Germania este una dintre țările care se pregătesc pentru o relaxare treptată a restricțiilor impuse de autorități în contextul pandemiei de coronavirus, în condițiile în care numărul infecțiilor cu COVID-19 a intrat pe o pantă descendentă, iar bilanțul deceselor este mult sub cifrele anunțate de statele vecine. În acest context Academia Națională de Științe Leopoldina a făcut, luni, o serie de recomandări cu privire la ridicarea progresivă a restricțiilor, în măsura în care numărul cazurilor de contaminare se va menține la un nivel scăzut, iar regulile de igienă personală vor fi respectate în continuare cu strictețe. Recomandările specialiștilor vor sta la baza deciziei care urmează să fie luată de cancelarul Angela Merkel, împreună cu premierii landurilor germane cu privire la restricțiile care au fost impuse la jumătatea lunii martie și care ar trebui să expire la sfârșitul acestei săptămâni.
Printre recomandările prevăzute în documentul publicat de Academia Națională de Științe se numără reluarea cursurilor de către elevii școlilor primare și secundare, cu unele restricții, precum și obligația purtării măștilor în mijloacele de transport în comun.
Așadar, cercetătorii susțin o redeschidere treptată a unităților de învățământ primare și secundaee ”cât mai curând posibil”. În primul rând, ar trebui să revină la ore elevii din anii terminali, iar acest lucru ar urma să se întâmple cu respectarea unor măsuri de siguranță. Lecțiile ar urma să se concentreze mai ales pe materiile de bază, adică limba germană și matematica, iar clasele ar trebui să fie formate din cel mult 15 elevi.
Specialiștii nu recomandă renunțarea totală la cursurile online. Astfel, că la colegii și universități, semestrul de vară se va desfășura în mare măsură prin sistemul de lecții online de acasă.
De asemenea, Academia Națională de Științe precizează că funcționarea centrelor de zi trebuie „reluată doar într-o măsură foarte limitată”. Asta în condițiile în care copiii mici, care nu respectă cu stictețe regulile de distanțare socială, pot transmite cu ușurință noul cornavirus.
Totodată, oamenii de știință pledează pentru introducerea obligativității purtării măștilor de protecție în mijloacele de transport public, precum și la supermarketuri și chiar la locul de muncă.
”Fiecare cetățean ar trebui să poarte o astfel de protecție a nasului oriunde nu este respectată distanța minimă”, a precizat cercetătorul Gerald Haug.
În ceea ce privește evenimentele sociale, culturale și sportive, acestea ar trebui să fie organizate din nou, în mod treptat, în funcție de posibilitățile de a menține distanțarea socială, mai recomandă specialiștii.
Totodată, aceștia menționează câteva condiții care ar trebui să fie îndeplinite pentru o relaxare a măsurilor restrictive. Este vorba despre menținerea numărului de infecți cu COVID-19 la un nivel scăzut, consolidarea capacităților clinice de tratament de rezervă și reluarea în mod regulat a tratamentului pacienților cu alte afecțiuni, precum și respectarea măsurilor de protecție cunoscute, adică a standardelor de igienă, a protecției nasului și a gurii și a regulilor de distanțare socială.
Referitor la măsurile economice, specialiștii recomandă ca măsurile luate în timpul crizei să fie reduse sau ajustate cât mai curând posibil.
Pornind de la aceste recomandări, cancelarul Angela Merkel, miercuri, cu premierii landurilor, despre pașii de urmat în următoarea perioadă, urmând a decide dacă se impune o relaxare a măsurilor restrictive instituite în contextul pandemiei de coronavirus.
La ora transmiterii acestei știri, Germania înregistrează peste 127.000 de cazuri de contaminare cu COVID-19, cu peste 4.800 de pacienți în stare gravă, fiind al cincilea stat ca număr al cazurilor de infecție cu noul coronavirus. Bilanțul deceselor a ajung 3.022 de victime.
Printre țările care mai iau în calcul o relaxare a restricțiilor se numără Cehia, Austria, Norvegia și Danemarca.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în acest moment, sunt în lucru 70 de vaccinuri împotriva SARS-CoV -2, dintre care trei sunt deja în faza studiilor clinice. Două dintre cele mai avansate sunt ale companiilor farmaceutice americane Moderna și Inovio. Ambele companii au primit permisiunea de a omite fazele obișnuite de testare preclinică, cum ar fi cea pe animale.