CORONAVIRUS | OMS lansează un proiect pentru combaterea dezinformărilor. Cât de periculoasă a devenit infodemia
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat că va demara un proiect care va viza combaterea dezinformării, aceasta fiind considerată un pericol relativ nou pentru sănătatea publică. La acest proiect vor lua parte numeroși oameni de știință și experți. Noul domeniu de cercetare va purta numele de infodemiologie. Asta în condițiile în care Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, a avertizat la izbucnirea pandemiei de coronavirus asupra cantității uriașe de știri false şi teorii ale conspiraţiei care ar putea să copleșească oamenii.
OMS lansează un nou domeniu de cercetare. Infodemiologia va studia metodele cele mai eficiente pentru combaterea dezinformării
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat că va reuni oameni de știință din diverse domenii, de la matematică și IT la psihologie și sociologie, pentru a lucra la un proiect ce vizează combaterea dezinformării, pe care o consideră un pericol relativ nou pentru sănătatea publică.
OMS numește ”infodemiologie” domeniul de cercetare în care vor fi identificate cele mai bune metode de a combate această amenințare, precizează DPA.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, a avertizat la declanșarea pandemiei de coronavirus că există riscul ca uriașa cantitate de date, dezinformările și teoriile conspirației să copleșească oamenii.
OMS atrage atenția că, indiferent dacă sunt adevărate sau false, informațiile în cantități excesive îi pot face pe oameni să devină mai stresați și să accepte mai ușor sfaturi care pot fi periculoase. În plus, informațiile înșelătoare pot afecta încrederea cetățenilor în autoritățile statului.
„Comunicarea e o intervenţie publică importantă în sănătate, care contribuie la controlul pandemiilor alături de epidemiologie, virologie şi managementul clinic. Cel mai dăunător aspect al infodemiei au fost informaţiile false şi distorsionate din partea unor persoane neautorizate. Acest lucru a dus la împărtăşirea unor informaţii periculoase și care nu pot fi verificate”, a transmis OMS, într-un comunicat.
Raed Arafat: Suntem sub o formă de atac hibrid
De altfel, secretarul de stat Raed Arafat a susținut că se desfășoară un fel de atac hibrid cu consecințe chiar asupra sănătății oamenilor. Acesta a precizat că nu doar România este vizată, iar campaniile de dezinformare în contextul epidemiei de coronavirus nu sunt niște simple glume, ci niște mesaje extrem de bine gândite în funcție de categoriile de persoane pe care le țintesc.
„Indiferent cine finanțează aceste campanii, nu pot să spun decât că sunt oameni care fac rău românilor. E și intern și extern. Suntem sub o formă de atac hibrid”, declarase șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
El a mai precizat că răspândirea de informații false chiar a ajuns să contribuie la uciderea unor persoane: „Aceste mesaje gândite bine și gândite, îmi pare rău s-o spun, de firme care au în ele oameni care au studiat acest lucru. Cine a gândit aceste mesaje chiar, dacă le-au gândit bine, au făcut foarte rău. Mesajele lor poate că au participat la uciderea unor pacienți care nu au crezut până nu au pățit-o”.