândi rapid”, a continuat premierul britanic.

În cel mai negru scenariu, 80% din populația Marii Britanii ar putea contracta virusul. La o rată a mortalității de numai 1%, asta ar însemna 500.000 de morți.

Grafic prezentat de Imperial College of London legat de capacitatea sistemului sanitar din UK de a face faţă crizei

Și totuși, autoritățile britanice au transmis că școlile nu se vor închide, iar în Londra adunările publice chiar și de 499 de persoane sunt permise.

Asta a lăsat multora impresia că, de fapt, premierul britanic n-are niciun plan. Autoritățile chiar au fost criticate pentru un răspuns considerat prea slab în fața pricolului reprezentat de COVID-19.

În fața criticilor, Boris Johnson și-a nuanțat poziția: „Ceea ce anunţăm astăzi este o schimbare substanţială în modul în care dorim ca oamenii să îşi trăiască viața şi nu îmi amintesc de nimic de acest gen în viaţa mea. A venit timpul pentru toată lumea să pună capăt tuturor contactelor sociale neesenţiale şi să înceteze orice fel de deplasare neesenţială”.

CORONAVIRUS | Schimbare de ton la Londra. Johnson: Va trebui să mergem chiar mai departe

Oamenilor li s-a cerut insistent să evite pub-urile, cluburile, restaurantele, cinematografele şi teatrele, dar Johnson a evitat să impună închiderea acestora. Premierul a mai spus, totodată, că școlile rămân deschide, dar o astfel de decizie poate fi luată în viitor.

Guvernul britanic a mai cerut ca în orice familie în care un membru prezintă simptome de contaminare cu noul coronavirus să intre în carantină timp de 14 zile la domiciliu. Ar fi „necesar să se asigure ca persoanele cu sănătatea cea mai fragilă să fie protejate pe scară largă de orice contact social timp de 12 săptămâni”, a mai spus Johnson.

Și totuși, strategia imunizării colective prinde contur. În Olanda, premierul Mark Rutte a vorbit despre contaminarea cu noul coronavirus a majorității cetățenilor, excluzând o izolare totală a populaţiei. Mai exact, guvernul olandez ia în calcul o „imunitate de grup” în aşteptarea unui vaccin, lăsând cetățenii mai puţin vulnerabili să primească virusul, protejând astfel persoanele vârstnice şi bolnave.

Premierul Olandei cere imunizarea colectivă: „O mare parte din populaţie va fi infectată cu noul coronavirus”

„Vreau să mă adresez persoanelor în vârstă și celor care au deja probleme de sănătate. Îmi dau seama că sunteți foarte preocupați și de aceea vreau să vă spun că prioritatea noastră absolută este să reducem pe cât posibil riscurile. Nu e simplu ce vă voi spune acum… Realitatea este că o mare parte din populaţia olandeză va fi infectată cu noul coronavirus. Asta ne spun experţii. Cei care au avut virusul sunt de obicei imuni după aceea. La fel ca pe vremuri cu rujeolă. Cu cât este mai mare grupul imun, cu atât este mai mică șansa ca virusul să infecteze persoanele în vârstă și vulnerabile și cele cu o sănătate șubredă. Acesta este principiul. Dar trebuie să conștientizăm că poate dura luni sau chiar mai mult pentru a acumula imunitatea de grup și pentru a distruge acest virus. Trebuie să protejăm persoanele care prezintă un risc cât mai mare. Olanda este o țară deschisă și, atâta timp cât nu există un vaccin, coronavirusul va continua să se răspândească prin lume și nu va evita țara noastră”, le-a explicat Rutte olandezilor.

În Marea Britanie, marți dimineață erau înregistrate 1.543 de cazuri de COVID-19, 52 dintre ele vindecate, 20 critice. 55 de oameni au murit. În Olanda, sunt 1.413 cazuri, din care două recuperate și 45 critice. Aici, 24 de oameni au murit.

Evoluția discursului lui Johnson pare trasă la indigo cu cea a Ursulei von der Leyen. Vineri, preşedinta Comisiei Europene se declara împotriva închiderii frontierelor decisă de unele state membre UE: „Interdicţiile generale de călătorie nu sunt considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind foarte eficiente Mai mult, ele au consecinţe sociale şi economice importante, ele perturbă viaţa populaţiei şi a companiilor. Orice măsură luată trebuie să fie proporţională”.

Luni, von der Leyen anunța că executivul comunitar va introduce restricții temporare asupra călătoriilor neesențiale în UE: „Cu cât călătorii sunt mai puțini, cu atât mai mult putem controla răspândirea virusului. Aceste restricții ar trebui să fie aplicate pentru o perioadă inițială de 30 de zile, care poate fi prelungită după cum este necesar”. Ulterior, președintele Franței, Emmanuel Macron avea să anunțe că Uniunea Europeană și Schengen își vor închide granițele de marți, la prânz, vreme de 30 de zile.

