Grecia a decis vineri seară să impună utilizarea obligatorie a măștilor în supermarketuri, atât pentru personalul de lucru, cât și pentru clienți. Măsura luată pentru a preveni răspândirea pandemiei de coronavirus a intrat în vigoare sâmbătă, 18 iulie 2020.
Secretarul general al comerțului și protecției consumatorilor Panagiotis Stampoulidis a postat pe Twitter că decizia a fost luată de Comitetul Național pentru Protecția Sănătății Publice împotriva Covid-19.
„Utilizarea unei măști non-medicale în supermarketuri de către angajați și consumatori este obligatorie”, a transmis secretarul general.
Potrivit informațiilor Ministerului Dezvoltării și Investițiilor, decizia ministerială comună a fost semnată vineri și este valabilă începând de sâmbătă, 18 iulie.
Cei care încalcă măsura urmează să fie amendați cu 150 de euro, scrie Keep Talking Greece.
În contextul pandemiei de coronavirus, în Europa, majoritatea statelor au început să impună măști de protecție, pe măsură ce restricțiile de izolare au fost ridicate, acestea având scopul de a preveni răspândirea virusului.
Mai mult, după ce noile studii au demonstrat eficacitatea, măștilor în reducerea ratelor de transmisie a SARS-CoV-2, statele și-au modificat poziția asupra acestora.
În Europa, proporția de persoane care poartă măști este cea mai mare în Spania (86%), urmată de Italia (83%) și Franța (78%).
Astfel că, în Anglia, începând cu 15 iunie, oricine călătorește cu autobuzul, trenul, feribotul sau î trebuie să poarte mască de față. De asemenea, din 24 iulie acestea devin obligatorii și în magazine.
În Belgia, măștile sunt obligatorii în transportul public, în aeroporturi, școli, saloane de înfrumusețare, magazine și centre comerciale, cinematografe, biblioteci, muzee, teatre, săli de concerte, lăcașuri de cult, cazinouri și bănci.
În Bulgaria, măștile sunt impuse în cinematografe, teatre, cluburi de noapte și la evenimente sportive în locuri publice interioare, în mijloacele de tranpsort în comun, spitale și farmacii.
Și în Croația măștile de față sunt acum obligatorii în majoritatea spațiilor închise, inclusiv în transportul public și în magazine.
Totodată, în Germania, măștile trebuie să fie purtate pe transportul public și în magazine.
În Spania, masca trebuie purtată în orice moment, într-un loc public interior sau în transportul public din Spania. Mai mult, în Andaluzia persoanele care merg la plajă trebuie să-și acopere gura și nasul în permanență, în timp ce sunt în public. Reguli similare se aplică la piscinele publice sau la hotel, unde oamenii au voie să îndepărteze masca în timp ce înoată sau dacă stau la o distanță sigură față de presoanele necunoscute. Masca trebuie purtată și pentru deplasarea pe marginea piscinei.
În România, masca de protecție pentru prevenirea răspândirii pandemiei de SARS-CoV-2 este obligatorie în toate spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.
Potrivit unui Ordin al ministrului Sănătății, pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, în spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.
Directorul general al OMS, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, la începutul lunii iunie, că „în lumina probelor în evoluție, OMS recomandă guvernelor să încurajeze publicul larg să poarte măști acolo unde există o transmitere pe scară largă, iar distanțarea fizică este dificilă, cum ar fi în cazul transportului public , în magazine sau în alte medii restrânse sau aglomerate”.
Organizația Mondială a Sănătății a sfătuit întotdeauna că măștile medicale pentru față trebuie purtate de persoanele bolnave și de cei care au grijă de ele.