CORONAVIRUS | Numărul cazurilor de COVID-19, la nivel mondial, a depășit pragul de 10 milioane. Bilanțul deceselor a trecut de 500.000. Peste 2,5 milioane de îmbolnăviri, înregistrate în SUA

Publicat: 28 06. 2020, 11:23
Foto: Pixabay

Numărul infectărilor cu noul coronavirus, la nivel mondial, a depășit un nou prag psihologic. Peste 10 milioane de oameni din întreaga lume au fost testați pozitiv cu COVID-19 de la debutul pandemiei – la finalul anului trecut, în China -și până în prezent, potrivit unei analize publicate de Reuters. În același timp, bilanțul global al deceselor asociate infecției cu SARS-CoV-2 a trecut de pragul de 500.000, conform datelorworldometers.info.

Peste 10 milioane de oameni din întreaga lume, testați pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus. Bilanțul deceselor a depășit pragul de 500.000

Aceste date vin în contextul în care, de mai multe săptămâni, autoritățile din state puternic afectate de pandemie au început să adopte măsuri de relaxare a restricțiilor pe fondul intrării într-un trend descendent al numărului de îmbolnăviri. Așa se face că, în unele zone, a fost înregistrată o nouă creștere a cazurilor de infecție, ceea ce a avut drept consecință o reinstaurare parțială a măsurilor de restricție. De altfel, experții avertizează că, în următoarele luni și chiar și pe parcursul anului 2021, acest model de evoluție a situației epidemice se va repeta.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), bilanțul îmbolnăvirilor de COVID-19 din acest moment este aproape dublu față de numărul cazurilor de gripă severă înregistrat anual.

Inițial, epicentrul pandemiei a fost considerat a fi orașul Wuhan din China, locul unde a apărut noul coronavirus. Ulterior, situația a devenit extrem de gravă în Europa, Italia și Spania fiind două dintre statele cele mai puternic afectate de criza sanitară, cu sute de mii de cazuri de contaminare și zeci de mii de victime. În prezent, cele mai afectate zone ale planetei sunt America de Nord și America Latină, SUA și Brazilia raportând, în total, împreună, aproape 4 milioane de cazuri de contaminare.

Totodată, după ce părea că au reușit să oprească transmiterea virusului la nivel local, Noua Zeelandă, Australia, dar și China au raportat în ultimele săptămâni noi cazuri de contaminare. De altfel, în Beijing au fost înregistrate sute de noi îmbolnăviri, astfel că autoritățile au impus noi măsuri de restricție și au crescut capacitatea de testare.

Potrivit analizei publicate de Reuters, America de Nord, America Latină şi Europa au înregistrat fiecare câte 25% din totalul cazurilor. Aproximativ 11% dintre îmbolnăviri au fost raportate în Asia, în timp ce în zona Orientului Mijlociu au fost confirmate circa 9% dintre cazurile de COVID-19 de la nivel global.

Peste 2,5 milioane de cazuri de COVID-19, raportate în SUA

Între timp, și Statele Unite ale Americii au depășit un prag psihologic, înregistrând peste 2,5 milioane de cazuri de infecție cu noul coronavirus și peste 125.000 de victime, potrivit datelor publicate de Univeristatea Johns Hopkins. De altfel, pe parcursul ultimei săptămâni SUA au depășit de mai multe ori recordul zilnic de infectări, peste 45.000 de cazuri confirmate într-un interval de 24 de ore fiind raportate vineri.

O creștere a numărului de infectări a fost înregistrată recent în state foarte populate din SUA, cum sunt Texas și Florida, acolo unde autoritățile au decis să revină la unele măsuri de restricție, în încercarea de a limita răspândirea bolii.

Situația cazurilor de coronavirus în România

În România, cele mai recente date anunțate de Grupul de Comunicare Strategică arată că numărul infectărilor a ajuns la 26.022, cu 325 de noi cazuri de îmbolnăvire înregistrate într-un interval de 24 de ore. 199 de pacienți sunt internați, în continuare, în secțiile de terapie intensivă. Bilanțul deceselor, la nivel național, este de 1589. Totodată, 18.530 de persoane, testate pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus, au fost declarate vindecate și externate.