Cu critici dure s-a confruntat și președintele SUA,Donald Trump, și el fiind acuzat că a minimizat pericolul COVID-19.

„E un virus foarte contagios, e incredibil, dar e ceva ce controlăm extraordinar! Relaxaţi-vă, suntem foarte bine şi o să treacă!”, a spus nonșalant Trump, chiar în ziua în care Federal Reserve – Fed, banca centrală a SUA – a redus la zero dobânda directoare, pentru a contracara efectul epidemiei de coronavirus asupra economiei.

Anterior, el contrazisese datele Organizației Mondiale a Sănătății, care indicau o rată a mortalității de 3,4%: „Se vor face bine foarte rapid. Nici măcar nu merg la un doctor. Personal, cred că rata este sub 1%”.

Chiar și așa, pe 13 martie, Trump a decretat starea de urgență în Statele Unite – a treia oară în 30 de ani când un preşedinte american face acest lucru. În plus, el a dat drumul unui ajutor federal de urgență în valoare de 50 de miliarde de dolari menit să ajute autorităţile în combaterea COVID-19. Cu noile fonduri, va putea fi finanţată inclusiv construirea de noi spitale. Donald Trump a decis anularea zborurilor spre Europa, pentru o perioadă de 30 de zile. Toate zborurile din Europa către SUA sunt anulate pentru o perioadă de 30 de zile.

Trump își schimbă discursul despre coronavirus: „E rău, e rău…”

Luni dimineață, Trump nu mai era la fel de optimist: „E rău, e rău… Administraţia mea le recomandă tuturor americanilor, inclusiv celor foarte tineri şi deplin sănătoşi, să evite adunările cu mai mult de 10 persoane. Mi se pare că dacă facem o treabă foarte bună…. Lumea vorbeşte despre iulie, august, cam aşa ceva…”.

Atitudinea occidentalilor este dur criticată în China, deși aceasta, la rândul ei, este acuzată că a ascuns săptămâni bune declanșarea bolii, apoi numărul real de cazuri, fapt ce a dus planeta în situația în care e.

În China, numărul cazurilor de COVID-19 raportate e tot mai mic de la o zi la alta, dar asta după luarea unor măsuri dracononice. La finele lunii ianuarie, Hubei, provincia din care a apărut coronavirusul a fost plasată aproape toată în carantină. 50 de milioane de oameni au rămas complet izolați. Economia regiunii a înghețat pur și simplu, dar aceasta a supraviețuit grație economiei întregii țări. Oamenii au fost forțați să stea în case. Există chiar raportări că persoane au fost agresate de forțele de ordine pentru că umblau pe străzi. De asemenea, pe rețelele de socializare au apărut filmări cu angajați ai instituțiilor care pur și simplu sudează ușile blocurilor și locuințelor. O întreagă controversă a pornit de aici dacă înăuntru erau oameni sau nu.

Reportaj BBC: Viața în China, în vremea COVID-19

Acum, oficialii chinezi văd cum numărul cazurilor importate a ajuns să-l depășească pe cel al contaminărilor cu origine locală. Internauții chinezi acuză Europa și SUA de progresul rapid al epidemiei pe teritoriul lor. În acest context, Beijingul a decis să întărească măsurile de carantină ce vizează persoanele care vin din străinătate. Pasagerii ajunși de dincolo de granițe sunt duși cu autocarul într-un uriaș parc de expoziții transformat în centru de examinare medicală, apoi sunt repartizați în hoteluri de carantină, pe care trebuie să le plătească.
Aproape 80.900 de infectări au fost raportate în total în China, peste 68.700 fiind cazuri vindecate. Peste 3.200 de oameni au murit, iar alte 3.200 sunt cazuri critice.

În Statele Unite sunt aproape 4.750 de infectări raportate în total, din care doar 74 sunt recuperate. 12 sunt situații critice. 93 de oameni au murit pe teritoriul american din cauza noului coronavirus.

În Italia, situația pare complet scăpată de sub control. Sunt aproape 28.000 de îmbolnăviri, iar cazuri recuperate doar aproape 2.750. 2.158 de oameni au murit și peste 1.851 sunt cazuri critice.

Strategia blocajului total a fost adoptată de Italia, dar aici lucrurile par că merg din rău în mai rău. Autoritățile sunt criticate că s-au mobilizat prea greu, au luat măsuri tardive, iar acestea nu au fost aplicate corect și în toate zonele afectate.

