Autoritățile ruse anunță că vaccinul anti-Covid-19 Sputnik V va costa mai puțin de 20 de dolari de persoană la nivel internațional, iar Kremlinul intenționează să producă peste un miliard de doze în țară și în străinătate anul viitor, transmite Reuters.
Ministerul sănătății din Rusia a afirmat în data de 9 noiembrie 2020 că vaccinul Sputnik V dezvoltat de Rusia are de asemenea o eficacitate de peste 90%, citând datele colectate în urma vaccinării populației.
„Suntem responsabili de monitorizarea eficacității vaccinului Sputnik V în rândul cetățenilor care l-au primit ca parte a programului de testare în masă. (…) Eficacitatea este de asemenea de peste 90%, conform observațiilor noastre. Apariția unui nou vaccin eficace este o veste bună pentru toată lumea”, a afirmat într-un comunicat de presă Oksana Drapkina, directoarea institutului de cercetare din subordinea ministerului sănătății rus.
La două săptăîmâni distanță, reprezentanții Kemlinului anunță și prețul pentru vaccinul anti coronavirus. Vaccinul Sputnik este administrat în două doze, iar fiecare va costa mai puțin de 10 dolari, a anunțat contul oficial de Twitter al Spuntik V.
Cat va costa vaccinul rusesc anti COVID
BREAKING: The cost of one dose of the #SputnikV vaccine will be less than $10 for international markets. RDIF continues expanding existing agreements with international manufacturing partners to produce the vaccine for more than 500 million people in 2021.https://t.co/wqzpIKXpKj
— Sputnik V (@sputnikvaccine) November 24, 2020
Totodată,oficialii ruși au spus marți că țara lor a primit solicitări de la peste 50 de țări pentru cel puțin 1,2 miliarde de doze de Sputnik V.
Pe de altă parte, Agenția Europeană pentru Medicamentear putea„acorda autorizație condiționată de introducere pe piață începând cu a doua jumătate a lunii decembrie, dacă procedurile se desfășoară fără probleme” vaccinurilor dezvoltate de companiile Moderna şi Pfizer/BioNTech, a anunţat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Anunțul a fost făcut după un summit în care cei 27 au discutat despre o coordonare a măsurilor lor de luptă împotriva pandemiei, în contextul apropierii sărbătorilor de sfârşit de an.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) este „în discuții zilnice” cu omologul său american, FDA, pentru a „sincroniza evaluările vaccinurilor” anti-Covid, a declarat Ursula von der Leyen într-o conferință de presă.
„Dacă toate procedurile merg fără probleme, EMA ar putea acorda vaccinurilor Pfizer / BioNTech și Moderna autorizația lor condiționată de introducere pe piață din a doua jumătate a lunii decembrie”, a spus șeful executivului. Întrebată despre posibila utilizare în UE a vaccinului dezvoltat în Rusia, de care este tentată în special Ungaria, ea a fost foarte prudentă: „Orice vaccin va trebui supus procedurii de autorizare a EMA”.