Masca de protecție este obligatorie în aproape toate colțurile lumii, în spațiile închise și mijloacele de transport în comun, din cauza pandemiei de coronavirus. O echipă de cercetători de la Universitatea Duke, a creat o tehnică simplă de analiză a eficienței diverselor tipuri de măști care au devenit o componentă critică în încercarea de a opri răspândirea virusului.
Misiunea lor a început când un profesor de la Școala de Medicină Duke a sprijinit un grup local să cumpere măști vrac pentru a le distribui membrilor comunității aflați în nevoi.
Profesorul a vrut să se asigure că grupul a cumparat măști care sunt cu adevărat eficiente.
Cercetătorii departamentului de fizică al Universității Duke au demonstrat că există o metodă foarte simplă care să testeze măștile. Tehnica folosește un fascicul laser și un telefon celular pentru a evalua eficiența măștilor prin studierea transmiterii picăturilor respiratorii în timpul vorbirii obișnuite.
„Am folosit o cutie neagră, un laser și o cameră de filmat”, a declarat Martin Fischer, unul dintre autorii studiului, pentruCNN.
Coronavirus. Oamenii de știință au studiat 14 tipuri de măști: care oferă cea mai puțină protecție
Analizând rezultatele obținute, cercetătorii au efectuat un clasament al eficienței măștilor testate:
-Măști de protecție individuală eficace:
-Măștile N95 fără valvă, folosite de personalul medical, sunt campionii acestui test cu o fracție de transmisie a stropilor mai mică de 0.1%.
-Măștile chirurgicale cu 3 straturi de filtrares-au situat pe locul 2 în clasamentul eficacității.
-Măștile N95 dotate cu valvă- deși asigură protecția persoanelor care le poartă, sunt mai puțin eficiente în procesul de oprire a transmiterii stropilor de respirație în exterior din cauza valvei de exhalare, care se deschide la expirații puternice și, respectiv, diminuează protecția persoanelor din jur.
-Măștile cu multiple straturi de polipropilenă și bumbacs-au clasat pe locul 3 după eficacitate în procesul de oprire a răspândirii stropilor.
-Măști de protecție individuală cu o eficacitate medie:
-Masca Maxima ATcu un singur strat de filtrare a demonstrat o eficacitate medie.
-Măști fabricate acasă din mai multe straturi de țesături- au demonstrat o rată de transmisie a stropilor de respirație de mai puțin de 0.4%. Deci, sunt o alternativă de protecție individuală eficace.
-Măștile tricotates-au situat pe locul 3, fiind printre codașii în asigurarea eficacității opririi răspândirii stropilor.
-Măștile de protecție individuală ineficace:
-Fularul de lânăs-a dovedit a fi nu doar ineficient în procesul de oprire a răspândirii stropilor, ba chiar periculos, contribuind la disocierea stropilor mari în mult mai mici, care se pot propaga ulterior mai ușor în aer.
Cercetătorul Martin Fischer de la Universitatea Duke, care a realizat acest experiment, s-a arătat mirat de faptul cănumărul de particule măsurat în cazul fularul de lână a fost mai mare decât numărul celor emise atunci când nici un tip de mască nu a fost purtat.
-Bandaneles-au dovedit a fi ineficace în procesul de oprire a stropilor de respirație, demonstrând o marjă mare de eroare, deci, nu sunt o alternativă pentru măștile de protecție individuală simple.