Argentina încearcă să rezolve un mister medical după ce peste 50 de marinari au fost infectați cu noul coronavirus după 35 de zile pe mare, în ciuda faptului că întregul echipaj a fost testat negativ înainte de a pleca din port.
Vasul de pescuit Echizen Maru s-a întors în port după ce o parte din echipajul său a început să prezinte simptome tipice COVID-19, a declarat luni ministerul sănătății pentru sudul provinciei Tierra del Fuego.
Potrivit ministerului, 57 de marinari, din 61 de membri ai echipajului, au fost diagnosticați cu virusul, după ce au fost supuși unui nou test.
Cu toate acestea, membrii echipajului au efectuat o carantină obligatorie de 14 zile într-un hotel din Ushuaia (sud) şi înainte de aceasta fuseseră supuşi unor prelevări ale căror rezultate s-au arătat negative, potrivit unui comunicat al ministerului.
Doi dintre ceilalți marinari s-au testat negativ, iar alți doi așteaptă rezultatele testelor, a declarat comitetul pentru operațiuni de urgență din provincie.
Doi marinari au fost spitalizați.
„Este greu să stabilim cum a fost infectat acest echipaj, având în vedere că timp de 35 de zile, ei nu au avut contact cu uscatul și că proviziile au fost aduse doar din portul Ushuaia”, a spus Alejandra Alfaro, directorul asistenței medicale primare din Tierra del Fuego.
O echipă examina „cronologia simptomelor persoanelor din echipaj pentru a stabili cronologia contagiunii”, a spus ea, conform Rfi.fr.
După cum a afirmat şeful serviciului de boli infecţioase de la Spitalul regional Ushuaia, Leandro Ballatore, este vorba despre un „caz care scapă oricăror descrieri din publicaţiile de specialitate, pentru că o perioadă de incubaţie atât de lungă nu a fost descrisă nicăieri”.
„Încă nu putem explica cum au apărut simptomele”, a spus Ballatore.
Echipajul a fost plasat în izolare la bordul vasului, ancorat în portul Ushuaia.
Argentina a depășit duminică 100.000 de cazuri, iar numărul morților a crescut la 1.859. Majoritatea infecțiilor se află în zona Buenos Aires.
America Latină a depășit luni, oficial, SUA și Canada ca număr de decese provocate de noul coronavirus.
Așadar, regiunea Americii Latine şi Caraibilor a devenit a doua cea mai îndoliată regiune din lume de pandemia Covid-19, după Europa.
Doar luni au fost înregistrate cel puțin 144.758 decese din cauza SARS-CoV-2. Astfel că această regiune depășește SUA și Canada, care au împreună 144.023, situându-se după Europa, care înregistrează 202.505 de decese.
Dintre țările din America Latină, situația cea mai gravă este în Brazilia.
Organizația Mondială a Sănătății lansează un nou avertisment, pe fondul creșterii numărului de infectări.
„Lumea nu va reveni la vechea normalitate într-un viitor previzibil. Virusul rămâne inamicul public numărul unu, dar acțiunile numeroaselor guverne și persoane nu reflectă acest lucru. Prea multe țări merg în direcția greșită”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Le Figaro.
Până în prezent, au fost înregistrate peste 12,9 milioane de cazuri de infectări cu noul coronavirus, în 196 de state. Dintre acestea, 6,9 sunt vindecate.