UPDATE:Aplicația de videoconferință Zoom, folosită masiv și în România, a intrat în atenția procurorilor din SUA.Măsurile de securitate și confidențialitatea datelor, puse sub semnul întrebării. (Detalii AICI)
Pandemia de COVID-19 continuă să facă victime. Până la ora redactării acestei știri, numărul cazurilor de îmbolnăviri, la nivel mondial, a depășit 936.000. Bilanțul deceselor a ajuns la 47.249, în timp ce aproape 195.000 de oameni diagnosticați cu COVID-19 s-au vindecat, potrivit celor mai recente date.
Cazuri de infectări cu noul coronavirus au fost raportate, până acum, în 203 țări și teritorii de pe Glob, la care se adaugă navele de croazieră Diamond Princess și Zaandam, unde sunt, în total, sute de cazuri confirmate, dar și decese.Virusul a ajuns inclusiv în rândul populațiilor indigene din Brazilia, acolo unde o femeie dintr-un sat din pădurea amazoniană a fost testată pozitiv pentru infecția cu COVID-19. Este vorba despre o tânără din rândul personalului medical care a trecut prin mai multe sate aflate de-a lungul fluviului Amazon, iar la scurt timp a început să prezinte simptome specifice contaminării cu noul coronavirus.
În continuare, Statele Unite ale Americii sunt cea mai afectată țară din punctul de vedere al numărului de îmbolnăviri. Cele mai recente date arată că pe teritoriul american au fost confirmate nu mai puțin de 215.300 de cazuri de COVID-19, aproape dublu față de cifrele anunțate în Italia, al doilea cel mai afectat stat din lume. În total, autoritățile americane au anunțat 5.110 decese ale unor pacienți infectați, în timp ce aproape 9.000 de oameni au fost declarați vindecați.
Până acum, pandemia de COVID-19 a făcut cele mai multe victime în Italia. 13.155 de persoane au murit în Peninsulă de la debutul crizei, de trei ori mai mult decât în China, țară de unde a pornit pandemia, la finalul anului 2019, și unde bilanțul deceselor este, în acest moment, de 3.312.
O situație extrem de gravă este și în Spania, acolo unde peste 104.000 de oameni sunt contaminați, iar 9.387 de pacienți cu COVID-19 au murit. Aceste cifre fac din Spania al treilea cel mai afectat stat din lume și al doilea la nivel european.
În România, cele mai recente date transmise de autorități arată că infecția cu noul coronavirus a fost confirmată la 2.460 de persoane. 357 dintre persoanele contaminate sunt cadre medicale, iar 200 dintre acestea sunt din județul Suceava, cel mai afectat din țară în acest moment.
92 de pacienți diagnosticați cu COVID-19 au murit în România, potrivit datelor anunțate miercuri seară de Grupul de Comunicare Strategică. Cele mai multe decese din țară, 32, sunt raportate tot la Suceava. În București au fost înregistrate 9 victime, iar la Arad 7.
Cele mai multe dintre victimele din țara noastră aveau afecțiuni medicale preexistente grave. Este vorba despre boli cardiovasculare, diabet zaharat, hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, afecțiuni oncologice, probleme renale sau obezitate. Totodată, multe dintre victime erau contacte ale unor persoane întoarse din țări aflate în zona roșie sau zona galbenă de contaminare cu noul coronavirus, precum Italia, Spania, Germania sau Franța.
Media de vârstă a persoanelor decedate în România este de peste 65 de ani.