Numărul total al îmbolnăvirilor cu noul Covid-19 a ajuns, la nivel mondial, la 23.265.530potrivit datelor publicate deworldometers. Dintre acestea, 15.816.252reprezintă cazuri de pacienți vindecați, în timp ce 805.846de oameni și-au pierdut viața în contextul crizei sanitare.
Iraka depăşit sâmbătă pragul de 200.000 de contaminări, un prag critic într-o ţară cu un sistem de sănătate afectat de ani, după ce în ultimele 24 de ore au fost raportate peste 3.965de infectări noi,un număr record după identificarea primului caz de COVID-19 în februarie în această ţară. De asedmenea, autoritățile sanitare au raportat și 70de decese provocate de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2.
Irakajunsăîn topul celor mai afectate ţări de criza coronavirusului, a înregistrat201.050de cazuri de contaminări cu Covid-19, dintre care 143.393au fost vindecate.
Irak efectuează niveluri relativ scăzute de testare, ceea ce înseamnă că cifra reală a contaminărilor cu noul virus de tip SARS-CoV-2 este, probabil,semnificativ mai mare.
În ciuda creşterii numărului de cazuri zilnic, Bagdad, care traversează cea mai gravă criză economică din istoria sa, a decis recent să ridice măsurile de izolare.
Autorităţile nu au mai impus starea de alertă nocturnă de câteva ore şi au redeschis toate aeroporturile din ţară. Frontierele terestre rămân oficial închise călătorilor, dar nu şi pentru bunuri.
Mai mult decât atât, oraşul sfânt şiit Kerbala (sud) aînceput vineri comemorările de Muharram, ocazie pentru procesiuni şi de deplasări ale oamenilor care ar putea să ridice îngrijorări cu privire la noi focare de Covid-19. O presiune în plus pentru sistemul de sănătate pe care Irakul nu şi-o permite în contextul în care lipsesc medicii, medicamente şi paturi de spital de decenii, transmite AFP.
În prezent, Irakul este una dintre ţările din Orientul Mijlociu cel mai afectate de pandemie, însă rămâne în continuare mult în urma vecinului său Iranul, cu peste 350.000 de cazuri şi circa 20.500 de decese.
În ţaracare până în anii 1980 se mândrea cu faptul că dispune de unul dintre cele mai bune sisteme medicale din Orientul Mijlociu – gratuit pentru toţi – spitalele publice au ajuns în paragină – cu echipamentele lor vechi, personal slab instruit şi clădirile dărăpănate.
Cu toate acestea, bugetul alocat sănătăţii este de doar 2% în Irak, deşi se numără printre ţările cele mai bogate în resurse de petrol.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Irakul dispune de 14 paturi de spital la 10.000 de locuitori, faţă de 60 în Franţa, spre exemplu. Odată infectaţi, mulţi dintre irakieni preferă să se trateze acasă.
La frontiera orientală, Irak se învecinează cu Iranul, ţara din Orientul Mijlociu cea mai afectată de pandemie, cu peste 20.200 de morţi oficial.