Un angajat din cadrul Ambasadei României în Belarus a fost testat pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus, transmite Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE), printr-un comunicat de presă. Potrivit cadrelor medicale, acesta se află în stare bună.
În aceste condiții, MAE anunță că ”au fost dispuse măsurile care se impun în relația cu autoritățile din statul de reședință, respectiv măsuri de protecție pentru restul colectivului misiunii diplomatice și familiile acestora”.
De asemenea, reprezentanții Ministerului precizează că ”activitatea Ambasadei României în Belarus va fi adaptată pentru limitarea expunerii celorlalți membri ai misiunii, fiind întreprinse toate măsurile necesare de distanţare socială şi autoizolare impuse de această situație”.
Potrivit datelor disponibile la ora redactării acestei știri pe site-ul worldometers.info, în Belarus au fost confirmate peste 55.000 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, iar bilanțul deceselor în rândul pacienților cu COVID-19 a depășit 300.
Belarusul este însă unul din statele care nu au impus reguli de distanțare socială sau alte restricții în contextul pandemiei de coronavirus.
În luna martie, președintele Aleksandr Lukaşenko îndeamna populația la munca pământurilor.
„Nu trebuie să intraţi în panică, trebuie doar să lucraţi. Mai ales, la ora actuală, în sate. Este plăcut să priveşti la televizor cum oamenii muncesc pe tractoare, nimeni nu vorbeşte despre virus. Tractorul îi va vindeca pe toţi! Pământul vindecă pe toată lumea „, spunea atunci Lukaşenko.
Iar aceasta nu a fost singura declarație controversată venită din partea liderului fostei republici sovietice în contextul pandemiei. Într-o altă ieșire publică Lukaşenko a susținut că noul coronavirus este ”o psihoză” și le-a recomandat cetățenilor din țara sa să bea „multă vodcă” şi să muncească din greu.
„Coronavirusul e o psihoză, la fel cum decizia ţărilor de a a închide frontierele este o mare prostie. Vă recomand să faceţi o saună, să beţi multă vodcă şi să munciţi din greu, în acest mod o să ucideţi virusul din organism”, a mai spus Aleksandr Lukaşenko.
Și cu toate că țara sa a înregistrat creșteri alarmante ale îmbolnăvirilor de COVID-19, liderul de la Minsk a continuat să se afișeze în locuri publice, să facă băi de mulțimeși să refuze să impună restricții pentru limitarea răspândirii coronavirusului.
La finalul lunii aprilie, Aleksandr Lukaşenko a participat la un eveniment unde au fost prezente zeci de persoane, care nu purtau măști de protecție și nici nu respectau distanțarea socială. Atunci, liderul de la Minsk a susținut căBelarusul nu își poate permite să oprească activitatea economică, întrucât trebuie să se gândească la situația de după pandemie.
Iar pe 9 mai în capitala Belarusului a avut loc o paradă militară cu circa 3.000 de soldați, de Ziua Victoriei. Câțiva dintre veteranii de război din tribune au purtat măști de protecție, dar în general au fost observate puține echipamente de acest genprintre spectatori.
Ambasada României în Belarus nu este prima reprezentanță diplomatică a țării noastre în care au fost confirmate cazuri de contaminare cu SARS-CoV-2. La finalul lunii martie, MAE anunța că șapte angajați din cadrul Ambasadei României în Franța au fost testați pozitiv pentru COVID-19.
Pentru a evita răspândirea virusului, în acea parioadă, activitatea ambasadei a fost restrânsă, iar activitatea secției consulare a fost suspendată temporar, fiind preluate doar cazurile urgente.