Coronavirus | Miniștrii Sănătății din întreaga lume vor solicita o evaluare independentă a gestionării pandemiei de către OMS

Coronavirus | Miniștrii Sănătății din întreaga lume vor solicita o evaluare independentă a gestionării pandemiei de către OMS
sursa Foto: hepta.ro / DPA Images / Sven Hoppe

Miniștrii Sănătății din întreaga lume vor solicita o evaluare independentă a gestionării pandemiei de coronavirus de către Organizația Mondială a Sănătății în cursul unei întâlniri a OMS care va avera loc luni. Cu toții știm că SUA și China au păreri diferite despre modul în care pandemia a fost gestionată, însă se vor alătura consensului.

„Se pare că rezoluția va fi adoptată”

Deși au opinii contrare cu privire la performanța OMS, China și Statele Unite se vor alătura probabil consensului pentru o evaluare independentă în cadrul unei întâlniri virtuale a Adunării Mondiale a Sănătății, organismul decizional al OMS, au declarat diplomații, potrivit Reuters.

Cererea va fi făcută într-o rezoluție prezentată de Uniunea Europeană (UE) la reuniunea anuală de două zile de la Geneva.

Textul solicită, de asemenea, accesul la diagnostice sigure și eficiente, medicamente și vaccinuri împotriva bolii care a ucis peste 300,000 de persoane în întreaga lume.

S-a ajuns la un consens după mai mult de o săptămână de negocieri intensive referitoare la textul Uniunii Europene, care s-ar putea schimba, au declarat diplomații.

„Se pare că rezoluția va fi adoptată. Din punct de vedere politic, există un acord pentru moment asupra evaluării întregului sistem și asupra unei investigații asupra originii (virusului), dar nu imediat”, a declarat un diplomat european agenției Reuters.

„Este important să fim de acord cu rezoluția, toată lumea”, a afirmat acesta.

Rezoluția UE este sprijinită de o serie de țări, printre care Australia – un critic vocal al OMS și Chinei – precum și Marea Britanie, Canada, India, Japonia și Rusia.

Numele dintr-un proiect de rezoluție văzut de Reuters au arătat sprijinul a 116 din cele 194 de țări din OMS.

Textul solicită directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, să inițieze o „evaluare imparțială, independentă și cuprinzătoare” a răspunsului internațional la COVID-19 în materie de sănătate coordonat de OMS, inclusiv eficacitatea mecanismelor existente „la momentul cel mai potrivit”.

Președintele Chinei va ține un discurs virtual

Rezoluția UE nu se referă la China. OMS și majoritatea experților declară că virusul este suspectat că ar fi apărut pe o piață care vinde specii sălbatice în orașul Wuhan, la sfârșitul anului trecut. Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat luna aceasta că există „o cantitate semnificativă de dovezi” cum că virusul a venit de la un laborator din Wuhan. Aceasta este o acuzație pe care China o respinge categoric.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că este prematur să lanseze o investigație privind originile și răspândirea coronavirus, iar ministerul a declarat că președintele XI Jinping va ține un discurs video în timpul ceremoniei de deschidere a ședinței OMS.

Ambasadorul SUA Andrew Bremberg a declarat într-o scurtă declarație: „Sper că vom putea să ne alăturăm consensului”.

Diplomații au declarat însă că se așteaptă ca delegația SUA, condusă de Alex Azar, Secretarul Serviciilor Medicale și Umane, să se “disocieze” de cel puțin două pasaje din rezoluție, fără a bloca consensul.

Aceste secțiuni au implicat referire la drepturile de proprietate intelectuală pentru medicamente și vaccinuri și la furnizarea continuă de servicii pentru sănătatea sexuală și reproductivă în timpul pandemiei, au afirmat aceștia.

Chestiunea controversată a participării Taiwanului la adunare a fost amânată până la momentul în care sesiunea va fi reluată în cursul acestui an, au declarat diplomații.

În ciuda eforturilor susținute, Taiwanul nu a fost invitat la întâlnirea din această săptămână după presiunea chineză, a declarat ministrul Externe luni, adăugând că a fost de acord să amâne această chestiune până mai târziu în acest an.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`