CORONAVIRUS | Străzile Italiei, pustii

Cea mai gravă situație se înregistrează în Lombardia, capitala economică a Italiei și una dintre cele mai bogate regiuni din Europa. Aceasta are un sistem de sănătate dintre cele mai performante, dar se vede acum pe marginea prăpastiei din cauza numărului mare de cazuri, mai ales grave, înregistrate într-un timp scurt. Într-o încercare disperată de a evita propagarea virusului, autoritățile au închis tot. Numai magazinele alimentare și farmaciile au mai rămas, iar oamenii pot ieși din case doar cu motive bine întemeiate. Granițele au fost și ele închise.

Și în Germania, țară cu aproape 7.600 de infectări și 17 decese, cancelarul Angela Merkel a fost criticată pentru reacția slabă în fața crizei. Abia luni, 16 martie, aceasta a anunțat măsuri fără precedent în lupta contra COVID-19. Toate locurile publice şi de întrunire, între care restaurantele, barurile, cluburile, teatrele, muzeele, bisericile, cinematografele, sălile de concert sau de sport, târgurile, locurile de joacă pentru copii, parcurile şi grădinile zoologice urmează să rămână închise. În plus îşi vor închide porţile toate magazinele cu produse care nu sunt de strictă necesitate. Totodată, Merkel le-a cerut germanilor să nu mai călătorească. Granițele cu Franța, Austria și Elveția sunt închise de luni.

Coronavirus: Angela Merkel anunţă măsuri fără precedent

De altfel, tot mai multe țări europene iau calea blocajului în lupta cu noul coronavirus.

Luni, premierul dinUngaria, Viktor Orban, a anunțat că a luat decizia închiderii graniţelor pentru toţi cetăţenii străini: „Trebuie luate noi decizii deoarece, până când vom avea un vaccin, acestea sunt singura noastră şansă de a reduce răspândirea virusului”. Orban le-a cerut tuturor să amâne participarea la orice adunare, cu excepţia evenimentelor din familie şi le cere persoanelor de peste 70 de ani să nu părăsească locuinţele.

Luni seară, prin vocea președintelui Emmanuel Macron, Franța a anunțat că își va închide complet granițele, iar în țară deplasările neesenţiale sunt interzise de marţi la prânz.

Macron anunță că deplasările vor fi limitate drastic în Franța

De luni noapte, intrarea pe cale terestră în Spania nu mai este permisă decât cetățenilor spanioli, persoanelor care au rezidenţă în Spania, personalului diplomatic acreditat şi persoanelor care justifică „o cauză de forţă majoră”.Spania a decretat stare de urgență pentru 15 zile și a impus măsura carantinei la domiciliu pentru întreaga populație – circa 47 de milioane de locuitori. Permisă este doar deplasarea la locul de muncă și pentru aprovizionare la magazine și farmacii.De asemenea, Guvernul a permis folosirea dronelor pentru a trimite mesaje publice în care spaniolilor să li se ceară să meargă acasă.

„E prea liniște”. Locuitorii Barcelonei, în plină criză declanșată de coronavirus

Începând din 18 martie, Bulgaria interzice intrarea pe teritoriul său a cetăţenilor din 15 ţări între care Germania, Franţa, Italia, Spania, Olanda, Marea Britanie şi Elveţia.

O măsură similară a fost luată și în Cehia. Potrivit premierului Andrej Babis, cetăţenii a 15 ţări afectate puternic de coronavirus nu vor mai putea intra în ţară. De asemenea, cehii nu vor putea călători în ţările considerate cu risc ridicat de infecţie precum China, Coreea de Sud, Iran, Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Norvegia şi Danemarca. În Cehia majoritatea magazinelor au fost închise, cu excepția magazinelor alimentare, farmaciilor și benzinăriilor. Evenimentele cu peste 30 de participanţi au fost interzise.

Danemarca a anunţat că închide graniţele pentru toţi turişii internaţionali timp de o lună. Singurii care vor putea trece sunt cetăţenii danezi care se întorc acasă. Mette Fredriksen, premierul danez, a catalogat măsura drept „drastică”, dar a precizat că beneficiile se vor vedea mai târziu.

Și Rusia îşi închide de miercuri, până la 1 mai, frontierele pentru cetăţenii străin. „Pentru a asigura securitatea statului, a apăra sănătatea publică şi a preveni propagarea infecţiei de coronavirus, guvernul rus a decis să restricţioneze temporar intrarea în Federaţia Rusă a cetăţenilor străini şi apatrizi”, a anunțat premierul Mihail Mişustin. Luni, municipalitatea din Moscova a anunţat închiderea din 21 martie a tuturor şcolilor, lăsând la latitudinea părinţilor alegerea de a-şi retrage până atunci copiii din instituţiile de învăţământ. Toate activităţile extraşcolare sunt interzise şi de marţi va fi instituită o reducere drastică a majorităţii activităţilor publice. În Rusia au fost raportate 93 de cazuri de COVID-19, 8 dintre ele vindecate. Niciun deces.

Europa, lovită de valul COVID-19

Urmăriți B1TV.ro și pe
`