CORONAVIRUS | Îngrijitoarele românce din Austria au primit o grea lovitură: Nu mai pot accesa zboruri charter

Publicat: 06 04. 2020, 17:21
sursa foto: pixabay

Ordonanța Militară. nr.7, prin care Guvernul României întărește unele restricții pentru stoparea răspânidii coronavirusului, afectează activitatea îngrijitoarelor românce în Austria, atrage atenția organizația PflegeHELP. Asta după ce articolul 10 prevede că lucrătorii care își desfășoară activitatea în domeniul sanitar și al asistenței sociale nu pot accesa zboruri charter operate cu avizul autorităților, la fel ca în cazul lucrătorilor sezonieri.

În contextul crizei generată de COVID-19, această ordonanță prevedere o blocare a deplasării cu avionul a îngrijitoarelor românce în Austria, după ce atât Guvernul României, cât și cel de la Viena au adoptat deja mai multe restricții de călătorie în acest sens. Practic Articolul 10 al ordonanței nr. 7 permite doar efectuarea unor curse neregulate, de tip charter pentru transportul „lucratorilor sezonieri” din Romania către alte state, cu avizul autorităților competente din țara de destinație.

PflegeHELP, organizație care reprezintă mai bine de 500 de îngrijitoare, în principal românce care desfășoară activități de sprijin personal și ajutor în gospodărie în Austria, a criticat dur această prevedere. Organizația consideră justificată menținerea lucrătorilor din domeniul sanitar, pe perioada stării de urgență pe lista interdicțiilor, însă respinge includerea îngrijitoarelor românce și atrage atenția șomajul va crește.

“Ceea ce nu putem accepta este de ce ingrijitoarele noastre românce sunt exceptate de la posibilitatea să meargă și ele la muncă cu zborurile charter spre Austria și/sau Germania cât și retur, nefiind personal medical în luptă cu pandemia”, susține PflegeHELP, potrivit stiridiaspora.ro.

Umilințele la care sunt supuse îngrijitoarele în timpul pandemiei

Amintim faptul că la începutul săptămânii trecute, un număr de 281 de îngrijitoare au decolat din Timișoara și din Sofia pentru a ajunge în Austria, unde, în plină pandemie de coronavirus, sunt așteptate să ofere asistență 24 de ore din 24 familiilor aflate în dificultate.

După ce au ajuns în Austria, îngrijitoarele românce au întâmpinat mari dificultăți pe de o parte din cauza carantinei impuse de către Guvernul de la Viena, pe de altă parte din cauza lipsei unui venit în perioada în care nu pot munci.

În mod normal toate persoanele care intră în Austria trebuie să prezinte un certificat medical din care să rezulte că nu sunt infectate cu noul coronavirus. Cei care nu au un astfel de certificat trebuie să stea în carantină timp de 14 zile. În această situație se află și îngrijitoarele din România.

Cazarea involuntară la hotel a îngrijitoarelor este asigurată de Camera de Comerț din Austria Inferioară. Pe de altă parte, potrivit portalului moment.at, diurna nu acoperă și alte cheltuieli. Româncele trebuie să supraviețuiască, în toată această perioadă cu mai puțin de 10 euro pe zi, sumă ce abia dacă ajunge pentru costurile de cazare.

O îngrijitoare din România plătește până la 400 de euro „comision” agenției sale înainte de fiecare călătorie făcută în Austria. La final, o îngrijitoare nu reușește să obțină mai mult de 1.300 de euro într-o lună, timp în care oferă asistență 24 de ore din 24. Această sumă corespunde unui salariu orar de 1,75 euro. Mai mult, „cu acest salariu o îngrijitoare trebuie să trăiască timp de două luni”.

Cum încearcă austriecii să le atragă pe îngrijitoarele românce

În ceea ce privește veniturile pe care îngrijitoarele din România le-ar obține, Camera Economică Federală a Austriei (WKÖ) a anunțat de curând un ajutor cuprins într-o primă tranșă între 500 și 1000 de euro, în funcție de venit.

Consultantul Alex Todericiu a explicat pentru B1.RO că, în contextul pandemiei, WKÖ împarte până la 31.12.2020 (termen de depunere a cererii!) „ajutorul de dificultate” („Härtefall”) care se cuvine și se plăteste de îndată (în termen de zile!). Conform legii speciale austriece a epidemiei, acesta se oferă fiecărei persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale care desfășoară, cel târziu de la 31.12.2019, activități independente, cu sau fără licență de liberă practică („Gewerbeschein”).

Acest ajutor de stat se acordă în condițiile în care persoanei în cauză îi este limitat un drept de liber acces printr-o decizie administrativă care împiedică desfășurarea activității ori îi scad veniturile cu minimum 50%, raportat la perioada corespunzătoare a anului trecut! Fondul astfel pus de Austria la dispoziția titularilor unei activități independente, în rândul carora se pot afla și îngrijitoare românce (cele care nu sunt angajate!) se cifrează la un miliard de euro și nu funcționează pe baza principiului „primul venit, primul servit” pâna se termină banii.