Noi restricții în Ungaria din cauza epidemiei de Covid-19. Guvernul de la Budapesta a anunțat, luni, că introduce orele de cumpărături pentru a proteja vârstnicii.
Pentru a opri răspândirea noului coronavirus, guvernul ungar propune ore diferențiate la supermarketuri. Mai exact, separarea vârstnicilor de restul populației.
„Acest decret al guvernului servește pentru protecția vârstnicilor. Statisticile privind pandemia arată clar că grupul cel mai în pericol este cel al părinților și bunicilor noștri. Haideți să avem grijă de ei”, a declarat premierul Viktor Orban în cadrul unui video transmis live pe Facebook, potrivit Reuters.
Începând cu luna septembrie,Ungariaa raportat o creştere a numărului de cazuri, cu peste 4.000 de infecţii zilnice, ceea ce a determinat autorătițile guvernamentale săprelungească până la 8 februarie starea de urgenţă, instaurată pentru a lupta împotriva celui de-al doilea val al pandemiei deCOVID-19.
Ministrul maghiar al afacerilor externe, Peter Szijjarto, a anunțat căUngariava primi, cât de curând, mai multe doze de vaccinSputnik V, devenind astfel primul stat din Uniunea Europeană (UE) care va utiliza vaccinul rusesc, transmiteLe Monde.
Primele eșantioane vor fi folosite pentru teste, “înainte ca o cantitate mai importantă să fie importată în a doua jumătate a lunii ianuarie”, a precizat Szijjarto.
Reamintim faptul că Viktor Orban, care întreține relații cordiale cu Vladimir Putin, a cumpărat vaccinul rusesc, Sputnik-V, fără să aibă avizul Agenției europene pentru medicamente. Astfel, șeful executiviului riscă să deterioreze și mai mult relațiile Ungariei cu UE după decizia luată.
De altfel, Comisia Europeană a avertizatUngariacă administrarea vaccinului rusesc anti-coronavirus,Sputnik V, generează o serie de riscuri.
„Întrebarea este dacă un stat membru UE ar vrea să le administreze cetăţenilor un vaccin care nu a fost revizuit de Agenţia Europeană a Medicamentului. Aici se întâlnesc procedura de autorizare şi încrederea în vaccin. Dacă cetăţenii noştri încep să emită dubii privind siguranţa unui vaccin, dacă nu va trece prin evaluări ştiinţifice riguroase pentru dovedirea siguranţei şi eficienţei, va fi mult mai greu să vaccinăm o proporţie suficientă a populaţiei”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Potrivit autorităților rusești,Sputnik Vare oeficienţă de 92%contra virusului SARS-CoV-2.