Ministrul franez al sănătății, Olivier Veran, a declarat sâmbătăcă guvernul va avea în perioada următoare trei obiective majore: creșterea numărului de paturi de terapie intensivă, obținerea echipamentelor medicale de protecție necesare și creșterea personalului medical spitale și transferul pacienților din toată țara pentru a ușura presiunea asupra anumitor spitale.
Numărul paturilor de terapie intensivă în Franța a fost inițial de 5.000. De la începutul crizei a ajuns la aproximativ 10.000, dar Guvernul francez speră să-l crească la 14.500.
Veran a spus că guvernul explorează diverse căi pentru a obține suficiente măști pentru lucrătorii din domeniul sănătății franceze, în special printr-o creștere a producției în Franța pentru a produce 8 milioane pe săptămână și printr-o comandă de un miliard de bucăți din China.
Cinci milioane de teste comandate
Ministrul francez al sănătății a mai spus că țara a comandat 5 milioane de teste pentru coronavirus care vor putea arăta un rezultat pozitiv sau negativ în 15 minute.
Până la sfârșitul lunii aprilie, Franța va putea efectua încă 30.000 de teste pe zi. Acest număr va crește la 60.000 în mai și 100.000 pe zi până în iunie, a spus Olivier Veran, potrivit thelocal.fr.
Franța efectuează în prezent aproximativ 12.000 de teste pe zi.
În mod separat, ministrul Sănătății a solicitat caselor de îngrijire pentru vârstnici, cunoscute sub numele de Ehpad, să-i păstreze pe rezidenți în izolare individuală. Solicitarea vine după ce au avut loc numeroase decese în casele de îngrijire, în special în estul Franței.
Vedeți impactul închiderii „sfârșitul săptămânii viitoare”
Dr. Arnaud Fontanet, un epidemiolog al Institutului Pasteur din Paris și un membru al comitetului consultativ științific al Franței, a declarat că țara ar trebui să poată vedea impactul măsurilor de izolare până la sfârșitul săptămânii viitoare.
„Pentru a putea estima impactul acestor măsuri de îngrădire asupra indicatorului principal, care este numărul de persoane în terapie intensivă în fiecare zi, trebuie să așteptăm puțin”, a spus savantul.
Franța a fost blocată începând cu 17 martie, în încercarea de a încetini răspândirea epidemiei, iar oficialii au avertizat în mod repetat că va lua timp pentru ca măsurile să dea roade.
Blocarea a fost prelungită cu încă două săptămâni până la 15 aprilie, având în vedere gravitatea crizei.