După pandemia de coronavirus, lumea va avea de luptat împotriva sărăciei. Din cauza izolării oamenilor, milioane de firme au dat faliment în întreaga lume, iar criza financiară nu mai este doar o speculație, ci o certitudine.
O analiză realizată de firma de consultanță McKinsey arată că peste un sfert din locurile de muncă din Europa ar putea fi afectate de către căderea economică generată de măsurile luate pe timpul pandemiei de coronavirus, scrie politico.eu.
Potrivit analizei McKinsey, 59 de milioane de locuri de muncă sunt în pericol din cauza crizei generate de COVID-19.
Sunt cifre fără precedent în ultimul secol.
Milioane de oameni se află în acest moment în șomaj tehnic, li s-a redus numărul de ore de muncă, deci și salariul ori firmele au dat faliment și nu există o perspctivă de revenire prea curând.
Criza financiară este abia la început. Cel mai probabil, după jumătatea lunii iulie, când guvernele din Europa vor realaxa restricțiile, dimensiunea dezastrului va ieși la iveală.
În ultimele luni s-a vorbit doar despre restricții și cum putem face să nu contactăm acum coronavirusul, pentru că spitalele sunt supraîncărcate, iar medicii nu fac față.
După ce vom ieși din carantină, statele vor avea de gestionat numărul imens de șomeri.
Reprezentanții firmei de consultață spun că rata șomajului urmează să se dubleze în lunile ce vin.
Acesta va fi un surplus față de ceea ce se întâmplă deja: majoritatea angajaților sunt afectați, atât din domenii precum vânzări și serviciu clienți, dar și servicii de alimentație publică.
Reprezentanții McKinsey spun că, dacă politicienii nu vor lua măsuri urgente și categorice pentru revenirea economiei, viitorul apropiat și mediu este sumbru.
”Europa trebuie să evide o creștere semnificativă a șomajului pe care am avut-o în timpul crizei financiare din 2008-2009”, când rata șomajului a crescut cu 27%, arată raportul.
Se prevede ca plafonul celor săraci să se lărgească, crescând și mai mult inegalitățile sociale.
McKinsey este de părere că, pe lângă stimulentele economice, guvernele Europei ar trebui să reorienteze angajații către sectoarele critice, cum sunt înh acest moment retailerii din domeniul alimentar. Aceștia ar putea angaja temporar salariații restaurantelor, care nu vor fi deschise prea curând.
România este grav afectată de criza economică generată de pandemia de coronavirus. Potrivit datelor de la Ministerul Muncii, un milion de români nu vor mai avea serviciu.
Ministrul Viorlta Alexandru anunța în Săptămâna Luminată că au fost primite la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă 562.000 de cereri de șomaj tehnic pentru salariați.
La aceștia se adaugă cei care desfășoară o activitate plătită prin drepturi de autor ori PFA, adică alte 74.000 de cereri de șomaj tehnic despuse la Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială.
Oamenii aceștia vor primi șomaj tehnic asigurat de stat.
Dimenswiunea dezastrului nu se oprește aici. Lor li se adaugă cei care lucrau în companii care au dat faliment, dar șpi asistații social, care nu aveau un serviciu nici până la izbucnirea pandemiei de coronavirus.
Violeta Alexandru menționase că pentru o parte dintre aceste cazuri s-au făcut deja plățile, iar pentru ceialți se aștepta rectificarea bugetară, care a venit și ea între timp.