Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis, miercuri, varianta de coronavirus detectată pentru prima dată în India a fost semnalată oficial în 53 de teritorii.
Totodată, OMS a primit informaţii din surse neoficiale potrivit cărora varianta B.1.617 a fost identificată în alte şapte teritorii, conform cifrelor din actualizarea epidemiologică săptămânală a agenţiei sanitare a ONU, ceea ce duce numărul total la 60, scrie AFP, conform Agerpres.
Potrivit raportului, varianta B.1.617 prezintă o transmisibilitate crescută, în timp ce gravitatea cazurilor de infectare cu aceasta este în curs de investigare.
Numărul de cazuri noi şi de decese asociate COVID-19 a continuat să scadă săptămâna trecută, cu peste 4,1 milioane de cazuri noi şi 84.000 de decese suplimentare, ceea ce corespunde unor scăderi de 14%, respectiv 2%, faţă de săptămâna precedentă.
Regiunea Europa a OMS este cea care a înregistrat cel mai însemnat declin al numărului de contaminări şi decese din ultimele şapte zile, urmată de Asia de Sud-Est.
Pe de altă parte, numărul cazurilor din America, Mediterana de Est şi regiunea Africa este similar cu cel din săptămâna precedentă.
În raport se precizează că „în pofida unei tendinţe mondiale descendente în ultimele patru săptămâni, numărul cazurilor şi deceselor asociate COVID-19 rămâne ridicat şi au fost raportate creşteri semnificative în unele ţări ale lumii”.
Cifrele cele mai ridicate în ceea ce priveşte cazurile noi înregistrate în ultimele şapte zile provin din India (1.846.055, în scădere cu 23%), din Argentina (213.046, în creştere cu 41%), din Statele Unite (188.410, în scădere cu 20%) şi din Columbia (107.590, în scădere cu 7%).
Medicul Adrian Streinu-Cercel avertizează că pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat încă, chiar dacă trecem printr-o perioadă mai liniștită. În acest moment, sunt în circulație zeci de tulpini, care pot provoca focare, motiv pentru care nu trebuie să facem rabat de la măsurile de protecție.
„Este foarte important ca medicii să aibă un nivel de protecţie în acest moment, mai ales ţinând cont de faptul că pandemia nu s-a terminat. În momentul de faţă, suntem într-un moment de acalmie. Spitalele au din ce în ce mai puţini pacienţi şi să dea Domnul să rămână aşa. Din păcate, ştim că până acum sunt 24 de tulpini mutante care au fost catalogate şi în curs de transmitere şi, pe lângă acestea, mai sunt încă 13 în evaluare. Ca atare, noi trebuie să fim foarte atenţi”, a afirmat miercuri, Streinu-Cercel, în plenul Senatului.