Autoritățile franceze au raportat 833 de decese în ultimele 24 de ore printre pacienții infectați cu noul coronavirus depistați la nivel național, într-un record negativ de la debutul pandemiei de COVID-19. Astfel, bilanțul fatalităților din Franța a urcat la 8.911 – al patrulea din lume, după cel din Italia, Spania și SUA.
Potrivit El Pais, este ziua în care Franța a raportat cele mai multe victime de la începutul crizei provocate de noul tip de coronavirus. Totodată, Hexagonul a anunțat alte 5.171 de cazuri, care au dus astfel numărul total de îmbolnăviri la 98.010.
Datele furnizate de Worldometer arată că, cum 17.250 de pacienți s-au vindecat, medicii francezi mai au sub observație doar 71.849 de cazuri. Dintre acestea, 7.072 se referă la pacienți în stare critică – doar SUA are mai multe persoane în această situație.
Franța este și ea una dintre țările cu probleme logistice în sistemul sanitar național. Mihaela Moise, o româncă infectată cu COVID-19 care lucrează ca medic în spitalele franceze, a povestit că și acolo există întârzieri în ceea ce privește distribuția echipamentului de protecție. Mai mult decât atât, cadrele medicale sunt nevoite să gestioneze cu măsură mijloacele pe care le au la îndemnână.
„Acum avem echipamente de protecţie, dar sunt raţionalizate. Avem voie o singură mască pe zi. O mască tip 95, ar trebui schimbată la 4-6 ore. Ori dacă faci o tură de 10-12 ore, deja masca asta nu mai este la fel de eficace, iar expunerea este destul de mare”, spune ea.
În tot acest timp, președintele Emmanuel Macron a promis că Republica Franceză va produce propriile măști de protecție până la sfârșitul anului și că a avut de învățat de pe urma crizei cauzate denoul tip de coronavirus, în condițiile în care guvernul său s-a confruntat tot mai tare cu criticile privind lipsa de echipamente.
„Astăzi, prioritatea este să producem mai mult în Europa și Franța”, a declarat Macron, la fabrica Kolmil-Hopen din apropierea orașului Angers din vestul țării.
„Până la sfârșitul anului, doresc să fim complet independenți (n.r. – în producție)”, a mai afirmat el, adăugând că 4 miliarde de euro au fost alocați pentru achiziționarea de echipamente de către Autoritatea pentru Sănătate Publică
La nivel global, coronavirusul a ajuns deja în 209 de țări și teritorii, infectând peste 1,3 milioane de oameni și atrăgând după sine un val de restricții fără precedent în istoria recentă a democrațiilor dezvoltate.
Totodată, în urma contaminării cu noul tip de coronavirus, peste 73.000 de persoane și-au găsit sfârșitul, în timp ce alte circa 277.000 au fost declarate vindecate și, prin urmare, externate.