Marea Britanie | Guvernul lucrează la întocmirea unui plan pentru revizuirea măsurilor de distanțare socială pe fondul pandemiei de coronavirus

Marea Britanie | Guvernul lucrează la întocmirea unui plan pentru revizuirea măsurilor de distanțare socială pe fondul pandemiei de coronavirus
Foto: Hepta - DPA Images / Julian Simmonds

Premierul britanic Boris Johnson și-a reluat activitatea luni după ce s-a recuperat după COVID-19. Acesta a avertizat că este încă prea devreme ca măsurile restrictive care fac ravagii asupra economiei Marii Britanii să fie relaxate, de teama unui al doilea val de infectări cu noul coronavirus. De asemenea, guvernul urmează să revizuiască măsurile de distanțare socială în data de 7 mai. Însă, premierul britanic a recunoscut că vor fi făcute schimbări în ceea ce privește măsurile, doar că nu se poate pronunța asupra ritmului în care vor fi aceastea efectuate, potrivit Reuters.

Borish Johnson afrmă că există riscul unui al doilea val de îmbolnăviri cu noul coronavirus

Arătând din nou sănătos după ce a suferit de COVID-19, Boris Johnson a comparat boala cu un criminal invizibil de pe stradă pe care britanicii l-au pus la pământ după ce s-au luptat cu el.

„Dacă putem arăta același spirit de unitate și determinare ca în ultimele șase săptămâni, atunci nu am nicio îndoială că îl vom învinge”, a declarat premierul în vârstă de 55 de ani de la biroul său din Downing Street, la o lună și o zi după ce a fost testat pozitiv.

„Vă cer să vă stăpâniți nerăbdarea, deoarece cred că ne aflăm acum la sfârșitul primei faze a acestui conflict și în ciuda suferinței, aproape am reușit”, a mai adăugat Boris Johnson.

Odată cu creșterea ratei șomajului, multe companii au fost afectate și se prefigurează o recesiune. Boris Johnson a declarat că înțelege preocupările legate de afaceri și se va consulta cu partidele de opoziție, făcând presiuni pentru claritate pe calea de a ieși din criză.

Însă, întrucât Marea Britanie a anunțat una dintre cele mai mari rate a numărului de decese din lume – 21,092 de decese în spitale și alte mii de persoane care nu au fost încă cuantificate în centrele de îngrijire – acesta a subliniat că este încă un moment de risc maxim.

„Pur și simplu nu putem să spunem acum cât de repede sau de lent sau chiar când vor fi făcute aceste schimbări, deși în mod clar guvernul va spune mult mai multe despre acest lucru în zilele următoare”, a afirmat premierul britanic.

„Trebuie să recunoaștem, de asemenea, riscul unui al doilea vârf, riscul pierderii controlului asupra virusului, deoarece acest lucru ar însemna nu doar un nou val de decese și îmbolnăviri, ci și un dezastru economic”.

Ulterior, executivul „va începe treptat să ridice restricţiile economice şi sociale şi să repornească unul câte unul motoarele vastei economii britanice”, a mai spus Johnson.

Guvernul britanic urmează să revizuiască măsurile de distanțare socială în 7 mai

Starea de carantină a lăsat Marea Britanie în fața celei mai profunde recesiuni din ultimele trei secole și a celei mai mari probleme de îndatorare de la al doilea război mondial.Guvernul Johnson, consilierii de partid și cei științifici sunt împărțiți în ceea ce privește modul și momentul în care cea de-a cincea economie din lume ar trebui să se întoarcă să lucreze, chiar și în formă limitată.

Ministrul Finantelor, Rishi Sunak, a anunțat un program de imprumuturi garantate integral de stat pentru afacerile mici.

Acesta a declarat că guvernul va susține integral împrumuturile comerciale de până la 50,000 de lire (62,000 de dolari) pentru credite de urgență acordate firmelor mici, care nu vor fi solicitate pentru rambursarea sau plata dobânzii pentru următoarele 12 luni.

Johnson s-a opus inițial introducerii stării de urgență, dar a schimbat cursul când previziunile arătau că un sfert de milion de oameni ar putea muri. Guvernul urmează să revizuiască măsurile de distanțare socială în 7 mai.

De la începutul stării de carantinare, în martie 23, guvernul condus de Boris Johnson s-a confruntat cu critici din partea partidelor de opoziție și a unor medici pentru amânarea măsurilor, pentru capacități limitate de testare și pentru lipsa echipamentelor de protecție pentru lucrătorii din domeniul sănătății.

Purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson a declarat că guvernul nu știe dacă un obiectiv de 100,000 teste pe zi până la sfârșitul lunii aprilie a fost îndeplinit joi din cauza unui decalaj de timp în ceea ce privește datele. Ministrul Sănătății, Matt Hancock, a declarat ulterior că sistemul de testare este pe cale să își atingă ținta.

Purtătorul de cuvânt al premierului britanic a mai adăugat că Boris Johnson se va întâlni cu liderul Partidului Muncii, Keir Starmer, care a cerut acestuia să spună când și cum ar putea fi reduse restricțiile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie