CORONAVIRUS. Medicii spanioli nu susțin izolarea persoanelor de peste 65 de ani: ‘Vârsta, în general, nu este deloc un criteriu, deoarece este biologică, nu cronologică’

Publicat: 21 04. 2020, 13:43
Foto: Pixabay

Vârstnicii sunt considerați categoria de risc maxim în fața COVID-19, cu cea mai mare probabilitate de a dezvolta o formă severă a infecției cu coronavirus.

Pe baza statisticilor, guvernele din întreaga Europă s-au grabit să spună că persoanele de peste 65 de ani ar trebui să rămână izolate mai mult timp decât restul lumii, dar acest criteriu nu îi convinge în totalitate pe medicii geriatri și gerontologi.

COVID-19. Medicii geriatri și gerontologi explică de ce vârsta nu este un criteriu în luarea deciziilor privind restricțiile

„Vârsta, în general, nu este deloc un criteriu, deoarece este biologică, nu cronologică”, spune José Augusto García Navarro, președintele Societății spaniole de geriatrie și gerontologie.

Ministerul Sănătății din Spania, a doua cea mai grav afectată țară de coronavirus în privința deceselor, studiază o posibilitate de a relaxa măsurile impuse din cauza coronaviruslui pentru persoanele vârstnice.

Cei nouă milioane de spanioli care au împlinit deja 65 de ani, subliniază specialiștii, formează un grup foarte eterogen și au trăit vremuri mult mai severe decât se crede în general.

Aceste cuvinte ale lui José Augusto García Navarro, președintele Societății spaniole de geriatrie și gerontologie, sunt repetate în termeni similari de toți experții consultați de El Pais.

Medicii geriatri cer guvernului să permită vârstnicilor să iasă să se plimbe. Cu mască, fără a forma grupuri, oamenii trebuie să aibă intervale orare în care să poată ieși din case, altele decât cele ale copiilor, subliniază el.

Ideal ar fi „prioritizarea” persoanelor care, datorită patologiilor de care suferă, au nevoie să-și recâștige activitatea fizică și să ia contact cu exteriorul. Boli precum hipertensiunea arterială nu apar doar la vârstnici, dar tind să se acumuleze la aceștia.

„Exercițiul fizic este unul dintre factorii care ajută la o îmbătrânire sănătoasă, împreună cu dieta și activitatea mentală”, explică García Navarro.

Cu privire la persoane cu afecțiuni psihiatrice, măsura este una rezonabilă, spune specialistul spaniol.

Persoanele vârstnice sunt la fel de informate ca alți adulți – “Aceasta este discriminare”

De asemenea, președintele Societății de Gerontologie și Geriatrie refuză să compare plimbările care vor fi permise copiilor cu cele care sunt propuse pentru persoanele în vârstă, deoarece pentru cei din urmă riscul pentru COVID-19 este mult mai mare. Dar, de asemenea, amintește că vârstnicii sunt „la fel de responsabili și la fel de informați” ca și alți adulți pentru a gestiona acest pericol.

”Nu văd aceste măsuri privind persoanele în vârstă ca fiind logice, nu trebuie să aveți atitudini diferite față de ei. Aceasta este discriminare „, concluzionează el.

ONG-urile se implică în apărarea drepturilor celor trecuți de 65 de ani

Medicul gerontolog Mayte Sancho, șefa ONG-ului Grandes Amigos, o organizație fondată pentru a combate singurătatea suferită de mulți vârstnici, face, în această pandemie de coronavirus, o companie cu o mie de oameni care se oferă voluntari pentru a ajunta grupa considerată de risc în fața COVID-19.

Ea mărturisește „indignată” că măsurile luate față de persoanele în vârstă pe care le percepe în această criză de sănătate sunt discriminatorii.
Sancho nu este, de asemenea, în favoarea stabilirii vârstei ca criteriu și spune că persoanele în vârstă pot avea mai multă nevoie să se plimbe „din cauza problemelor fizice și de singurătate”.

Două milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani trăiesc singure în Spania, iar aceste izolări impuse forțat de guvern au înmulțit sentimentul de izolare. De altfel, statisticile arată că 60% dintre cei decedați erau rezidenți la casele de bătrâni.

Și în România se vorbește despre reguli “speciale” pentru persoanele de peste 65 de ani

Amintim că și în România se vorbește despre păstrarea unor restricții mai stricte pentru persoanele de peste 65 de ani, pentru a stopa răspândirea coronavirusului.. Totuși, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a exclus ideea transmisă de mangerul Institutului Național Mate Balș din București cu privire la izolarea toatăa persoanelor de peste 65 de ani.

“La nivelul Ministerului Sănătății se primesc diverse propuneri de la diverși colegi de-ai noștri, medici specialiști sau mai remarcați în profesie, care au pus diverse probleme, inclusiv o izolare a vârstnicilor pentru o perioadă mai lungă. Nu discutăm acest lucru. Când va veni relaxarea va veni pentru fiecare grupă de vârstă, ținând cont de fiecare localitate în parte, de fiecare focar în desfășurare și atunci aceste restricții se vor relaxa diferit de la o localitate sau de la un focar la altul”,a explicat Ministrul Sănătății, pentruB1 TV.