Italia a ajuns, sâmbătă, la cel mai mare număr de decese cauzate de noul coronavirus din Europa de la începutul pandemiei, bilanţul total fiind de 64.036 morţi, depăşind Marea Britanie.
Ministerul italian al Sănătății a declarat că 649 de persoane au cedat la virus în ultimele 24 de ore și că au fost diagnosticate 19.903 de cazuri noi.
La nivel mondial, Statele Unite au raportat cel mai mare număr de decese Covid-19, cu 295.539 începând de sâmbătă la 11:00 GMT, urmate de Brazilia, India și Mexic.
Potrivit bilanțului AFP pentru Europa, Italia a depășit Marea Britanie, care a raportat 64.026 de decese și este urmată de Franța cu 57.567 și Spania cu 47.624, scrie France24.
Italia a fost prima țară europeană care a suferit un val de infecții la începutul acestui an și a impus un blocaj la nivel național împotriva a ceea ce era atunci un nou și terifiant virus mortal.
Bilanțul britanicilor l-a depășit pe cel din Italia pe 6 mai, cu aproape 30.000 de victime, iar pentru o vreme în timpul verii, națiunea sud-europeană părea să fi trecut furtuna.
Dar, în ciuda introducerii testelor în masă, cazurile au început să crească din nou la începutul toamnei, așa cum au făcut-o în multe alte națiuni – și decesele au urmat inevitabil.
Asociația medicală națională din Italia a declarat vineri că un total de 251 de medici au murit acum din cauza virusului.
Printre cele mai recente a fost Francesco Gasparini, un anestezist în vârstă de 67 de ani care a ieșit din pensie pentru a ajuta la criză.
„În acest al doilea val, medicii generaliști plătesc în primul rând cele mai mari taxe”, a avertizat Filippo Anelli, șeful asociației FNOMCeO.
El a dat vina pe „o circulație mai mare” a pacienților asimptomatici, dar a adăugat că toți medicii nu dispun de echipamentul de protecție necesar.
„Trebuie să punem capăt acestui masacru”, a spus el.
Dacă bilanțul continuă să crească ca în ultimele săptămâni, așa-numitul al doilea val ar putea deveni la fel de mortal ca primul, care a înregistrat aproape 35.000 de decese spre sfârșitul lunii iulie.
În timp ce Marea Britanie și Franța au impus opriri naționale parțiale în această toamnă pentru a încerca să controleze cazurile, Italia a ales să impună cele mai dure restricții pentru regiunile cele mai afectate pentru a proteja o economie în dificultate.
Giovanni Rezza, șeful bolilor infecțioase de la Istituto Superiore di Sanita (ISS), cea mai mare agenție de sănătate din Italia, a declarat săptămâna aceasta că situația se îmbunătățește „dar foarte, foarte încet”.
Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a declarat sâmbătă unui simpozion că „sunt îngrijorat de cele două săptămâni de sărbători de Crăciun. Ne confruntăm cu o pandemie dramatică care este în curs – bătălia încă nu a fost câștigată”.
Ministrul afacerilor regionale, Francesco Boccia, a declarat televiziunii italiene că țara a rămas „în cea mai critică fază”, cu bilanțuri zilnice „intolerabile” în curs de desfășurare.
El a avertizat că, dacă oamenii nu adoptă o abordare foarte atentă, „riscul unui al treilea val este aproape sigur”.