Japonia se pregăteşte de încă o lună în stare de urgenţă a anunţat vineri premierul Shinzo Abe, potrivit The Guardian. Abe urmează să susţină luni o conferinţă de presă, după ce decizia formală va fi luată.
Abe a impus iniţial pe 7 aprilie starea de urgenţă timp de o lună, pentru şapte regiuni ale ţării, extinzând apoi treptat la întreaga Japonie.
Cum măsurile expirau săptămâna viitoare, premierul i-a cerut ministrului responsabil de gestionarea pandemiei, Yasutoshi Nishimura, să planifice o extindere a termenului.
„După ce am primit raportul mai multor experţi, am cerut ministrului Nishimura să utilizeze extinderea cadrului actual al stării de urgență cu aproximativ o lună, ca scenariu de bază pentru elaborarea rapidă a planurilor potrivite nevoilor fiecărei regiuni”, a declarat Shinzo Abe.
Anunţul premierului vine chiar în ziua în care Împăratul Japoniei, Naruhito, a marcat prima aniversare de la urcarea sa pe Tronul Crizantemei.
Guvernul condus de ShinzoAbe a declanşat un plan în valoare de aproape un trilion de dolari, echivalent cu 20% din PIB-ul țării, pentru a atenua impactul asupra economiei Japoniei, a treia ca mărime din lume. Pentru familiile nevoiaşe autorităţile au anunţat măsuri de sprijinire care presupun şi un ajutor financiar de 300.000 yeni (2800 $). Ulterior, executivul de la Tokyo a anunţat că sprijină fiecare cetăţean al ţării cu 100.000 yeni (930 $)
Autorităţile japoneze au îndemnat populaţia să stea în case, dar normele nu prevăd şi o pedepsire în caz de încălcare, ca în majoritatea statelor lumii.
O extindere a stării de urgență era așteptată de întreaga populaţie a Japoniei, în ciuda impactului relativ mic al coronavirusului în această ţară. Japonia are în acest moment 14.300 de persoane infectate şi un total de 432 de decese, numărându-se printre ţările asiatice cu un răspuns pandemic eficient, precum Coreea de Sud sau Malaysia.
Cu toate acestea, sistemul sanitar face față tot mai greu pandemiei de coronavirus, iar lipsa paturilor de spital și a personalului medical își lasă amprenta asupra calității serviciilor oferite bolnavilor. Potrivit Asociației Japoneze de Medicină şi a Societăţii Japoneze pentru Medicină de Urgență multe spitale refuză să trateze cazuri grave, inclusiv pe cei care suferă de accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord.
De la izbucnirea pandemiei, la nivel mondial, peste 3,3 milioane de oameni au fost contaminați, iar peste 234.000 au și murit. Alți aproape 60.000 sunt în stare gravă. Pe de altă parte, mai bine de un milion de oameni s-au vindecat. În continuare, situația cea mai gravă se înregistrează în Statele Unite. Acolo s-au îmbolnăvit peste un milion de oameni, iar aproape 64.000 au decedat.
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, vineri, 327 de noi cazuri de îmbolnăvire cuCOVID-19 în ultimele 24 de ore. Bilanțul României a ajuns la 12.567, dintre care 4.328 au fost declarate vindecate și externate, iar peste 700 au decedat.