Autorităţile sârbe au înăsprit joi măsurile de restricţie implementate în vederea combaterii răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2 în urma unei creşteri îngrijorătoare a numărului cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19 şi au redeschis totodată, la Belgrad, unitățile medicale dedicate în întregime bolnavilor care au contractat virusul care a declanșat criză sanitară la nivel global, transmite AFP.
Reamintim faptul că în ultimele zile3 politicieni sârbi au fost testați pozitiv cu noulcoronavirus, iar unul dintre ei a avut nevoie de spitalizare.
Serbia, unul dintre modelele de bune practici în limitarea răspândirii coronavirusului, se confruntă cu ocreștere a numărului de contaminări cu noul virus SARS-CoV-2.După ce a controlat primul val al crizei sanitare la începutul lunii mai, Serbia a trecut de la aproximativ 50 de infectări zilnice în urmă cu o lună la peste 250 de contagieri pe zi în perioada actuală.
Pentru a ține situația sub control, autoritățile au redeschis spitalele Covid-19. Spre exemplu,la Belgrad, după o pauză de doar o lună, trei unități spitaliceștiau fost din nou transformate în ultimele zile în „spitale COVID-19”.
„Paturile se ocupă în mare viteză, imediat ce sunt puse la dispoziţia pacienţilor cu COVID-19”, a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, un medic care lucrează în una dintre aceste clinici.
Acest nou val epidemiologic are loc în contextul unei ieşiri rapide din izolare, autorizată de autorităţi, carevizează manifestări sportive în masă, inclusiv un turneu de tenis organizat de Novak Djokovic, testat pozitiv cu noul coronavirus de tipSARS-CoV-2 după câteva zile de la debutul competiţiei.
Autorităţile au decretat „situaţie de urgenţă” în patru dintre cele mai afectate oraşe ale Serbiei: Kragujevac, Novi Pazar, Tutin şi Vranje. Această măsură a fost luată imediat după cetrei oficiali de rang înalt au anunţat că au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus.
Prin urmare, Guvernul de la Belgrad a înăsprit măsurile de restricție din aceste localităţi, unde adunările publice cu o participare mai mare de cinci persoane în exterior şi în interior au fost interzise, în cazul în care nu este posibilă respectarea unei distanţe de cel puţin doi metri între oameni.
În ceea ce privește barurile şi restaurantele, acesteavor putea fi deschise doar între orele 07:00 şi 20:00. În plus, manifestările sportive şi de divertisment sunt interzise.
În urmă cu doar câteva zile,Serbiași-a deschisfrontierele pentru toți străinii, fără testare pentru Covid-19 sau carantină. În plus, Belgradul a decis să renunțe la restricțiile de la intrarea în țară, dar trebuie menționat că, oricum, acestora li se permitea accesul doar în cazuri excepționale.
Potrivit datelor centralizate joi deWorldometer, la nivel global peste 10,8milioane de persoane au fost confirmate deja cu COVID-19, boala infecțioasă provocată coronavirusul SARS-CoV-2. Din numărul celor depistați pozitiv, mai bine de 6milioane s-au vindecat, în timp ce numărul deceselor a trecut de 520.000.
Serbiaa contabilizat peste 15,195 din cele peste 5 milioane de cazuri confirmate de COVID-19 la nivel global. Autoritățile sârbe au raportat287 de decese în rândul persoanelor infectate cu noul coronavirus.